Головна » 2014 » Серпень » 19 » Бджолярське диво в Задністрі
18:38
Бджолярське диво в Задністрі
123456

19 серпня був День пасічника. Є в цьому щось символічне, адже  співпадає  із  святом Преображенням Господнім або Яблучним Спасом, який відзначає весь християнський люд. Святимо Божі дари: яблука, груші, мед, обжинкові вінки тощо.

 Так сталося, що пишу ці рядки із так званої майницько-великобілинської-чайковицької рекреаційної зони, своєрідного рослинного заповідника, багатого на медозбір. Саме тому вивозять сюди бджолосім''ї  дбайливі господарі зі всіх куточків Галичини для збирання нектару. Якими цілющими екзотичними лікарськими травами  обдарувала природа цей квітучий край годі оповісти. Це треба побачити і , бодай ,на мить вдихнути пахучий і п"янкий  аромат полів, що розкинулись тут на кількасот гектарів площі. Любо- дорого глянути, як натхненно трудяться навколо цього різнотрав"я бджілки.Ще кілька тижнів триватимуть тут медові жнива. Та це окрема тема для розмови.

 Як тут не згадати свого давнього приятеля Адама Куцелабу. Один лишень приклад його порядності, щирості. Сталось так , що цьогорічної повені на моєму обійстю в Ралівці були підтоплені біля двадцяти вуликів. Можете уявити  в яку несамовиту біду потрапили ці трудолюбиві комахи, коли  на очах вони гинули. Негайно треба було кожну рамку  не просто виймати, а очищати від намулу та іншого бруду.Одночасно вести ремонтні роботи.

.
Фото1                                             Фото2

Частково врятувати ситуацію допомогли сусіди, друзі , знайомі. Стали в пригоді і поради, матеріальна підтримка  Адама Йосиповича. За що безмежно вдячний усім.

 Тепер про інше, але пов''язане із хоббі пана Куцелаби. Кожен знає корисні властивості меду, прополісу, пилку тощо. Навіть поміркована доза пчолинної  інєкції  стає незамінимим засобом від запобігання багатьох недуг.

В останній час поширення набуває так звана бджолотерапія. Її суть минулого осіннього сезону продемонстрував Микола Демків з с. Ластівка Турківського району. В гості до нього завітали учасники світового Конгресу бджолярів, який  відбувався у Києві. Досвід горянина вирішив перейняти і пан Адам, відвідавши  карпатський куточок в срібній мглі. Так описував цю місцину Іван Франко, що лежить вздовж обох берегів річки Стрий.

.                       Фото3                                            Фото4

 Пан Куцелаба також вирішив  порадувати цим бджолярським дивом земляків. Підійшов до цього, як професійний пасічник, врахував всі особливості  бджолотерапії, не раз і не два консультувався з відповідними фахівцями.В його приміщенні, зробленому із смерекових провоскованих брусків, панує своєрідний мікроклімат, відвідувачі мають нагоду дихати парами комах. Атмосфера монотонного бджолярського гудіння мимо волі настроює  на спокійний лад. Цю блаженну ауру з мікрохвильовими невидимими  імпульсами годі передати словами, адже зцілюється тіло і душа.

Перша черга цього бджолярського  чуда у Задністрі  вже у дії. З профілактичною метою його  випробували на собі окремі члени родини, знайомі. Звичайно бізнес на  цьому не намірений робити, а допомогти людям вважає своїм обов”язком.

-В цій делікатній справі без порад, нагляду медичних спеціалістів не обійтись,-говорить Адам Йосипович . Сам відчуваю потребу в цій домашній профілактичній оздоровниці,-продовжує далі він.

Власне з такою  метою і втілив у життя свій задум, який в стадії подальшого розвитку і котрий виношував роками.

Микола Тарановський, Ралівка-Задністря

Фото1- Маєток пана Адама Куцелаби.

Фото2-Загальний вигляд обійстя господаря.

Фото3-Господар радо і гостинно зустрічає  пацієнтку.

Фото4-Внутрішній інтер”єр оздоровчої кімнати.

Переглядів: 905 | Додав: Oksana | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 1
1 Юзя   (28.08.2014 16:27) [Материал]
Хто що і на чому заробляє, а хто кого в носі має? Відгадай

Ім`я *:
Email *:
Код *: