Головна » 2015 » Лютий » 1 » ВЕЧІРНЯ ЕКСКУРСІЯ В МУЗЕЙ САГАЙДАЧНОГО.
19:42
ВЕЧІРНЯ ЕКСКУРСІЯ В МУЗЕЙ САГАЙДАЧНОГО.
123456

За 23 директорування в музеї Петра Сагайдачного, що в Кульчицях, Богдану Сидору доводилося розповідати про славного гетьмана Українського козацтва тисячам відвідувачів. В основному приїждають вони группами, але бувають одинокі. Особливо подивований був Богдан Андрійович, коли завітав у Кульчиці японець. Подорожував він Польщею і, повертаючися додому, знаючи, що Львівська область є батьківщиною Сагайдачного, а в його рідному селі є музей, з обласного центру сам, не розуміючи української мови (володів трохи польською), добрався сюди. Був дуже задоволений, що застав у музеї директора, який інтернаціональним спілкуванням провів для нього екскурсію. Отож японець зробив про це запис у книзі вражень.

Відвідуть екскурсанти музей вдень. А от 30 січня довелося Богдану Сидору відкривати його ввечері. Справа в тому, що того дня в Самборі у військовій частині хіміків побував з благодійним концертом засновник і лідер рок-гурту «Тінь сонця» з Києва вокаліст-гітарист Сергій Василюк. Цей коллектив народився понад 15 років тому і відомий меломанам як пропагандист патріотичних, зокрема козацьких пісень. А багато їх у репертуарі гурту тому, як розповів Сергій по дорозі в Кульчиці, що він з дитинства захоплений постаттю Петра Сагайдачного. Про це сказав хлопцям із самбірської Самооборони після концерту для хіміків. « Таж усього за 8 кілометрів від нашого міста є його рідне село і музей» - поінформували вони київського гостя. «Ой, друзі, - попросив він їх, - робіть, що хочете, але я мушу сьогодні побувати там, бо в 21год.50 хв. повертаюся трускавецьким поїздом додому».

На годиннику було трохи по 19-ій. Зрозуміло, що музей зачинений. І згадали хлопці про мене. Зателефонували і запитали, чи є можливість здійснити в такий час поїздку в музей. Коли я повідомив про це Богдана Андрійовича, він без роздумів сказав: «Є авто – їдемо».

Зрозуміло, що авто було, тож вечірня екскурсія відбулася. Сергій Василюк, хоч прочитав багато про Сагайдачного, був у захопленні від розповіді Богдана Сидора. Довідався він і про іншого знаменитого кульчичанина Юрія Кульчицького. А коли директор запропонував йому випити горнятко духм»яного напою в кав»ярні «Під синьою пляшкою» (так назвав кульчицький герой Відня першу в Європі кав»ярню у врятованій ним від турецької облоги австрійській столиці), радості співака не було меж. «А можна – я вам заспіваю», - попросив він і, принісши гітару, виконав декілька пісень. За міні-концерт у кав»ярні Юрія Кульчицького при музеї Петра Сагайдачного засновник рок-гурту «Тінь сонця» повіз у Київ з Кульчиць сувеніри, подаровані йому Богданом Сидором.

Ігор Тиличко.

Переглядів: 801 | Додав: Oksana | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: