Головна » 2012 » Червень » 26 » Чи закриють самбірський факультет дрогобицького педуніверситету, або наша чи не наша, Надія Скотна?
12:04
Чи закриють самбірський факультет дрогобицького педуніверситету, або наша чи не наша, Надія Скотна?
123456

Близько  15 років ми  тішились, що в нашому місті є філіал Дрогобицького педагогічного університету.    Газети зарясніли повідомленнями про Самбір, як центр науки на Прикарпатті.  Протягом двох скликань самбірчани, повіривши його керівнику Надії Скотній, обирали її депутатом  міської ради, в знак поваги і довіри.

 Самбірські факультети університету успішно випускали висококваліфікованих фахівців. Студентами проводилось багато конкурсів і вікторин. Згадати хоча б "Козацькі забави", де вихованці закладу мірялись своїми спортивними досягненнями, чи конкурси КВН. Міська преса неодноразово писала про це. Одним словом молодече життя кипіло. А як приємно було глянути, коли  після 1 вересня місто оживало студентськими посмішками.

 Не було проблем із набором абітурієнтів. Більше того, не дивлячись на платну форму навчання, треба було пройти конкурсний відбір. Поряд з опануванням іноземних мов, дисциплін з психології,наприклад, був введений  спецкурс - домашнє гувернанство, що засвідчувало про потребу в таких спеціалістах не стільки в нашій державі, як у дальшому зарубіжжі. Як кажуть: попит диктує пропозицію.

 Перший тривожний сигнал пролунав, коли раптово було закрито відділення германських і романських мов, яке готувало висококваліфікованих фахівців - викладачів англійської і німецької мови. Тоді  пояснили, що нібито подібну спеціальність відкривають на соціально-гуманітарному факультеті. Але ж фахівці і студенти, що вчились на "ін'язі" говорили, що це абсолютно різні спеціальності і інший рівень вивчення іноземних мов.

 Або таке. Ми всі з жалем спостерігали за  станом навчального корпусу факультету,  неозброєним оком було помітно, що таку прекрасну будівлю в центрі міста не підтримують в належному стані. Старовинну черепицю, яка відслужила свій вік, просто латали звичайною оцинкованою бляхою і візуально все це виглядало шкарадно. Потім,правда під "тиском зверху", перекрили металочерепицею. Кому доводилось заходити в приміщення , бачили стан будівлі: законсервована в стані, що залишили військові. Кожного літа робили дрібний ремонт і фарбували масляними фарбами все те, що забруднилось під час навчального року - тобто елементарні "совдепівські санітарні побілки". А хто бачив стіну університету зі сторони тюрми- просто брався за голову: відсиріла стіна, без штукатурки, з зігнившими  віконними рамами, - просто жах! А така будівля мала бути окрасою міста Самбора! Тим більше, що батьківська оплата за навчання дозволяла значну суму використовувати на утримання корпусу, але вже тоді вкрадалась думка, що нові господарі поводять себе як квартиранти.

Попри то престижу Самбору додавало , що в стінах університету ряд наших краян захистили кандидатські дисертації. Та і сама Надія Володимирівна під час роботи деканом самбірського факультету, захистила докторську дисертацію.Про це не могли  не  радіти  в колективі.

Після обрання пані Надії Скотної ректором дрогобицького університету в міській ратуші додалось оптимізму для подальшої співпраці. Сподівання підкріплювалось обнадійливими інтерв’ю у місцевій пресі «Наша Надія Скотна - ректор їхнього університету»,"Приємно мати своїх людей на високих посадах". В іншому інтервю: "В Самборі ...маємо чудове приміщення, воно освоєне і обжите. І особисто я ставлюся до нього з великою любов’ю...  Тому вважаю, що в Самбора непогані перспективи для співпраці та розвитку".

Тим часом виявилось зовсім протилежне(дай Боже, аби ми помилились) - нібито самбірський соціально-гуманітарний факультет керівництво вишу  намірене перенести до Дрогобича. Декому з його тутешніх працівників без натяків показують, що називається на поріг. Поширюються чутки-плітки, що це станеться з нового навчального року. Так це чи ні - покаже час: краще знати гірку правду, чим солодку...

Переглядів: 1308 | Додав: Oksana | Рейтинг: 4.0/8
Всього коментарів: 3
2 університет   (27.06.2012 14:04) [Материал]
А чи не хотіли б Ви, пані Оксано, поцікавитись у мера міста Самбора про причини такої ситуації? По-перше Ви викладаєте неправдиві факти, по-друге, чому Вам, так боляче тільки за "знищене" приміщення університету, яке тільки завдячуючи керівництву навчального закладу іще не зруйноване повністю. Коли в це приміщення переїхав університет то дах нагадував планетарій, зорі видно було, в корпусі не було ходної розетки паркет був зірваний і Ви іще смієте говорити, що зруйнували корпус? Шановна пані Оксано, а вам не болить за поросле мохом приміщення колишнього госпіталю і йому подібним приміщенням?

3 Oksana   (28.06.2012 06:57) [Материал]
В правдивості фактів може переконатись будь-хто з самбірчан: латки з білої оцинкованої бляхи на даху видно неозброєним оком над входом. Товстий шар фарби і вапна видно зайшовши в корпус. Якщо ж Ви так любите правду то розкажіть: чи орендуючи навчальний корпус стільки років за 1 гривню!, не можна було зробити хоча б ремонт стіни від колонії? Щодо військового шпиталю, то наскільки відомо - дотепер проходять суди з військовими, які і далі охороняють це приміщення.
Редакція готова викласти на сторінках сайту як Вашу позицію, так і позицію міської Ради.

1 Харитон   (27.06.2012 09:12) [Материал]
Добре, що вчасно викачали гроші у батьків. Тепер треба податись не до психолога, а до психіатра. І є чого ! Роботи не має і не передбачається, навантаження на голову залишається

Ім`я *:
Email *:
Код *: