Головна » 2014 » Грудень » 09


Ядвіга та Леопольд Рудницькі
1930p
Цим матеріалом ще раз нагадуємо про страшні ліхоліття ленінсько-сталінського терору, що смерчом прокотився не тільки по Галицькій землі, а і по шевченківському краю Східної України.

Трагедія комуністичного режиму, що чорним вороном прокотилась по нашій землі з перших днів октябрського більшовицького перевороту, особливо виразно проявилась у 1932-37рр. та послідуючий період у вигляді Голодомору , політичних репресій .

З цього приводу не можу не передати думки майже двадцятирічної давності, занотовані під час спілкування з рідним братом батька дружини св.п. Рудницьким Франком Антоновичем , що мешкав у селі Ліпка біля міста Нова Суль Республіки Польща.

Він народився 1910року в м.Звенигородка Черкаської області. 13 квітня 1941 року був мобілізований до Червоної армії. З його слів, у війську весь час переслідували , називаючи буржуазним елементом . Після закінчення війни осів у Республіці Польща , де звів сім’ю. Згодом туди з Черкащини переселились сестри –близнюки - Станіслава та Ядвіга, брат Янко з сім’єю, а наймолодший Норберт залишився жити в Радянському Союзі. До речі, його картини як художника експонувались в Санкт-Петербурзькому Єрмітажі. Ф.А.Рудницький розповів, що патріотично налаштована інтелігенція, українське селянство,над якими пронісся смерч колективізації і розкуркулення , намагались у різний спосіб протидіяти більшовицьким порядкам.

Ось його спогади:

Переглядів: 1216 | Додав: Oksana | Дата: 09.12.2014 | Коментарі (0)

Британські вчені виклали подробиці місячної місії Lunar Mission One.

LADEE Луна
Вчені оцінять можливість розміщення на Місяці обсерваторії

Вчені хочуть дослідити південний полюс Місяця і пробурити канал в 100 м, повідомляють BBC News.

Головною метою дослідників є вивчення геології Місяця і можливості створення на ньому поселення.

Переглядів: 538 | Додав: Oksana | Дата: 09.12.2014 | Коментарі (0)