Головна » 2013 » Жовтень » 9 » У Рудках цвинтар сягнув людських садиб
11:14
У Рудках цвинтар сягнув людських садиб
123456
ь

У місті Рудках Самбірського району місцевий цвинтар від людських помешкань відділяє лише паркан. Чагарі, які ще кілька років прикривали кладовище, вирубали. Та місцеві жителі щодня не лише споглядають зі своїх вікон хрести та могили, а й чують плачі. Також переконані: ґрунтові води з місць поховань потрапляють у їхні криниці.

Про це повідомили журналісти телеканалу ZIK.

«Уявіть, я вкладаю маленьку дитину спати, а саме проходить похорон. Куди я маю подітися з малям?, – розповідає мешканка Рудок, що живе біля кладовища, Лілія Міськів. – А на другий день приходить мама, яка поховала свого сина, і видирає на собі волосся. Як діти мають на ту картину дивитися?».

Також рудківчани, що живуть біля цвинтаря, скаржаться на здоров’я. Говорять, що проблеми виникають через ґрунтові води, що від кладовища стікають у їхні криниці.

«Ми здавали воду на аналіз. У ній виявили багато аміаку», – заявила рудківчанка Мар’яна Сороківська.

Цю інформацію підтвердили і працівники лабораторії, які перевіряли воду з криниць: вміст хімічних речовин суттєво перевищений. Утім говорити про це на камеру не захотіли.

«Безумовно, у Рудках між цвинтарем і дворами відстань мінімальна, – стверджує начальник відділу моніторингу Головного управління санепідемстанції Львівщини Сергій Ющенко. – Відповідно до санітарних вимог цвинтарі мають відокремлюватися від житлових та громадських забудов санітарно-захисною зоною розміром 300 метрів».

Міська рада Рудок займається пошуком нової ділянки під цвинтар уже 25 років. Наразі розглядають лише один варіант. За словами міського голови Тараса Курила, ділянка належить місцевій громаді, і вже пройшла етап попереднього погодження.

До речі, чотири роки тому мешканці Рудок здавали по 20 гривень на організацію нового цвинтаря. Відтак міські посадовці назбирали 13 тисяч. За словами міського голови, гроші зберігаються на рахунку. Щойно у столиці погодять ділянку – а це може статися вже на початку цієї зими – кошти одразу пустять в діло.

Джерело: ЗІК

Переглядів: 803 | Додав: Oksana | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 1
1 Харо   (10.10.2013 09:00) [Материал]
Наче з неба впали. Цвинтар біля дороги на Львів. До людських хат два кроки.Всі бачать проблему, а не вирішують. Пишіть може легше стане- поки холера, тифус  не застане.

Ім`я *:
Email *:
Код *: