Головна » 2015 » Травень » 31
https://encrypted-tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQdL0cDpwmlxPs3-D8WHhX23lV7GkLlrKj_QA3RF0stUTBuLEyaWA Можна було б не піднімати питання про подію, яка відбулась з місячним інтервалом. Мова йде, про день народження міського голови Тараса Копиляка. Дата припадала  на початок третьої декади березня. В Самборі мера вшановували на початку третої декади квітня. Чому з таким запізненням ? . Але увагу привернула новація з ратушними курєрами  Про це згодом.

Спочатку про саму імпрезу. Відбулось дійство у відомчому  гостинному  залі «Романтик». Повага до іменинника не могла обійтись без працівників бюджетної сфери і зрозуміло чому. Серед запрошених помітно було чимало ділових людей . Міські депутати також відгукнулись на цю подію. Але не активно бо за повідомленням рахункових рівно десять.
Переглядів: 939 | Додав: Oksana | Дата: 31.05.2015 | Коментарі (1)

Така скарга уже кілька днів знаходиться на розгляді у державних чиновників найвищого рівня. Як стало відомо днями відбулась зустріч з мешканцями цього мікрорайону.

Інтереси влади представляв депутат міськради Микола Каратник (за збігом обставин, де проживають його виборці) та Дмитро Шикітка-громадський діяч, який захищав інтереси тамтешніх жителів.

Поза сумнівом, що розмова носила і передвиборчий характер. З одного боку треба поспішати до освоєння  території поки всі адміністративні важелі впливу у руках чиновників , з іншого- йде прощупування настроїв потенційних виборців, де можна заробити чимало балів.

В той же час територіальні громади, права яких закріплюються на законодавчому рівні, заявляють про себе на повний голос Вилучення  земельних ділянок  під забудови  без їх відома і згоди викликають обурення, що засвідчує і вищенаведений лист.

Переглядів: 635 | Додав: Oksana | Дата: 31.05.2015 | Коментарі (0)


( витяг із даної публікації, що має безпосереднє відношення до регіону під назвою Самбірщина)

Ще одна можливість безболісного об’єднання, яке матиме позитивні наслідки (якраз у Львівській області є кілька подібних прикладів), – це об’єднання міста обласного підпорядкування і відповідного однойменного району. На сьогодні це дві різні адміністративні одиниці середньої ланки. Наприклад, Самбір і Самбірський район, Стрий і Стрийський район, Дрогобич і Дрогобицький район. В наявності таких двох типів адміністративних одиниць закладено парадокс, адже, наприклад, центром Самбірського району є місто Самбір, яке до Самбірського району не належить, а є окремою адміністративною одиницею. Тобто, виходить так, що центром адміністративної одиниці є поселення, яке до цієї адміністративної одиниці не відноситься. З огляду на це, виникає запитання: якщо ми хочемо домогтися створення самодостатніх адміністративних одиниць, то як може існувати сільський район без центру? А тому об’єднання таких адміністративно-територіальних одиниць (міст обласного підпорядкування й однойменних районів) буде логічним і природним.

На Львівщині в рамках політики з децентралізації влади та адміністративної реформи триває впровадження Закону про добровільне об’єднання територіальних громад. За словами доктора географічних наук, професора кафедри географії України ЛНУ ім. Івана Франка Мирослава Дністрянського, цей процес характеризується закритістю, до того ж, до цієї справи майже не залучено фахівців – географів, економістів, юристів.

Докладніше про вади поквапного необґрунтованого об’єднання громад професор розповів в інтерв’ю.

—Мирославе Степановичу, в Україні триває реформа з децентралізації влади, зокрема, ухвалено й почав впроваджуватися Закон про об’єднання територіальних громад. Як ви оцінює заходи, що вжито в межах цього процесу? Передусім нас цікавить Львівщина.

—Я вважаю, що загалом треба ставити питання не стільки про децентралізацію влади, скільки про баланс інтересів центру і регіонів. Надмірна централізація чи надмірна децентралізація однаково не сприяють оптимізації влади. Перша перешкоджає нормальному функціонуванню держави, остання – надто в українських умовах – може призвести до «розповзання» держави.

Переглядів: 748 | Додав: Oksana | Дата: 31.05.2015 | Коментарі (2)