Головна » 2015 » Серпень » 5 » Найякісніший мед Прикарпаття. Бджолярі у своїй стихії
11:11
Найякісніший мед Прикарпаття. Бджолярі у своїй стихії
123456
  Нещодавно митні статисти зафіксували, що Україна  використала річну  квоту по постачанню  меду в країни європейської зони. А це не багато не мало -6 тис. тонн цінного лікарсько-профілактичного   продукту. Можна сказати, що свою долю у цю лепту вносять і пасічники нашого регіону.

  Зараз тривають справжні медові жнива. Благо сприяє тому   літня пора року, хоч час від часу потрібно тепленького дощику. Але, як кажуть, у природи не має поганої погоди- всяка погода благодать.

  Досвідчені пасічники вивозять своїх улюбленців-комах на "роботу" в природні рекреаційні зони-заповідники. Одна з таких  знаходиться в Самбірському районі в межах сіл Майничі, Велика ,Мала Білини, Чайковичі та суміжних населених  пунктах. Це кілька тисяч гектарів землі, які передбачалось наповнювати дністровською водою в час паводку, щоб запобігти стихійному лиху   по течії русла внизу Дністра. . Поки що цей інженерний гідротехнічний задум не доведено до кінця. Раніше на цих полях видобували паливо -торф. Не виключено, що енергетична криза заставить чиновників різних рівнів повернутись до цього промислу. Та це окрема тема, яка варта уваги.

   На цьому роздоллі ростуть всі медоносні трави нашого прикарпатського краю. А це і іван чай, і меліса, і чебрець,і лимонна м"ята,і звіробій,  і материнка. Та чи не найбільше золотарника багатого на нектар.Тому  пасічники чи не із всієї Львівщини вивозять сюди  на медозбір вулики з Божими комахами. Вже не перший рік цим займається ветеран бджолярства Самбірщини Микола Павлович Тарановський. Прилучив до цієї справи також колег - ентузіастів Адама Куцелабу, Андрія Громішата багатьох інших друзів з якими радо обмінюються секретами догляду, зберігання і використання продуктів бджільництва.

  У бджолярському "відрядженні" на тимчасових пасіках жити приходиться в спартанських умовах: до річки Дністер більше двох кілометрів, спати доводиться у пересувних вагончиках, що називається на бджолах, електричного струму , звісно, не має, тому  холодильник пристосували наповнювати мерзлою водою, що по черзі доставляють із "материка" разом з продуктами харчування.

  Найбільше задоволення отримують, коли виймають медоносні рамки з вулика, щоб зібрати  природній янтар. Буває й так, що з однієї  можна відкачати до п"яти кілограмів. Це вже рекорд! Одне слово, нудьгувати  і дрімати  не доводиться, бо потрібно майже щодня переглядати вуликі. І так день за днем трудяться, щоб принести користь людям і собі.

  На світлинах: три бджолярські "богатирі" і роздолля лікарських медоносних трав, яким здається кінця -краю не має. Напоєне ними повітря навертає кожного, хто хоч раз побував посеред цієї блаженної атмосфери , до любові до рідної матінки-землі і її трудолюбивих істот -бджіл.

На світлині:(зліва направо)- Адам Куцелаба, Микола Тарановський, Андрій Громіш

P.S.Телефони пасічників в яких можна придбати цей солодкий продукт. За властивостями не поступається  меду із гірської карпатської зони.
0679274714- Тарановський Микола Павлович
0679224710-Куцелаба Адам Йосипович
0677673388-Громіш Андрій Іванович
Переглядів: 1257 | Додав: Oksana | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: