Головна » 2012 » Лютий » 17 » Чи знаєте ви що співзасновник виробника "iphone"- українець за походженням?
10:15
Чи знаєте ви що співзасновник виробника "iphone"- українець за походженням?
123456
Мало хто знає, що більшість винаходів, приписуваних Стіву Джобсу, насправді зробив його компаньйон Стів Возняк, з яким на пару Джобс заснував легендарну корпорацію Apple Computer. Ще менше людей знають про те, що батько Стіва Возняка був українцем, а мати мала німецьке коріння. Батьки з Буковини емігрували в США після війни.
   Народився Возняк 11.08.1950 р., в місті Санівейл, штат Каліфорнія, США, навчався в університеті штату Колорадо. У 1976 р. запатентував власний комп’ютер «Еппл-1» йому тоді було тринадцять років. Цей винахід було названо технічною революцією в США і він поширився на весь світ. У 1977 р. Возняк створив персональний комп’ютер «Еппл-2». У співавторстві з Стівом Джобсом запустив у серійне виробництво модерний «Еппл Комп’ютер Інкорпорейшн».

Тож Возняк і Джобс 1 квітня 1976 року засновують власну компанію Apple Computer для виробництва персональних комп'ютерів. Щоб вона запрацювала, молоді люди продали авто, ще п'ять тисяч доларів позичили у друзів, а 15-тисячний кредит оформили в банку. Збирали перші комп'ютери Apple в гаражі батьків Джобса.
  Перше замовлення на 50 комп'ютерів Apple I друзі отримали від власника магазину Byte Shop Пола Террела, котрий і став першим в історії продавцем персональними комп'ютерами. І вже на початках обидва Стіви заробили 205 тисяч доларів. За десять років частка Возняка в Apple Computer становила вже понад 200 мільйонів доларів.Однак Возняк поступово відходив від цього бізнесу. В 1981 році він потрапив в автомобільну аварію і чудом залишився живим.

Відтоді його життя змінилося. Він перестав займатися бізнесом Apple Computer, бо шукав справи для душі - почав займатись доброчинністю... Замість Возняка Стів Джобс взяв у бізнес-компаньйони Джона Скаллі, президента Pepsico, який згодом вигнав засновника із компанії. Джобс пішов і забрав зі собою шістьох найталановитіших інженерів. Без них справи Apple поступово погіршилися, не витримуючи конкуренції з Microsoft. Тож 1996 року Джобса вже просили повернутися, щоб врятувати Apple Computer. І він з цим блискуче впорався вивівши Apple в найдорожчу компанію світу...
 Возняка в Apple Computer називали «Інший Стів», також його звали «Віз» для того, щоб розрізняти Джобса і Возняка, тому що у них були схожі імена. Лише Джобса звали Steven, а Возняка Stephen (від українського Степан).
  Поєднання інженерного генія Возняка і комерційного таланту Джобса привело їх до величезного успіху. Хоча напевно що без Джобса винаходи Возняка, швидше за все, залишилися б в одиничних екземплярах і були б відомі лише вузькому колу фахівців, але робити з Джобса інженерного генія, забуваючи про Возняка просто смішно!
 Сам Возняк так оцінив свій внесок у розвиток комп’ютерних технологій: «Це була революція, мирна революція. І я щасливий, що був її частиною».

Переглядів: 704 | Додав: Oksana | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: