Головна » 2012 » Липень » 22 » Коли серце не має спокою, судинам також несолодко...
17:58
Коли серце не має спокою, судинам також несолодко...
123456
 
Наталія ДРУЖБЛЯК   
Як вижити з діагнозом «вегетосудинна дистонія»?
Коли серце не має спокою, судинам також несолодко... Якщо у вас час від часу підстрибує або падає тиск, підвищується чи знижується температура тіла, кидає у піт, болить серце, "барахлить” кишечник, з’являються напади невмотивованої тривоги, спозаранку падаєте з ніг від утоми, а уночі — довго не можете заснути, стали розсіяними і роздратованими, не поспішайте "списувати” це на важку роботу чи негаразди у сім’ї. Можливо, у вас — вегетосудинна дистонія. Від цієї недуги у світі потерпає кожен п’ятий (а за деякими підрахунками — кожен третій).
Цю хворобу називають по-різному - "нейроциркуляторна дистонія”, "невроз серця”... Розвивається вона поступово. Людина хвилюється, нерви розхитуються, дає збій ендокринна система. На це відразу реагують серце та судини, відмовляється працювати кишечник.

Хто потрапляє у групу ризику? Ті, що успадкували від батьків слабку нервову систему. Таких навіть найменша дрібниця може вивести із себе. Є й інший тип — на негаразди людина реагує апатією, замикається у собі. Ризикують ті, хто щодня переживає стреси (наприклад, живуть під одним дахом з пияком чи, боячись втратити єдине джерело доходу, терплять причіпки начальника-тирана). Якщо людина мало рухається, давно не була у відпустці, не висипається, має напружений робочий графік, її стан погіршуватиметься.

"Крім гострого та хронічного стресу, перевтоми, поштовх до розвитку захворювання можуть давати інфекційні хвороби верхніх дихальних шляхів, гормональна перебудова організму (у підлітковому віці, під час менструації, вагітності та пологів, у період клімаксу тощо), черепно-мозкова травма, зловживання алкоголем, тютюнопаління”, - каже лікар сімейної медицини Богдана Антосюк.

"Недуга проявляється по-різному, - пояснює фахівець. - Важко знайти двох хворих, які б описали однакові симптоми. Більшість людей з дистонією є метеозалежними, погано переносять і спеку, і морози. У задушливих приміщеннях, переповненому транспорті, сауні, на сонці їм може стати зле.

Вони - дратівливі, плаксиві, нестримані, розсіяні. Їхній настрій може змінюватися кожні п’ять хвилин, працездатність знижується, почуваються втомленими, скаржаться на безсоння.

Порушується периферичний кровообіг. Починають інтенсивно пітніти долоні, пахви та стопи. Кінцівки на дотик стають холодними (особливо після того, як людина перенервується). На шкірі (переважно у стресових ситуаціях) може з’являтися судинна сіточка або яскраво-червоні плями. Байдуже, провела людина час у тренажерному залі чи цілий день провалялася у ліжку, часто скаржиться на біль у м’язах, кістках і сухожиллях”.

Майже усі "дистоніки” жаліються, що їх турбує серце — при емоційних навантаженнях починає битися зі швидкістю 90 і більше ударів на хвилину. Коли хвилюються, у горлі наче клубок застрягає. Ось чому не закривають вікна навіть взимку й часто виходять на вулицю "подихати свіжим повітрям”.

Якщо "дистоніка” щось зачепить за живе, можуть узагалі цілий день не їсти або, навпаки, пхати у себе все підряд ("заїдати” горе). У них болить і здуває живіт. Можуть кілька днів не ходити у туалет чи, навпаки, бігати туди по кілька разів на день.

У чоловіків, хворих на нейроциркуляторну дистонію, знижується лібідо, виникають проблеми з ерекцією, може бути передчасне сім’явиверження.

У хворих часто підвищується температура тіла, "збити” яку можна тільки седативними засобами. Кожен десятий скаржиться на головні болі.

Як поставити себе на ноги?

Лікар-вертебролог Андрій Заєць радить загартовуватися, кожного ранку робити зарядку, налагодити режим праці та сну (лягати спати максимум о 22.00, прокидатися — о 6.00), відмовитися від кави, міцного чаю, коли, алкоголю, цигарок, уникати тривалого перебування на сонці. Перед сном не рекомендує дивитися трилери та кримінальні новини. Можна приймати заспокійливі засоби на натуральній основі — таблетки валеріани, чай з меліси. До усіх проблем радить ставитися по-філософськи, не зациклюватися на невдачах. Тоді не доведеться ціле життя працювати на аптеку. "Перевірте свій хребет, - каже лікар. - Розлад судинного тонусу (коли одні судини спазмуються, а інші у цей час розслабляються) часто є одним зі симптомів захворювань хребта. Раз на півроку проходьте ґрунтовний медичний огляд”.

На фото : Кожен десятий «дистонік» скаржиться на часті головні болі.
Джерело: Високий замок
Переглядів: 827 | Додав: Oksana | Рейтинг: 4.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: