Головна » 2014 » Травень » 30 » Видно пана по халявах.Про пішохідні епізоди з бюджетною "халявою"
15:15
Видно пана по халявах.Про пішохідні епізоди з бюджетною "халявою"
123456

Ця давня приповідка прийшла на гадку прогулюючись вулицями Самбора. І ось чому? В останні роки міська влада взяла курс, щоб прилеглу  громадську територію до бізнес-офісів точніше пішохідні доріжки,  впорядковували самі підприємці.

Така  практика набрала поширення. Зменшилось навантаження на бюджет  і місто стало виглядати більш ошатним, привабливим.

Приємно, що окремі власники приватних будинків також долучились до цієї справи. Наприклад  в наш об’єктив потрапила частина ділянки по вул.Шевченка.  Знімаючи її перехожий дорікнув автору:

-Що пропагуєте самбірського олігарха, якому за державний кошт вимостили такий тротуар?

Як потім вдалось зясувати огорожа впродовж акуратно викладеної бруківки належить пану Ярославу Кузьм”яку, якого і досі пам”ятають, як футбольного мецената. До речі, під його керівництвом  місцеві любителі копаного м’’яча досягнули чи не найбільшого успіху- кубок області і дійшли до фіналу першості України серед аматорських колективів. Але це так до слова.

 


.

 

Виявляється ,що і зафіксовану на світлинах доріжку проклав за власні кошти. Більше того, газон по сусідству  також   доглядає, аби милувати око перехожих.  Хтось із «доброзичливців»   «стукнув», мовляв,зазіхає на ділянку , що поруч з добротним  особняком. 

Це припущення спростував  головний  архітектор міста пан Богдан Медведик, до якого звернулись за розясненням

-За генпланом там  передбачається встановити головні ворота   до міської спортивної арени, яку планується звести на місці площі виробітку грунту-сирцю з території  цегельного заводу. Нині ця земля знаходиться у власності міської громади, коли будуть кошти ,приступлять до її освоєння,- закінчив наш діалог пан Медведик.

 


.

 

Можна сміливо сказати , що якщо б  чекати, коли збудують самбірську  арену то на місці «головних воріт»  можуть вовки вити у заростях, а так дбайливий  господар цьому запобігає.Милуються цією "окраїною америки" самбірчани.

А ось ще один приклад, так би мовити, зодчої тротуарної фантазії. На початку вул.Валової в Самборі кілька приватних крамниць, службовий офіс належать підприємцю Зеновію Кізику. Любо-дорого глянути, як зумів облагородити , оживити цей відрізок доріжки. Додамо, що крім бруківки, металічного бар’’єру за свій кошт встановив також і  ажурні світильники. Та й сам господар завжди привітний, доброзичливий до своїх відвідувачів, тому і тягнуться до нього вдячні покупці..

Можна назвати чимало інших позитивних прикладів, коли мешканці самі турбуються про чистоту і порядок у місті. До певної міри його візитною карточкою можуть служити екзотичні  тротуари.

Але...–вул. Шевченка за парканом територія  цієї ж цегельні. Кому дорікати за таке неподобство:шляховикам, комунальній службі  чи ймовірним «шефам»?

Навпроти  через дорогу така ж картина.  В середині території бурлить бізнес,  а доріжку годі прокласти. А які затрати треба понести, щоб покосити  бурян? . Приклад могли б показати бізнес- структури, що мають відношення до ратуші...

 


.

 

Ближче до центра міста хідники більш-менш  доглянуті. Коштовні   тумби, огорожа , якими  обставлена площа Івана Франка біля колишньої дрогобицької бурси вражають за розмахом. Сумніву не має, що виглядають вони велично, помпезно. Не думаю, що багато з європейських міст може похвалитись такою щедрістю ? Або таке. Чи  не краще було б змістити тротуар на кілька метрів вглиб майдану,  вивільнену територію використовувати для паркування автомашин?  В години пік тут годі проїхати, а копійчину використати більш раціонально.

Мимоволі закрадається думка, що за благими намірами, проглядається  можливість відмивання коштів . Одна річ,  тратити їх з власної кишені, інша- використовувати  бюджетну  «халяву»... Отак і живемо: один для громадського блага,добра, інший- для особистого збагачення.

Фото Віри Андрущак, м.Самбір

P.S.Натиснувши мишкою на світлину побачите зображення у збільшеному вигляді.

Переглядів: 837 | Додав: Oksana | Рейтинг: 1.5/2
Всього коментарів: 3
3 Хитрун   (02.06.2014 21:07) [Материал]
Напершому змімку бачу тінь футбольного мецената. Це випадково чи заплановано?

2 Роман   (31.05.2014 22:03) [Материал]
Кобіта під парасольолою здається сестра Віри. Віва!

1 Крутій   (31.05.2014 01:23) [Материал]
Зараз перебуваю далеко від рідного порогу. Тішуся, що в нас є такі люди з щедрою душею, як Кузьмяк. А Кізик - феноминальний митець Самбора. Молодці.

Ім`я *:
Email *:
Код *: