Головна » 2012 » Серпень » 2 » У Турці на Львівщині – другий день Бойківських фестин
10:36
У Турці на Львівщині – другий день Бойківських фестин
123456

У Турці на Львівщині – другий день Бойківських фестин

Сьогодні, 2 серпня, у м. Турка Львівської області другий день тривають п’яті ювілейні Всесвітні Бойківські фестини «З чистих джерел».

Про це повідомив кореспондент IA ZIK.

Нагадаємо, що розпочалось свято в Бойківському краї вчора після сигнальних вогнів «Фестинної ватри», які запалали на найвищих вершинах тутешніх Карпат – Пікуй, Магура, Маківка та урочистого відкриття, в якому взяли участь голова Львівської ОДА Михайло Костюк, гостя з Великобританії бойкиня Ніна Гринаш, єпископ Дрогобицько-Самбірський УПЦ КП Михаїл, протосинкел Самбірсько-Дрогобицької єпархії УГКЦ Григорій Комар, представники Івано-Франківська, сусідніх міст Старого Самбора, Самбора, Дрогобича, Закарпатської області тощо.

Перший святковий день в Бойківському краї був багатим на різноманітні культурно-мистецькі заходи. Відбулось урочисте погашення художньо-поштової марки, спеціально випущеної «Укрпоштою» до фестин. Присутніх порадували народними та популярними українськими піснями народна хорова капела «Карпати», народний фольклорний гурт дримбалів «Бойківські коломийки» із с. Бітля, які також виконали унікальний бойківський танець «На бочці». Зачарував своїм талантом зразковий ансамбль танцю «Верховинка» з Дрогобицького Народного дому імені Івана Франка.

На майдані Т.Шевченка привертала увагу учасників фестин виставка образотворчого та бойківського ужиткового мистецтва «Вулиця народних митців». У програмі першого дня також були музично-пісенний та словесний дитячий фольклорний конкурс «Маленькі бойкині та бойки», різноманітні спортивні змагання, вшанування пам’яті визначних постатей Бойківщини, серед яких о. Михайло Зубрицький тощо.

Водночас у с. Стрілки Старосамбірського району в рамках бойківських фестин пройшов регіональний фестиваль духовної пісні імені автора музики державного Гімну о.Михайла Вербицького.

Відрадно, що до участі у фестонах були залучені діти. Даючи оцінку значенню мистецьким заходам, голова ОДА Михайло Костюк наголосив, що тяга бойків до пам’яті національної культури привела до того, що сьогодні слава про це свято шириться світом.

На думку протосинкела Самбірсько-Дрогобицької єпархії УГКЦ Григорія Комара, сьогодні горяни ніби витягують із старої скрині національні скарби і до них додають щось нове, чим збільшують вартість духовного оновлення і збагачення, розвивають культуру та мову. За словами голови Львівської обласної ради Олега Панькевича, фестини – це добра нагода зібратися разом в краю дідів-прадідів і відчути тепло рідної землі.

Багатим на мистецькі акції буде сьогоднішній, другий день фестин. Це, зокрема, творча зустріч «Жінки в житті Бойківщини», виставка робіт образотворчого мистецтва, науково-творчий захід, присвячений уродженцю Бойківщини етнографу Мирону Утриску. Учасники вшанують пам’ять місцевих митців, спортсменів, священиків, письменників, воїнів тощо. Паралельно у Старосамбірському районі відбудеться конференція «Отець Михайло Зубрицький в історії с. Мшанець». На майдані Т.Шевченка у концертній програмі виступлять гурти та колективи художньої самодіяльності національно-патріотичного спрямування.

Нагадаємо, що Бойківські фестини завершаться 5 серпня святом мистецтв «Відлуння бойківського краю», яке відбудеться на Співочому полі біля с. Явора Турківського району.

Переглядів: 990 | Додав: Oksana | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: