Головна » 2012 » Серпень » 13 » Мовний конфлікт за російські гроші
20:59
Мовний конфлікт за російські гроші
123456
Багаторічний політв’язень і письменник Євген Сверстюк переконаний, що роз’ятрювання мовного питання фінансується з Росії, причому зовсім відкрито. А участь у цьому Колесніченка і Ківалова – це вже просто знущання. Він вірить, що потенціал для боротьби з такою агресивною політикою в українському суспільстві є, однак поки він задіяний дуже мало.

Навіщо це російські владі і які є можливості для захисту української мови – Сверстюк розповів в інтерв’ю ІА ZIK.

Поява Колесніченка і Ківалова – це вже знущання

– На сьогодні, 13 серпня, заплановане перше засідання робочої групи з удосконалення мовного законодавства під головуванням віце-прем’єра Раїси Богатирьової. Ви вірите в наміри влади дійсно покращити ситуацію, яка склалась сьогодні в Україні навколо мови, чи це радше бутафорія?

– Від самого початку це затія політичного характеру. І це антиукраїнська затія. Безумовно, вона спрямована на розпалювання конфлікту в Україні. І ті сили, які її започаткували, цілком неприховано фінансуються за російські гроші.

Я думаю, що своїм підписом під мовним законом і Литвин, і Янукович поставили на собі крапку, оскільки вони підписали антинаціональний закон.

Що стосується робочої групи, то я не знаю, що вона має робити після підпису президента. Думаю, все цілком ясно було і без неї.

І ми маємо достатні виразні висновки західних експертів про антиконституційність і неприродність цього закону, який обмежує права державної мови у незалежній державі.

– Як розцінювати той факт, що до цієї робочої групи будуть долучені також автори закону «Про засади державної мовної політики» Вадим Колесніченко і Сергій Ківалов?

– Взагалі поява таких фігур як Колесніченко і Ківалов на вічному полі культури – це вже знущання. Це безкінечно мізерні істоти, порівняно з тим питанням, яке вони хочуть зірвати.

– Перед підписанням мовного закону президент проводив зустріч з українською інтелігенцією, яку спеціально для цього возили в Крим. Як Ви це сприймаєте? Це був спеціально розіграний спектакль?

– Я це розцінюю з усмішкою.

Потенціал боротьби задіяний мало

– Які зараз є можливості для захисту української мови? Яка ймовірність «мовного» майдану?

– Думаю, що має бути заклик до мобілізації молодих сил української нації і заклик до добре організованої боротьби за право нації жити на своїй землі.

– Чи бачите в українському суспільстві достатній потенціал молодих сил, щоб вони могли організуватися для відстоювання цього питання?

– Якщо говорити про наявний потенціал, то я його бачу і знаю, що він є. Якщо ж говорити про задіяний потенціал, то він дуже малий. І, власне, йде мова про те, щоб той національний потенціал – інтелектуальний, моральний та інший – був задіяний. У цьому і полягає мобілізація сил.

Гостра імперська хвороба

– Ви сказали, що проштовхування цього мовного закону відбувалося за російські гроші. Навіщо, на Вашу думку, це українській владі?

– Не я придумав про російські гроші. Це загальновідомо – досить увімкнути телевізор і послухати, за чиї гроші функціонує цей правозахисний рух «Русскоязычная Украина», який очолює Колесніченко, і за які гроші діє так звана правова академія Ківалова. Про це говориться по телевізору, і я лише повторюю. Це загальновідомі речі, вони навіть не приховують цього.

Навіщо це владі українській? Якщо це українська влада, то, звичайно, їй це мало би бути непотрібно. Навпаки, вона мала би боротися проти ворожої агентури.

Але якби ви поставили питання по-іншому – навіщо це здалося російській владі, то я би сказав, що вона має гостру імперську хворобу. І її дії в сучасному світі є неадекватними і зовсім неузгодженими зі станом російського народу і його інтересами.

Розмовляла Тетяна Штифурко,

ІА ZIK
Переглядів: 597 | Додав: Oksana | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: