Головна » 2015 » Січень » 13 » САМБІРСЬКО – СТАРОСАМБІРСЬКА «РІЗДВЯНА ФЕЄРІЯ-2015»
11:20
САМБІРСЬКО – СТАРОСАМБІРСЬКА «РІЗДВЯНА ФЕЄРІЯ-2015»
123456

          11 січня  з залі органної та камерної музики Самбірського училища культури вшосте відбулося свято старовинної  та сучасної коляди, новорічних пісень і сакральної музики «Різдвяна феєрія». Минулих років крім  творчих колективів Самбора, в ньому брали участь співаки зі Львова, Стрия, Дрогобича, Трускавця . Цьогоріч на нього вперше запросили юних колядників із Прикарпаття. Ведучий,  багаторічний диригент шкільних хорів духовної пісні у Великій Лінині, Стрільбичах, Тернаві, а тепер у Лопушниці Омелян Леськів, привітавши глядачів заповненого вщерть одного з кращих за акустикою залу не лише України, а й Європи, запросив на сцену бойківські фольклорні групи – спочатку СШ  №1 ім. Героя «Небесної сотні» Богдана Сольчаника зі Старого Самбора (кер. Надія Копач), потім Головецької школи (кер. Микола Пукій). Їм випала честь розпочати феєрію-2015.

           Близько десяти хвилин тривала композиція юних старосамбірчан. Засвітивши привезену з собою «Вертепну шопку», яка стояла на сцені до закінчення феєрії, вони виконали такі коляди і виголосили такі віншування, які глядачі почули вперше. Їх було записано від старожилів у рідному місті та навколишніх селах.

           Колективи старосамбірських шкіл колядували із звіздами, які виблискували різдвяним світлом. Це надало феєрії містичності і поєднало з традицією наших предків саме так «ходити від хати до хати

                         Тривала «Різдвяна феєрія – 2015» дві години..Після старосамбірчан її продовжили самбірські колективи, які колядували і співали у супроводі Народного симфонічного оркестру ( художній керівник та диригент Заслужений працівник культури України Роман Паньків). На світлинах ці колективи.




















 

                    Текст і фото Ігоря Тиличка.

Переглядів: 887 | Додав: Oksana | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: