Головна » 2015 » Січень » 20 » І ще раз про харчування в школах
15:42
І ще раз про харчування в школах
123456



Наш коментар.
 Даний матеріал, надрукований в газеті "Новини Самбора" (23.01.15р.  за №5). паралельно був направлений і на нашу адресу. Щоб уникнути зайвих пристрастей, драматизації вирішили утриматись від оприлюднення, вважаючи, що керівництво міськради,управління освіти разом з відповідною депутатською комісією детально проаналізують ситуацію.Як виявилось, "проаналізували", пішли по найкоротшому шляху- розірвання угоди з підприємцями. З цього напрошується висновок: ставлення до інвестора, який тільки на  закупівлю обладнання,ремонтні роботи,вже не кажемо  про дрібний інвентар, витратив значні кошти.Крім цього щорічно  за комунальні послуги сплачував біля 150 тис. грн.
(тепер ці видатки лягають на міський бюджет), до міського бюджету також  надходило понад 120 тис.грн. відрахувань із зарплати,тридцять осіб мали постійне місце праці...
Ще таке. В цій же газеті пані Наталія Юзв'як (керівник освіти міста ) в інтерв'ю говорить , що  в окремих навчальних закладах буцімто зняли " навіть електропроводку". Повний абсурд, адже йдеться про електрошнури, як додаток до електроагрегатів. Решту не хочеться коментувати бо і так випливає , що намагались  на халяву дітей годувати ,розписуючись у своїй бездіяльності.
Днями на сесії міськради  прийняли кошторис на наступний рік.  Розафішували: "бюджет збалансований". Додамо від себе- "збалансований"за рахунок платників податків, де витратами не дуже переймаються, як і якісним та повноцінним харчуванням школярів. Прийнято
ухвалу, що протягом 2015р. початківці будуть харчуватись безкоштовно.Одна справа продекларувати про це, інша- виконувати...
Самбір-чи не єдине місто, яке не проводило безкоштовне харчування учнів 1-4 класів. Нова влада поставила перед собою мету цю проблему вирішити. Перемігши в тендері, ми одержали право надавати такі послуги. Завдання не з легких, бо харчування шкіл були в занедбаному стані. Довелося за власні кошти зробити не тільки поточний ремонт, але й відновити електропроводку, водопровід, каналізацію.В окремих школах облаштували спеціальні відділення для миття посуду та інвентаря, бо посуду мили в тазиках  і відрах. Також постало питання придбання кухонного інвентаря та нового обладнання. В кожну школу закупили холодильників, газові та електричні плити,газові колонки , витяжки, лічильники світла та води. В окремих школах не було меблів в обідних залах. Зокрема в СШ №10 діти харчувалися в їдальні стоячи. Тож довелося за свої кошти придбати 40 лав Закупили меблі і для СШ №9,7, 8 та ПШ №2. Придбали гарний та якісний посуд. Для підтримання  відповідної температури їжі на лініях видачі страв встановили теплові марміти. Влада обіцяла, що нам неодмінно допоможе в облаштуванні харчоблоків., просто на той час не було коштів. Ми згодом зрозуміли, що на рівні обіцянок все і залишилося, а щоб виконати свої зобов,язання по харчуванню, починати потрібно було майже з нуля.
 Щоб якісно організувати роботу шкільних буфетів, придбали теплові вітрини та пароконвеційні печі. для випічки. В гімназії обладнали кімнату для буфету, де діти можуть поїсти Це допомогло за короткі перерви нагодувати чи не кожного школяра. Вже з весни планували реалізувати в одній із шкіл міста проект сучасного буфету європейського зразка з оновленим меню та акцентом на органічну їжу.
Впродовж трьох років нам вдалося виконувати це нелегке завдання, незважаючи на те, що коштів в бюджеті постійно бракувало. Затримки по оплаті були по 2-3 місяці. А закуповувати продукти потрібно було щодня. Доводилось брати кредит, але харчування не припинялося. Проте найбільші труднощі нас чекали в 2014році. Затримка по оплаті за харчування сягала 480 тис.грн. Заборгованість погасити не вдавалося. Розпочати харчування з нового навчального року не було змоги через відсутність обігових коштів.
Після часткового погашення заборгованості в жовтні звернулись з листом до начальника відділу освіти про гарантії проведення оплати за харчування та повне погашення заборгованості. На що одержали відповідь, що таких гарантій дати не можуть. Але працювати надалі в борг в час інфляції ми вже не могли собі дозволити. Хоча харчування дітей- сиріт не припинялось ніколи. Усно звертались до п. Юзьв,як з пропозицією надати списки дітей пільгових категорій, яких готові були по можливості харчувати. Відповіді не отроимали.
Окремо належить сказати про меню. Протягом трьох років меню завжди складали , дотримуючись всіх вимог щодо неодхідної кількості калорій на одну дитину на день, чого не можна сказати про відповідність даним вимогам меню в школах Києва Львова.Тож акцентувати на ціні, не враховуючи меню ,некоректно в даному випадку. Незважаючи на законність цього рішення, погоджуємось його виконати, оскільки вважаємо, що неможливо працювати в умовах постійного тиску, відсутності конструктивного діалогу, однобокого розуміння проблем та заполітизованості цього питання.
Зокрема хочемо наголосити, що згідно з угодою всі від,ємні покращення в  приміщеннях харчоблоків і придбане обладнання буде зібране. Та жодного відношення до організації чи неорганізації гарячого харчування керівництвом освіти не маємо. Багато хто говорить, що це- нелегкий бізнес. Взагалі не схильні називати це бізнесом. Швидше відповідь буда така: хотілося щось позитивне зробити для міста, для шкіл, де вчились наші діти та навчаються онуки.
Дякуємо за можливість відповісти на питання стосовно харчування у школах, тому що почути нашу думку навіть не намагалися.

Марія Куцелаба
Ірина Долінська

Газета "Новини Самбора" №5
Переглядів: 553 | Додав: Oksana | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: