Головна » 2014 » Листопад » 12 » ВІДБУВСЯ ШОСТИЙ ФЕСТИВАЛЬ «ПОЛЕГОЙКИ, БОЙКИ!»
21:12
ВІДБУВСЯ ШОСТИЙ ФЕСТИВАЛЬ «ПОЛЕГОЙКИ, БОЙКИ!»
123456

У 2008 році з ініціативи вчителя музики Стрілківської СШ ім. Мих.Вербицького Ярослава Мицака було започатковано фольклорний фестиваль «Полегойки, бойки!». На нього було запрошено шкільні колективи. Відділ освіти Старосамбірської РДА його підтримав, а шефство над ним взяв провідний спеціаліст Роман Потічний. Саме завдяки цим двом подвижникам школярське свято музики, співу, танцю збирає сотні учасників. 11 листопада вони вшосте зібралися в стрілківському Народному домі, щоб продемонструвати свою виконавську майстерність.

Якщо попередні фестивалі мали конкретну тематику (коляди, патріотичні пісні, коломийки тощо), то цьогоріч юним артистам запропонували використати в своїх програмах різножанрову тематику. І вони успішно з цим справилися. Після цього, як Ярослав Мицак розповів про історію заснування фестивалю, Роман Потічний привітав учасників і оголосив його відкритим, усі заспівали Державний Гімн.

..

Першим випало виступати Добромильській школі. Авторитетному журі, в яке було запрошено патріарха хорового мистецтва Стрілківщини Миколу Савчака, зразу довелося прискіпливо оцінювати представлені номери. А це були і пісня «Чарівна бойківчанка», і троїсті музики з «Гуцулкою Ксенею», і коломийка на дводенці. Це стосується й інших колективів. Побувало їх на фестивалі одинадцять. Крім Добромильської, це були Стрілківська школа-інтернат, Старосамбірська СШ №1, школи з Верхнього Лужка, Тершова, Головецька, Ріп'яного, Тисовиці, Борщевич і Передільниці разом, ну і, звичайно, школа-організатор зі Стрілок. Члени журі та глядачі, яких було чимало в залі, нагороджували юних виконавців оплесками. Особливо сподобалася жартівлива сценка показана тершівськими юними артистами.

Програмою фестивалю було передбачено виступи і дорослих артистів. Цим скористалися Люба Тимчак та Іван Дабудик зі школи-інтернату, гурти «Моцні бойки» з Ріп'яного, «Веселі лози» з Топільниці, легендарна співачка зі Стрілок Марія Свястин. На завершення фестивалю за пропозицією Ярослава Мицака всі його учасники заспівали пісню «Ой, смереко», пом'янувши тим самим її творця, нашого земляка з Волі Любомира Якима, який два місяці тому відійшов у вічність.

..
..

Шкільні колективи привітав голова Старосамбірської РДА Мирон Пацай, а Роман Потічний вручив їх керівникам Подяки, висловивши сподівання, що на сьомий фестиваль з районного бюджету буде виділено хоча якусь фінансову допомогу. Член журі, відомий на Підкарпатті культуролог самбірчанин Омелян Леськів запросив відомі в стрілківській окрузі гурти взяти участь в «Різдвяній феєрії», яка щороку в січні проводиться в залі камерної та органної музики Самбора.

На світлинах: епізоди фестивалю «Полегойки, бойки!».

Текст і фото Ігоря Тиличка.

Переглядів: 863 | Додав: admin | Рейтинг: 1.0/1
Всього коментарів: 2
2 Марія   (14.11.2014 19:43) [Материал]
Крім всіх вищевказаних шкіл на фестивалі була присутня Топільницька школа - ансамбль троїстих музик ''Вуглярики''

1 Матій   (13.11.2014 21:01) [Материал]
Ой підемо, пане брати,
На бойки, на бойки.
Там музаки дрібно грають,
Скачуть полегойки!

Слава нащадкам Олекси Довбуша- народного месника

Ім`я *:
Email *:
Код *: