Головна » 2015 » Квітень » 26 » ЧИ БУДЕ ВИЗНАНО РЕКОРД ?
16:16
ЧИ БУДЕ ВИЗНАНО РЕКОРД ?
123456

У Стрілках на Старосамбірщині всьоме відбувся фестиваль-конкурс хорового співу шкіл району ім. Михайла Вербицького. Оскільки творець музики Державного гімну України в 50 роках ХІХ ст. був у цьому селі настоятилем церкви, то вчитель музики тамтешньої школи, яка має ім'я душпастиря, Яросав Мицак подав цікаву ідею. Він запропонував перед початком фестивалю прославити 200-річчя Михайла Вербицького виконанням двохстами сопілкарями його безсмертного твору «Ще не вмерла Україна».

Задум вдався. 26 квітня у Стрілках на площі перед пантеоном слави УПА крейдою було нарисовано великий тризуб, і сопілкарів, які приїхали майже з десяти шкіл, розставили по його лініях. Всі хлопчики і дівчатка були у вишиваних сорочках і блузках.

.

Розпочалися урочистості з панахиди, яку відслужив о. Володимир. Сопілкарі, хористи, які приїхали на фестиваль, і всі присутні виконали Національний гімн України. До учасників свята промовляли керівник апарату Старосамбрської РДА Микола Год, сільський голова Стрілок Володимир Шостак, директор школи Михайла Вербицького Ігор Калинович. Ініціатор цього дійства Ярослав Мицак поінформував, що Стрілки готові до встановлення рекорду Книги рекордів Гіннеса України, тобто виконання найбільшою кількістю музикантів Державного гімну. І над пантеоном і каплицею слави вояків УПА полинула сопілкова мелодія головної пісні нашої країни – «Ще не вмерла України».

.

Коли було перераховано три рази сопілкарів, то виявилося, що Державний гімн України виконували 237 хлопчиків і дівчаток. Найбільше їх було з Головецька (майже 80), Стрілок, Старого Самбора, Добромиля, п'ять приїхали з Дрогобича, а одного батьки спеціально привезли з Великосілля. Ярослав Мицак повідомив, що все буде офіціально запротоколовано і документи надіслані в Київ, бо з Книги рекордів не мали змоги приїхати. Як видно зі світлини, дійство це виглядало ефектно, Прикро лишень, що його не зазняв жоден телеканал. А його вартувало увіковічнити.

.

Фестиваль хорового співу ім. Михайла Вербицького відбувся в Народному домі Стрілок. Майстерність виконання одного твору композитора-душпастиря і одного на вибір демонстрували 12 шкіл – дві Хирівські, дві Старосамбірські, Добромильська, Нижанковицька, Новоміська, Стрільбицька, Головецька і дві Стрілківські. Переможців, як повідомив ведучий спеціаліст інформаційно-методичного центру відділу освіти РДА Роман Потічний, буде визначено і нагороджено в Старому Самборі.

Текст і світлини Ігоря Тиличка.

Переглядів: 759 | Додав: admin | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: