Головна » 2012 » Лютий » 2 » Самбірщина в числі найбільш депресивних районів
09:19
Самбірщина в числі найбільш депресивних районів
123456

У грудні на замовлення ЛОДА серед мешканців районів Львівщини було проведено закрите соціологічне дослідження. За даними соціологів, лише чверть мешканців районів Львівщини задоволені діяльністю своїх голів райдержадміністрацій, причому «цілком задоволені» – менше 5%. Водночас майже 40% людей, що живуть у районах, взагалі не можуть сформулювати свого ставлення до районного начальника, а понад 6% навіть не знають, хто це. Різниця результатів у конкретних районах вражає ще більше. Наприклад, роботою свого голови РДА у Кам’янці-Бузькій задоволені майже 70% (!) мешканців району, на Старосамбірщині – понад 45%, а в Золочівському районі соціологи не знайшли жодної (!) такої особи.

Очевидно, що на Львівщині традиційно є більш і менш розвинуті райони. Складно порівнювати, скажімо Пустомитівський (фактично львівське передмістя) і, наприклад, гірський Турківський райони. Однак можна зіставляти динаміку розвитку – чи навпаки деградації районів протягом певного часу. Саме динаміка розвитку прямо вказує на ефективність роботи конкретних голів РДА.

Ми спробували об’єктивно оцінити ефективність роботи районних начальників, ґрунтуючись на доступних статистичних даних. Місце у рейтингу та підсумковий бал показують динаміку розвитку стосовно інших районів області.

Група лідерів

Районом, який розвивається найдинамічніше, доволі несподівано виявився Жидачівський. Головою тутешньої райдержадміністрації Сергій Коваль став ще у червні 2010 року, тому всі успіхи регіону може цілком заслужено записати на свій карб. Жидачівщина демонструє найкращі в області темпи економічного розвитку, зокрема в тваринництві, промисловості й нарощуванні експортних потужностей. Експорт товарів зріс більш ніж утричі – майже до $25 млн. Однак загальне сальдо зовнішньої торгівлі залишилося від’ємним – імпорт перевищує експорт. Доходи місцевих бюджетів (без врахування трансферів) зросли за дев’ять місяців 2011 р. на 23,5% – це вдвічі більше, ніж у середньому по області.

Водночас Коваль мав би звернути увагу на тривожні симптоми. Район показав найвище в області зменшення обсягів роздрібної торгівлі, що, вочевидь, пояснюється низькою зарплатою – в середньому 1864 грн (на 15% менше, ніж у середньому по області). Крім того, Жидачівщина входить до числа лідерів за темпами зменшення населення – гірша ситуація лише у Перемишлянському районі.

До трійки лідерів рейтингу ввійшли також Пустомитівський і Кам’янсько-Бузький райони. І якщо Ігор Чопко, голова Пустомитівської РДА, своє друге місце мав би сприймати як поразку (район максимально користає із безпосереднього сусідства зі Львовом), то його колега з Кам’янки-Бузької Петро Замула може радіти. Прямі іноземні інвестиції в район зросли на 45% – це найвищий показник в області. За підсумками першого півріччя 2011 року Кам’янсько-Бузький район виявився абсолютним рекордсменом за приростом обсягів роздрібної торгівлі, що, знову ж, пояснюється високими зарплатами – в середньому 2720 грн. Обсяги реалізації промислової продукції теж найвищі в області (майже 21 тис. грн в розрахунку на одного мешканця за дев’ять місяців 2011 р.) – лише на 15 грн менше, ніж у лідера за цим показником Радехівського району.

Натомість Пустомитівський район, що може похвалитися значним прогресом у розвитку торгівлі й будівництва (очевидно, за рахунок ТРЦ «King Cross Leopolis» в Сокільниках та котеджної забудови навколо Львова), а також найбільшим обсягом інвестицій в основний капітал (4304 грн на одного мешканця протягом дев’яти місяців 2011 р.), має найгірше сальдо зовнішньої торгівлі – Пустомитівщина імпортує товарів учетверо більше, ніж продає на експорт. У районі також суттєво зросли борги перед податківцями, є серйозний спад у тваринництві. Більшість сільських доріг – у жалюгідному стані, більше половини сімей невчасно платять за ЖКГ.

Городоцький (Юрій Візняк) і Миколаївський (Ігор Пілка) райони займають, відповідно, 4 і 5 місце у рейтингу розвитку. Візняк може записати на свій рахунок, зокрема, високі темпи приросту прямих іноземних інвестицій (друге місце в області) та «срібло» за темпи росту доходів бюджету. Хоча загалом за економічним розвитком Городоцький район є виразним «середняком». Середня платня тут низька (1786 грн), хоча на окремих підприємствах – наприклад, «Бадер Україна» – платять у середньому по 3774 грн.

Середня зарплата у Миколаївському районі вища (2090 грн), як і загалом показники економічного розвитку, але тамтешній голова РДА Ігор Пілка мав би звернути увагу на дуже незначний приріст іноземних інвестицій, зростання заборгованості за податковими платежами і найнижчі в області надходження до Пенсійного фонду (лише 55% від запланованого).

Група середняків

Про голів райдержадміністрацій, що посіли місця з 6-го по 15-те, особливо говорити нічого – посередні результати свідчать самі за себе. Втім, голова Сокальської райдержадміністрації Микола Мисак, як і його колега зі Сколе Михайло Гнатишин, були близькими до того, щоб увійти до п’ятірки кращих, але їм забракло буквально кількох балів.

В активі Мисака – друге місце по області за зібраними податками (майже 580 грн на одного мешканця району, більше – 690 грн – тільки на Стрийщині), зате погана ситуація на споживчому ринку, у будівництві та тваринництві. Натомість мешканці Сокальського району отримують найвищу в області середню зарплату (2880 грн) – насамперед завдяки високим зарплатам шахтарів. У свою чергу, гірський Сколівський район відзначився найбільшим в області приростом населення, непоганими темпами у тваринництві та будівництві. Проблеми є з низьким рівнем оплати за газ і сплатою соціальних внесків до бюджету.

Буський район є лідером за обсягом залучених іноземних інвестицій – майже $1750 на одного мешканця району, більш ніж утричі випереджаючи показники області загалом. Навіть у Львів інвестували менше – $1145 на одного мешканця.

Серед решти учасників рейтингу особливих досягнень не зафіксовано, радше навпаки – наприклад, голова Дрогобицької РДА Михайло Сендак, який загалом посів дев’яте місце, просто «провалився» у промисловості, зборі податків до місцевих бюджетів (20 місце в області – останнє). До слова, на тлі загального зростання, в Дрогобицькому районі – єдиному (!) на Львівщині – скоротились обороти роздрібної торгівлі, а середня зарплата – найнижча в області (1635 грн). При цьому за обсягами будівництва Дрогобиччина поступається лише Пустомитівському району.

Радехівський район виграє за рахунок розвитку промисловості, але займає останнє місце у будівництві житла. На Стрийщині добре розвивається тваринництво та непоганий притік іноземних інвестицій, однак високий приріст заборгованості з виплати зарплат і проблемна ситуація в будівництві.

Голові Бродівської РДА Василеві Стронському можна було б дорікнути за низьку інвестиційну активність і суттєві темпи скорочення населення, однак він очолив район лише наприкінці травня минулого року – коли тодішній голова ЛОДА Михайло Цимбалюк звільнив його попередника Віктора Гудзя.

Мостиський район має непогані показники у тваринництві, однак тутешня промисловість – на 17-му місці в області. Та й за рівнем збору податків із різних платежів до бюджету тутешній голова адміністрації Любомир Збитовський теж пасе задніх.

Орест Краєвський очолив Перемишлянський район лише в кінці березня 2011-го. Його попередник Петро Бучко встиг покерувати лише півроку до часу, коли його звільнив новопризначений голова ЛОДА Михайло Цимбалюк. За нетривалий час Краєвський уже встиг відзначитися кількома скандалами, зокрема в жовтні став головним героєм програми журналістських розслідувань «Хто тут живе?» на телеканалі ZIK, де йшлося про серйозні фінансові зловживання. На посаді Краєвський залишився, але результати його роботи плачевні – зниження обсягів торгівлі у районі, найстрімкіше в області скорочення населення, найменший обсяг залучених інвестицій, найгірший рівень виконання дохідної частини місцевого бюджету (трохи більше 56%).

Замикає групу «середняків» Турківський район, який лише сім місяців очолює Володимир Гребенюк. Тому як плюси, так і мінуси у розвитку району Гребенюк може записати собі лише умовно. Тут критично низький рівень реалізації промислової продукції (за дев’ять місяців 2011-го – лише 29 грн на одного жителя). Зате Турківщина – максимально експортно-орієнтований регіон: обсяги експорту перевищують імпорт у 94 (!) рази. А ще тут непогана ситуація у тваринництві, найкращі в області темпи введення в експлуатацію житла.

Аутсайдери

Кращим серед гірших несподівано став Яворівський район, однак безпосередньо вказати пальцем на винуватця у цьому випадку складно. Микола Романюк очолює його неповні п’ять місяців, а його попередника Миколу Довбу звільнили ще у червні. Яворівщина може похвалитися лише другим місцем в області за темпами приросту населення. Все інше – проблемне, особливо – ситуація на споживчому ринку.

Жовківський район понад півроку залишався без повноцінного голови райдержадміністрації. Попередній – Володимир Волошин – попався торік у червні на хабарі. А нинішній голова Степан Ціолковський вступив на посаду лише 14 січня. Вочевидь, саме тому показники району невтішні. Взагалі, Жовківщині фатально не щастить на районних начальників – Володимира Заблоцького, попередника Волошина, теж арештували у травні 2010 року під час отримання хабара. Тому чинному керівникові треба бути обережним.

Золочівський район уже понад півтора року очолює Ярослав Окрепкий, але результати його роботи жалюгідні. Падіння експорту більш ніж на 60% (хоча в середньому по області – зростання на 30%), провал інвестиційної політики, невиконання дохідної частини бюджету, низькі темпи будівництва.

Найбільш депресивними на Львівщині є Самбірський і Старосамбірський райони. Самбірщину з січня минулого року очолює відомий агробізнесмен Іван Білак. Це вже друге його пришестя – Білак працював головою Самбірської РДА у 2006-2010 рр. З приходом до влади Віктора Януковича його звільнили як активіста БЮТ, однак уже за півроку Білак повернувся у своє крісло – щоправда, коштом партквитка.

Самбірський район ще більш-менш рятують нижчі, ніж в інших, темпи скорочення тваринництва. Натомість дуже погані справи з наповненням бюджетів усіх рівнів, упав експорт, з району виводяться іноземні інвестиції, практично зупинилося будівництво.

Ну, і антилідер рейтингу – керівник Старосамбірської райдержадміністрації Володимир Цегенько. Він, як і голова Золочівської РДА, входить до числа «старожилів» на своїй посаді, хоча останнє місце Старосамбірщини не залишає сумнівів щодо його «фаховості». Колишній лісничий примудрився привести і так не особливо благополучний регіон до повного занепаду.

Методологія рейтингу

Рейтинг ґрунтується на статистичних даних обласного управління статистики та ДПА у Львівській області за три квартали 2011 р. у порівнянні з тим же періодом 2010-го. Загалом враховано 27 показників, за кожним із яких експерти ЛОДА визначили місце в рейтингу (від першого до двадцятого) кожного району. Методологія Кабміну, за якою зобов’язані працювати в ЛОДА, не дозволяє визначати загальний рейтинг – можна лише рейтингувати райони за кожним конкретним показником.

У свою чергу, експерти тижневика ZIK нараховували кожному району за кожним показником певну кількість балів (залежно від його місця, від +10 до -10 балів). Наприклад, якщо район займає перше місце в області, скажімо, за рівнем оплати за газ, то отримує 10 балів, 10-те місце – +1, 11-те місце – -1, 20 місце – -10 (якщо показники співпадають, то нараховують 0,5 бала). Задля зручності сприйняття ми згрупували 27 різних показників у шість категорій: «Економічний розвиток» (9 показників), «Інвестиційна діяльність» (3), «Державні фінанси» (6), «Споживчий ринок» (3), «Населення і ринок праці» (3) і «Будівництво» (2). Загальна оцінка у кожній із цих категорій складається із суми балів. Підсумковий показник, за яким і визначали загальний рейтинг району, є сумою балів, отриманих у категоріях.

У супровідному тексті, де оцінюється діяльність голів РДА, були враховані деякі додаткові фактори – зокрема, середня зарплата у регіоні, дані соціологів, безпосередні звіти самих райдержадміністрацій, оприлюднені на їхніх офіційних сайтах. Однак на загальну кількість балів і місце в рейтингу ці дані не впливали.

zik.ua

Переглядів: 1330 | Додав: Oksana | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 4
4 stepan 1000   (03.02.2012 05:13) [Материал]
А "спритних" держвласників- в чорнобиль створювати фермерські господарства зі своїми родинами і будувати " межигір'я" для свого смотрящого!

'

3 stepan 1000   (03.02.2012 04:11) [Материал]
Пора робити реприватизацію!А "спритних" держвласників - в чорнобиль !

2 vcv   (02.02.2012 19:19) [Материал]
Пізно міняти звички та принципи...

1 Прикрий   (02.02.2012 13:25) [Материал]
Час дбати про район, а не тільки про своє мижигіря

Ім`я *:
Email *:
Код *: