Головна » 2012 » Жовтень » 2 » Хто і чому обходить земельний податок?
16:44
Хто і чому обходить земельний податок?
123456
Відомо, що значна частина коштів для поповнення місцевих бюжетів повинна надходити від сплати земельного податку.    На практиці одні обминають цю вимогу через недосконалість     законодавчої бази, інші інгорують встановлені правила,    непоодинокі випадки, коли вигідніше домовитись із чиновником,аби земля була необлікована і таким чином    уникати відрахувань.
   
Наприклад, більше десяти гектарів землі не обкладаються    податком підприємством, що, образно кажучи, успадкувало    самбірський цукровий завод через те, що уникає укладанню    договору оренди з міськрадою.Щомісяця комерсанти замість    сплати 1оотис. гривень в місяць обходяться в суму в три рази менше.    Так триває не один і не два роки.Кому вигідна така       поблажка? Інший приклад- землі під колишньою міжрайонною      базою облспоживспілки, а це понад п'ять гектарів, зовсім      не    обліковані.Комерсанти, що нею користуються мають    певний зиск, а до бюджету не потрапляє жодної копійки.
    
Можна сміливо сказати, що чимало втрачають місцеві бюджети, особливо приміських сільських рад через таку земельну байдужість.З одного боку добре, що пустуючі земельні ділянки використовуються для вирощення сільгоспкультур, з іншого- декотрі господарі прихватизовують їх із, так би мовити стратегічною метою- майбутньою забудовою.
Як би там не було,а за користування землею  треба платити відповідний податок. Пильнувати за цим покликані  фінансові структури і землевпорядні служби. Чимала роль у наведені порядку у цій сфері належить і податковим органам. Не байдужими до такого стану повинна бути і громадськість, адже  це відбивається на недофінансуванні освіти, медицини, культури тощо.

Заборгованість за вісім місяців поточного року за оренду та користування земельними ділянками юридичними та фізичними особами на Львівщині склала понад 32млн.грн. Чимала частка припадає і на наш регіон. А скільки залишається в тіні, можна лишень здогадуватись.

Ми вже звикли, як на різних рівнях влади, в ЗМІ виголошуються різноманітні ідеї, пропозиції щодо раціонального використання найціннішого нашого багатства- землі.В той же час мало робимо практичних кроків для покращення стану справ.

Переглядів: 510 | Додав: Oksana | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: