Головна » 2015 » Лютий » 13 » І ще раз про харчування в школах
10:16
І ще раз про харчування в школах
123456



 


Самбір-чи не єдине місто, яке не проводило безкоштовне харчування учнів 1-4 класів. Нова влада поставила перед собою мету цю проблему вирішити. Перемігши в тендері, ми одержали право надавати такі послуги. Завдання не з легких, бо харчування шкіл були в занедбаному стані. Довелося за власні кошти зробити не тільки поточний ремонт, але й відновити електропроводку, водопровід, каналізацію.В окремих школах облаштували спеціальні відділення для миття посуду та інвентаря, бо посуду мили в тазиках  і відрах. Також постало питання придбання кухонного інвентаря та нового обладнання. В кожну школу закупили холодильників, газові та електричні плити,газові колонки , витяжки, лічильники світла та води. В окремих школах не було меблів в обідних залах. Зокрема в СШ №10 діти харчувалися в їдальні стоячи. Тож довелося за свої кошти придбати 40 лав Закупили меблі і для СШ №9,7, 8 та ПШ №2. Придбали гарний та якісний посуд. Для підтримання  відповідної температури їжі на лініях видачі страв встановили теплові марміти. Влада обіцяла, що нам неодмінно допоможе в облаштуванні харчоблоків., просто на той час не було коштів. Ми згодом зрозуміли, що на рівні обіцянок все і залишилося, а щоб виконати свої зобов,язання по харчуванню, починати потрібно було майже з нуля.
 Щоб якісно організувати роботу шкільних буфетів, придбали теплові вітрини та пароконвеційні печі. для випічки. В гімназії обладнали кімнату для буфету, де діти можуть поїсти Це допомогло за короткі перерви нагодувати чи не кожного школяра. Вже з весни планували реалізувати в одній із шкіл міста проект сучасного буфету європейського зразка з оновленим меню та акцентом на органічну їжу.
Впродовж трьох років нам вдалося виконувати це нелегке завдання, незважаючи на те, що коштів в бюджеті постійно бракувало. Затримки по оплаті були по 2-3 місяці. А закуповувати продукти потрібно було щодня. Доводилось брати кредит, але харчування не припинялося. Проте найбільші труднощі нас чекали в 2014році. Затримка по оплаті за харчування сягала 480 тис.грн. Заборгованість погасити не вдавалося. Розпочати харчування з нового навчального року не було змоги через відсутність обігових коштів.
Після часткового погашення заборгованості в жовтні звернулись з листом до начальника відділу освіти про гарантії проведення оплати за харчування та повне погашення заборгованості. На що одержали відповідь, що таких гарантій дати не можуть. Але працювати надалі в борг в час інфляції ми вже не могли собі дозволити. Хоча харчування дітей- сиріт не припинялось ніколи. Усно звертались до п. Юзьв,як з пропозицією надати списки дітей пільгових категорій, яких готові були по можливості харчувати. Відповіді не отроимали.
Окремо належить сказати про меню. Протягом трьох років меню завжди складали , дотримуючись всіх вимог щодо неодхідної кількості калорій на одну дитину на день, чого не можна сказати про відповідність даним вимогам меню в школах Києва Львова.Тож акцентувати на ціні, не враховуючи меню ,некоректно в даному випадку. Незважаючи на законність цього рішення, погоджуємось його виконати, оскільки вважаємо, що неможливо працювати в умовах постійного тиску, відсутності конструктивного діалогу, однобокого розуміння проблем та заполітизованості цього питання.
Зокрема хочемо наголосити, що згідно з угодою всі від,ємні покращення в  приміщеннях харчоблоків і придбане обладнання буде зібране. Та жодного відношення до організації чи неорганізації гарячого харчування керівництвом освіти не маємо. Багато хто говорить, що це- нелегкий бізнес. Взагалі не схильні називати це бізнесом. Швидше відповідь буда така: хотілося щось позитивне зробити для міста, для шкіл, де вчились наші діти та навчаються онуки.
Дякуємо за можливість відповісти на питання стосовно харчування у школах, тому що почути нашу думку навіть не намагалися.

Марія Куцелаба
Ірина Долінська

Газета "Новини Самбора" №5
Переглядів: 715 | Додав: Oksana | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 6
6 Катя   (08.02.2015 22:08) [Материал]
ВОН смердить

5 пацай   (08.02.2015 16:49) [Материал]
У ВОН - відділ освіти народної- шукають волонтерів для збирання поссуду для шкільних їдалень. Зголошуйтесь. Звоніть-ВОН

4 Хамула   (05.02.2015 10:00) [Материал]
Можливо краще ввійти з поданням про об,єднання освіти міста та району в один орган. Так?

3 Бидло   (04.02.2015 17:41) [Материал]
Як буде далі таке учнів годування то школярі і батьки ратушу пікетують

2 Школярик   (03.02.2015 18:49) [Материал]
Кому вигідна катавасія з їжею для дітей? Думають про свої кишені а учні терплять.

1 Куций   (03.02.2015 10:15) [Материал]
За советського часу в Самборі освітою керували три особи: завідуючий св.п. Кутовий, інспектор Люба Кузишин і її сестра св.п. Тарановська-завметод кабінетом. Крапка. За той час кількість учнів у школах міста зменшилась з об,єктивних причин, бо військові частини розформовані, а потім більшість дітей з батьками виїхали. Крім того калинівці вчились у сьомій школі. Тепер штат-півчетверторго поверху білого дому. Кому потрібні ці бюрократи, а дітей не має за що годувати? Шлях один ліквідація управління освіти.

Ім`я *:
Email *:
Код *: