Головна » 2013 » Серпень » 12 » Про жертви на річці Дністер та... «улюблену місцину Липки», яку омивають самбірські фекалії.
20:52
Про жертви на річці Дністер та... «улюблену місцину Липки», яку омивають самбірські фекалії.
123456
,


Нещодавно на річці Дністер сталась трагедія- втопились дві дівчини. Це вже не перший випадок, коли навпроти «улюбленої місциниЛипки»(як пише кореспондент ЗІКу-А.Р.) стаються нещасні випадки. Ця ділянка виявилась ще більш небезпечною для купання після укріплення від повені  правого берега річки . Як наслідок, утворились калабані, глибина яких може сягати і до двох метрів. Якщо в таку небезпечну зону потрапляють особи, що невпевнено тримаються на воді , лиха не минути. Нещастя  трапляється не тому, що безнадійна ситуація, чи глибина безмірна, а від паніки. Наприклад, досить недосвідченому  на невеликій глибині не дотягнутись ногами  дна і запанікувати, сьорбнути ковток  водички і... кінець гарантований, якщо поміч вчасно не надати.

Що  в такому випадку могла б зробити громада, яка проживає поруч – встановити попереджувальний знак: «Небезпечна зона» тощо. Принаймі совість залишилась би чистою, не було б докору сумління за байдужіть. Вже не кажемо про роль  любителів-рятувальників, вчителів фізвиховання    в проведені профілактичних бесід про необхідність дотримуватись правил безпеки на водоймах.

Далі про «улюблену місцину Липки». Приберегова територія візуально дійсно виглядає привабливо і спокусливо. Є де розмістити в час масових заходів сервісну службу. Є де гульнути, виспіватись тощо. На День молоді тут збираються сотні самбірчан та гостей.

З участю перших осіб міста, священнослужителів , комерційної знатті проходить  освячення водички на Йордан. Паломництву сприяють масові запливи в річку любителів моржування, загін яких росте з року в рік. Вже не кажемо, якого розмаху набуває  святкування у сприятливу погоду на Івана Купала. Тут і віночки  пливуть...

Під кайфом ніхто не задумується,поруч "пливуть"... і каналізаційні стьоки Самбора. З кожним роком їх стає все більше і більше. Про це поговоримо трохи нище.

Для початку зупинимось на впорядкуванні зони відпочинку на березі Дністра,про що міська влада вирішила порадитись з громадою, аби надалі уникнути нещасних випадків, хоч трохи наблизити відпочинок на річці до цивілізованих і людських норм. 

Доречно пригадати, що ще майже десять років тому,  коли вирішувалось питання виділення земельного масиву під індивідуальну забудову біля РЕМу(кінець вул. Євгена Коновальця) на прилеглому лівому  березі  планувалось впорядкувати зону відпочинку з човнами, всім побутовим сервісом т.ін...

 А чим все закінчилось? Пляци поділили, а  про зону відпочинку забули. Чи не вартує повернутись до цього проекту?

При індивідуальній забудові на території колишнього вантажного автопарку,також ніхто не подбав про інженерні мережі, тепер в приберегових дністрових хащах  коло кладки  до с.Задністря, утворилась ціла затока із нечистотами .Якби себе поважали власники маєтків, що звели тут  вілли, то шукали б виходу із такого стану. Тим часом  самі, їхні сімї  дихають на повні груди оцим смородом, коли подме вітер у їхній бік.  Не сумніваюсь , що частина нечистот потрапляє у цю «затоку» з вищенаведеної забудови з вул. Євгена Коновальця.

Це ж саме можна сказати про вул. Набережну та сусідські, де разом з дощовими водами  фекалії омивають  «улюблену місцину Липки». Чому ніхто не б,є на сполох? Де санстанція? Охоронці навколишнього середовища ?

Не секрет, що окремі забудівники септики поробили для ока, а все «добро» тече у Дністер. Хоч одного такого мудрагеля наказала санстанція, адмінкомісія міськради ?

Якщо двадцять, десять років тому ситуація була ще терпимою, то нині просто катастрофічна. Можливо нашим депутатам не слід підігрувати міській владі у зведені різного роду памятників, Орант, вже весь Самбір у різноманітних пам'ятниках, ремонти ратушного майдану(на створення яких пішли і виділяються значні гроші), а зекономлені кошти направити на більш нагальні потреби. Пора нарешті думати за самбірчан, а не тільки за півроку до виборів.

Скажете автор драматизує ситуацію ,не вказуючи шляхи  виходу з неї. Ось один з варіантів. Досить біля  ралівського мосту встановити КНС, через р.Дністер  прокласти каналізаційний колектор довжиною всього кількасот метрів до сільських очисних споруд, які експлуатуються на третину потужностей, і проблема ,хоч частково ,буде знята .

Інша тема. А де навчитись плавати, хоч річка поруч? При бажанні можна було б впорядкувати, хоч одне місце на Дністрі на час купального сезону (читайте в матеріалі «Купіль на річці Дністер з... каналізаційним душком»), де б під наглядом рятувальників , досвідчених  плавців-інструкторів  навчати дітвору азів тримання на воді.

На кінець таке. Перед кожними виборами йде мова про будівництво критого плавального басейну , щоб у будь-яку пору року можна було оздоровитись , щоб загартованою підростала юна  зміна,а це послужило б і тому, щоб менше було жертв на воді. Який результат від розмов- нульовий.

Та це тема для окремої розмови.

Антон Рогач, член Національної спілки журналістів України.

P.S.  Автор рекомендує опублікувати висловлені думки  на сторінках газет «Новини Самбора» і «Голос Самбірщини», щоб продовжити підняту тему.

 

Переглядів: 1529 | Додав: Oksana | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: