Головна » 2012 » Вересень » 15 » Бойківські забави-витребеньки з виборчим присмаком...
20:59
Бойківські забави-витребеньки з виборчим присмаком...
123456

П’яті ювілейні Бойківські фестини відшуміли. Верховинський люд,і не тільки, ще довго тішитиметься від забави, яка за розмахом і кількістю учасників перевершила всі інші етнічні  заходи в регіоні разом взяті . Їх вінцем став конкурc «Бойківська красуня» та масове гуляння на Широкому полі біля села Явора. Сама природа сприяла розкриті у всій наготі характеру і духу карпатців та їх  численних гостей, які пов’язують своє коріння з цим краєм , який Великий Каменяр називав золотим куточком в срібній мглі. Годі віднайти більш влучне і образне порівняння ніж це передав нащадкам наш земляк , письменник-філософ Іван Франко.

Тим часом не відбулось без казусу, який називають ложкою дьогтю в бочці меду. Того  суботнього вечора приїхав  порадувати горян своїм оперним співом маестро Володимир Гришко, якого запросив кандидат у депутати по 125 мажоритарному виборчому окрузі Андрій Лопушанський. Поговорюють, що саме  вертепники його опонента по виборчих перегонах   намагались завадили цьому.

Отак  цей випадок  став предметом для політичних спекуляцій . В кінцевому рахунку це позначилось на іміджі верховинців, які звикли демонструвати свою гостинність, привітність , щирість. Ці риси кожен бойко успадкував з молоком матері, інакше годі було б вижити при більшовицьким,   клановим  режимам, природнім аномаліям.Все досягається за рахунок  неймовірної праці, впертості у досягненні цілі та доброзичливому ставленні як один до одного, так і до гостей.

Розвиваючи цю тему наперед скажемо все це може мати зворотній ефект, бо простий люд не любить таких жартів. Тим більше обидва кандидати,  місцеві родаки. Ніхто і нікому не давав права монополізувати сцену, тим більше перешкоджати у виступі високому київському гостю. Зрештою сам цей факт нагадує методику боротьби «керівної і спрямовуючої сили» від якої ми всі ситі.

Ідеально було б, якщо б винуватці цих «витребеньок» вибачились перед іншою стороною. Це би засвідчувало вихованість, толерантність у ставлені до опонента та його численних симпатиків. В кінцевому рахунку  сприйнялось би, як випадковість, чи непорозуміння. Та й третій представник опозиційних сил на 125 виборчому окрузі Андрій Тягнибок , напевно, не є прихильником такого сценарію боротьби уже на самому старті виборчої кампанії? В це хочеться вірити, хоч не виключено, що почне на цьому факті  грати своє «соло»? Як би там не було, але гіркий осадок  залишився. Все позначається на іміджі бойківського роду, який всі часи    тяжів до справедливості і поваги до побратимів.
Я б не стала вже так ганити владу, мовляв спонукали до цього. Все-таки захід відбувся в рамках державного рівня, фінансової підтримки . І за це по- бойківськи треба сказати-  дя-ку-є-мо.    
Переглядів: 604 | Додав: Oksana | Рейтинг: 3.0/1
Всього коментарів: 1
1 stepan 1000   (19.08.2012 15:40) [Материал]
Де демократи-націоналісти б'ються, янек скористається!

Ім`я *:
Email *:
Код *: