Головна » 2012 » Жовтень » 30 » Львівське лобі у Верховній Раді – щонайменше 25 нардепів
20:59
Львівське лобі у Верховній Раді – щонайменше 25 нардепів
123456
Львівське лобі у Верховній Раді – щонайменше 25 нардепів

Чи не вперше з часу демократичних виборів 1990 року Львівщина отримає у Києві найбільше парламентське представництво. І найголовніше, що практично всі нардепи від Львівщини є представниками національно-патріотичного табору.

За попередніми підрахунками, беручи до уваги депутатів у всіх фракціях, у Верховній Раді України близько 30 депутатів можуть представляти інтереси Львова та області.

Насамперед, це 12 мажоритарників: свободівці – І. Сех, І.Фаріон, Ю.Михальчишин, А.Тягнибок; представники БЮТ та ФЗ – Р.Ілик, Л.Котеляк, С.Курпіль, В.Пазиняк, О.Канівець, М.Хміль, І.Васюник та самовисуванець Я.Дубневич.

Крім них, у Верховній Раді працюватиме також 8 львів’ян-свободівців, що пройшли до парламенту за партійним списком, а саме:
Тягнибок Олег (№ 1) – лідер ВО «Свобода», депутат обласної ради,
Панькевич Олег (№ 7) – голова Львівської обласної ради,
Янків Ігор (№ 10) – старший викладач Львівського державного університету фізичної культури,
Мартинюк Леонтій (№ 11) – депутат обласної ради,
Кошулинський Руслан (№ 12) – депутат міської ради,
Кривецький Ігор (№ 13) – депутат обласної ради,
Блавацький Михайло (№ 17) – депутат обласної ради,
Махніцький Олег (№ 21) – депутат міської ради.

28 жовтня до 4 мільйонів 800 тисяч голосів за об’єднану опозицію ВО «Батьківщина» Львівщина доклала 425 тисяч голосів (майже 9% від загальної кількості). Однак у прохідній частині списку БЮТ опинилось лише троє львів’ян (що становить 5,5% прохідної частини списку), а саме:
Парубій Андрій (№ 21) – колишній нашоукраїнець, народний депутат України,
Кубів Степан (№ 23) – голова ЛОГО «Фронт змін», депутат обласної ради,
Слюз Тетяна (№ 53) – екс-голова Державного казначейства України.

За списками Віталія Кличка до парламенту потрапив лише один львів’янин (який до того ж мешкає у Брюховичах) – голова ЛОО партії УДАР, депутат Львівської міської ради Ярослав Гінка (№ 20).

До «львівського лобі» безсумнівно можна долучити також двох екс-львів’ян-свободівців, делегованих у свій час розбудовувати партію в інших областях. На Рівенщині мажоритарні вибори виграв голова фракції ВО «Свобода» в обласній раді Олег Осуховський (ВО № 152), а голова фракції в обласній раді Анатолій Вітів пройшов до парламенту по партійному списку (№ 6).

У прохідній частині списку Партії регіонів опинилась лише одна екс-львів’янка ‒ Ганна Герман (№ 13). Її палка любов до Львова загальновідома. Можна сподіватись, що у новому парламенті вона буде змушена любити Галичину, не менше, а ніж це вона демонструвала на посаді в Адміністрації Президента. Безсумнівно, що Ірина Фаріон та Ірина Сех їй у цьому максимально сприятимуть.

У списку КПУ нам вдалось ідентифікувати лише двох колишніх львів’ян – екс-першого секретаря міському Компартії Адама Мартинюка (№8) та екс-депутата Львівської обласної ради другого скликання, головного редактора газети «Комуніст» Олександра Голуба (№ 11). Обидва згадують Львів досить часто, особливо в контексті національно-визвольної боротьби ОУН-УПА.

Цікаво, що ще двоє львів’ян перемогли вибори в одномандатних мажоритарних округах поза Галичиною. На Черкащині у в.о. № 195 мандат виборов самовисуванець, член Партії регіонів Володимир Зубик. А позапартійний самовисуванець (екс-член фракції Блоку Юлії Тимошенко) Володимир Пилипенко став нардепом на Полтавщині у в.о. № 158.

Таким чином у Верховній Раді України сьомого скликання працюватиме зо три десятки народних депутатів у той чи інший спосіб пов’язаних зі Львовом. І тепер найголовніше, щоб ці народні обранці не забували про інтереси своєї малої батьківщини.

Надзвичайно важливою у цій справі має стати й роль обласної ради та обласної державної адміністрації, які повинні врешті закопати «сокиру війни» і максимально експлуатувати потенціал народних депутатів для лобіювання інтересів області.

Фото: uateka.com

Переглядів: 881 | Додав: Oksana | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: