Головна » 2015 » Березень » 30 » На базарні теми і ринкові проблеми...
17:10
На базарні теми і ринкові проблеми...
123456
  Міський ринок  приваблює не тільки місцевих мешканців, а й подорожніх, гостей. Це й зрозуміло, адже краму , наїдків для домашнього столу і не тільки  ,тут до вибору і до кольору. За останній час кількість торгових місць росте на очах, росте і кількість покупців. Треба  віддати належне адміністрації приватного підприємства , яка не забуває про створення належних і зручних умов,  під ногами завжди сухо, більшість торгових точок  під накриттям, в теплі.

Щоправда через перенасиченість з продуктовими пропозиціями, використовується кожен  клаптик території, але  не завжди на користь  селян. Наприклад, перший поверх центрального продуктового павільйону  поволі починають «освоювати» промисловою групою, а це не допустимо. Адміністрації ринку не слід цим , мяко кажучи,зловживати.

Щоб не бути голослівним днями зустрілись з таким фактом. Господиня , що називається із землі , сидячи на мішку з бульбою, пропонувала   крохмалисту, іншу городину.

-Скільки платите за ці «зручності»?

ять гривань, -відповіла із сумом.

Далі вже з гіркотою в душі продовжила:

-Нині не прийшов основний  клієнт, який  на цьому місці шкарпетки виставляє, тому я цим скористалася.  А так треба тулитись під стінами, як жебрак під плотом,-вже жартома вимовила.

Нагадаємо, що мова йде про клаптики прохідної частини  території ,яка знаходиться в зоні продукції селян.

Є нарікання на збільшення плати за  торгові  місця. Наприклад ,1 кв.м. ще донедавно коштував 10грн.80 коп., а тепер - 13-60.(йдеться про цю ж  продуктову зону із цементними прилавками).Безпосередні виробники сільгосппродукції мають  знижку .

Поруч , де торгують дрібним промисловим ширпотребом , також підняли ціни відповідно з 5грн. до 6-50грн. за 1 м.кв.  Це вже інший власник встановив свої правила, хоч на відміну від ТзОВ «Ринок-сервіс», потрібних умов, як для покупців, так і для продавців не створив,(йдеться про  площу  на каналізаційному  колекторі,яку свого часу було  відведено для стоянки авто,поруч з енергозбутом). Розповідають. що тепер ця територія , ніби , у власності одного з почесних самбірчан. Тому, очевидно ,має таку «пільгу», замість автостоянки розмістив кілька десятків шансів. Одне слово, з”явилось окреме  конкурентне торговисько.Тут і прибуток значно більший і клопоту менше.   Не виключено,що цільове призначення могли, як кажуть переграти, на користь більш вигідного бізнесу. Це в той час , коли місця на промисловому ринку поволі згортають. Але чи виграє від цього громада?

Останній випадок на вулиці Валовій, де фура «протаранила»  пять легковиків повинен заставити представників влади переглянути своє  поблажливе ставлення до  використання територій. Так на  вул.Торговій, що прилягає до ринку   має бути автостоянка, але  її перетворили також  у більш дохідне місце- шансову торгівлю.

Інший приклад :територія навпроти Сільпо використовуються на вигоду  власника п.  Мурайка , як торгівельна зона. Це вже не влазить ні в тин, ні у ворота. Де тоді припаркуватись  автоклієнту, пане Мурайко? Ви депутат міськради, чи ,даруйте, недоторкана комерційна персона?

Впрягайтесь разом з  Іваном Деньковичем також міським депутатом, до того ж головою комісї ,що відає земельними питаннями,  показуйте приклад  в дотриманні порядку.  Іван Степанович бідкається, що промисловий ринок не завантажений, мовляв, йде оптимізація робочих місць. До вирішення цих питань міг би долучитись і депутат Ярослав Федірко та інші. Останній, до речі, також , здається,має чи мав ,бізнесове відношення до «колекторного торговиська».

На цій же вулиці Торговій навпроти ринку згодом стане до дії ще один приватний торговельний  комплекс, а це означає, що потреба в автостоянці стане ще більш гострішою. Закривати на це очі , як роблять владоможці та їх « опікуни»,не можна .

Свого часу пан Кіт ,як міський голова ,не підтримав добру ініціативу, щоб розвантажити центр ,шляхом відкриття  ринкової торгівлі в районі залізничного вокзалу. Рано чи пізно до цієї ідеї доведеться повертатись, адже там є відповідний майданчик , інфраструктура , яка використовується на десять відсотків. Вже не підкреслюємо, що поруч автобусне і залізничне сполучення, що для  транзитних покупців особливо вигідно і зручно.

Тим часом живемо одним днем- після нас хоч потоп. Наслідки «централізованого базарно-ринкового шанхаю» уже відчуваємо.  Хто, як не влада,має сказати цьому досить.   Досить погоджувати різного роду техпроекти на реконструкції , капбудови  в зоні діючого ринку та прилеглих до нього територій?

Ми почали розмову на базарні теми, які віддзеркалюють ринкові проблеми. Всі про них знають, але роблять вигляд, що не зауважують.

На остаток ось таке. На кожному кроці говоримо,бідкаємось, що  нічого не міняється. Порада одна: частіше заглядати у  люстерко. Напрошується висновок:поки патріоти Україну захищають, самбірські корупціонери «врожай» збирають. Збирають і будуть збирати, якщо громада буде дрімати.

Газета «Новини Самбора» повідомила, що 9 грудня розпочне свою роботу чергова сесія міської ради. На її розгляд винесено 44 питання. Добре було  б, щоб і ринкові проблеми  не залишились поза увагою  міських кріслоначальників та їх покровителів-депутатів.

На світлині: автомобільно-ринкова катавасія, яка спостерігається майже кожного дня на вул..Торговій.

 

Переглядів: 1120 | Додав: Oksana | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 6
6 козак мамай   (12.12.2014 14:39) [Материал]
А злодії далі крадуть! ЩО РОБИТИ?

/

5 Відродження   (02.12.2014 11:29) [Материал]
Хочуть зробити поганий старт Демковича на голову міста. Не вийде куме.

4 Пуйло   (28.11.2014 15:54) [Материал]
Люстрація по-самбірськи. Хто на черзі?

3 Мамай   (28.11.2014 09:15) [Материал]
за коридор у центрпавілльоні треба давати 465гриваків. Чому не тисячу чи сто.?З якого пувало взяли такий тариф?

2 Крисько   (27.11.2014 18:17) [Материал]
Самбірський ринок найліпший у области. За советів називали рука руку миє, а нині то вже корупція? А робочі місця хто відкриває? Ліпше не чіпайте бо смер...від написаного.

1 Федьо   (27.11.2014 10:37) [Материал]
Заголовок гучний, результат-слабий. Початок зроблено. Далі слово за громадою...

Ім`я *:
Email *:
Код *: