Головна » 2015 » Лютий » 11 » Податок на нерухомість: і за сарай, і за погріб, і за туалет на вулиці...
11:34
Податок на нерухомість: і за сарай, і за погріб, і за туалет на вулиці...
123456

Податком на нерухомість будуть обкладатися навіть сараї, гаражі, погреби, літні кухні та туалети

З 1 січня 2015 року всіх українців-власників нерухомості, загальна площа якої перевищує 180 кв. м, змусять платити податок на нерухомість. Нагадаємо, раніше податок на нерухомість нараховувався тільки на квартири понад 120 житлових квадратів і на будинки з житловим метражем більше 250 кв. м.

Раз на рік, до 1 липня, їм за місцем реєстрації буде приходити податкове повідомлення-рішення про сплату нарахованої суми податку та відповідні платіжні реквізити, куди ці гроші перерахувати. «Податкове повідомлення-рішення має прийти до 1 липня року, наступного за звітним періодом. Відповідно, повідомлення з податку на нерухомість за 2015 рік фізичні особи-платники податків отримають до 1 липня 2016 року», - пояснює адвокат, партнер ЮК «Закон Перемоги» Юлія Божко.

Платити доведеться багато. Законодавець передбачив, що встановлювати розмір ставки податку на нерухомість - прерогатива сільської, селищної або міської ради в залежності від місця розташування і типів таких об'єктів нерухомості. При цьому ставка податку не може бути меншою 1% і вищою 2% від мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня звітного року за 1 кв. м. Оскільки на 1 січня 2015 року розмір мінімальної зарплати в Україні складає 1218 грн, то максимальна ставка податку на нерухомість буде 24,36 грн за 1 кв.м.

На думку експертів, розраховувати на те, що місцева влада не скористається можливістю здерти з українців податок по максимуму, не доводиться. Міські бюджети порожні, і чиновникам їх треба за чийсь рахунок наповнювати. «Однозначно, що основне податкове навантаження ляже на населення, причому якщо для людей із середнім і високим рівнем доходу такі суми будуть несуттєві, то для громадян з низькими доходами такий податок буде відчутний», - прогнозує керуючий партнер Аудиторської компанії «П.С.П. Аудит» Дмитро Сушко.

Неприємні сюрпризи

Без сюрпризів не обійшлося. Згідно з рішенням законодавця, податком на нерухомість будуть обкладатися всі метри, що перевищують площу в 180 квадратів. При цьому мова йде про загальну площу будови, а не житлову, як раніше.

З одного боку, все правильно - таким чином законодавець зобов'язав платити податок на нерухомість товстосумів, які багато років інвестували в комерційні квадратні метри: офіси та магазини, готелі і туристичні бази, ресторани і бари, бази і склади.

Однак законодавець зробив маленьку приписку: податок на нерухомість будуть також платити власники господарських та присадибних будівель, використовуваних в якості допоміжних нежитлових приміщень. «До таких об'єктів належать сараї та хліви, гаражі, літні кухні, майстерні, погреби і навіси, котельні, бойлерні та трансформаторні підстанції», - пояснює Юлія Божко.

Що ж виходить?

Наприклад, проживає в селі на хуторі самотня пенсіонерка, в якої є старий будинок-мазанка загальною площею 120 кв. м, включаючи веранду і комори. Поруч у дворі побудована літня кухня на 50 кв. м. Крім цього, господиня тримає десяток курей в сараї площею 20 кв. м, порося і корову у хліві ще на 30 кв. м. Є у бабки і погріб розміром 20 кв. м, де вона зберігає картоплю, буряк і консервацію. Ну і, звичайно, туалет на вулиці площею 2 кв. м. Багатство незавидне, але, згідно з буквою закону, бабка - серйозний власник нерухомості загальною площею 242 кв. м.

Виходить, що щорічно, починаючи з наступного року, вона повинна буде платити в сільську казну понад 1,5 тис. грн податку на нерухомість.

Кого податок не зачепить

А ось кіоскери, торговці на ринках, промисловці та сільськогосподарські товаровиробники звільнені від сплати податку на нерухомість. Так що своїми кіосками, магазинчиками, заводами і елеваторами можуть користуватися абсолютно безкоштовно, заробляючи собі капітали.

«Податок на нерухомість не буде стягуватися з об'єктів нежитлової нерухомості, які використовуються суб'єктами господарювання малого та середнього бізнесу, що здійснюють свою діяльність у малих архітектурних формах і на ринках, з будівель промисловості, а також з споруд сільськогосподарських товаровиробників, призначених для використання безпосередньо в сільськогосподарській діяльності», - розповідає Юлія Божко.

Не платитимуть податок і за об'єкти житлової та нежитлової нерухомості, що перебувають у власності органів державної влади та місцевого самоврядування, а також створених ними організацій, які повністю утримуються за рахунок відповідного державного або місцевого бюджету і є неприбутковими.

«Також податок не платитимуть власники житлової та нежитлової нерухомості, розташованої в зонах відчуження і обов'язкового відселення, будівель дитячих будинків сімейного типу та гуртожитків», - розповідає Божко. Не є об'єктом оподаткування і визнана в установленому порядку житлова нерухомість, непридатна для проживання, в тому числі у зв'язку з її аварійним станом, а також об'єкти житлової та нежитлової нерухомості, що перебувають у власності громадських організацій інвалідів та їх підприємств.

Звільнені від сплати податку діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, діти-інваліди, які виховуються батьками-одинаками, за умови перебування у власності дитини не більше одного такого об'єкта.

www.depo.ua

Переглядів: 732 | Додав: Oksana | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: