Головна » 2015 » Серпень » 7 » До Турки зі всього світу з’їхалися бойки на свій конгрес
12:03
До Турки зі всього світу з’їхалися бойки на свій конгрес
123456

Учора у приміщенні культурного центру «Україна» м. Турка Львівської області урочисто відкрито третій Світовий конгрес бойків.

Головне свято вихідців з гірського краю започаткували трембітарі.

Про це сьогодні, 7 серпня, повідомив кореспондент IA ZIK.

Священики з учасниками конгресу відправили молебень біля фігури Матері Божої та стенду Героїв «Небесної сотні». Потім заходи продовжилися у культурному центрі Турки «Україна».

До малої столиці бойків – Турки приїхали уродженці цього краю або їхні діти – з Великобританії, Польщі, Києва, Херсонщини, Донеччини, Львівської, Вінницької, Закарпатської, Сумської, Чернівецької та інших областей. Присутніх вітали керівники Турківського району, колишній парламентарій, а тепер громадський діяч Левко Лук’яненко, передав свої зичення перший президент України Леонід Кравчук та інші. Вони віддавали належне тим, хто береже своє історичне минуле, з тривогою говорили про події на cході України та АТО, закликали до єдності заради зміцнення незалежності та розбудови держави.

Голова Самбірської районної ради Андрій Бобак, зокрема, наголосив, що конгрес бойків співпав у часі, коли лемки як етнічна гілка єдиної української нації у неділю відзначатиме трагічну дату в своїй історії – 70-річчя початку депортації лемків.

Кілька пісень бойківської тематики виконала народна хорова капела Турківщини «Карпати». До пам’ятників міста були покладені квіти. Водночас, група учасників конгресу вирушила до Лаврова Старосамбірського району та с. Кульчиці Самбірського району. Тут було вшановано видатних особистостей – князя Лева та гетьмана війська запорізького Петра Конашевича-Сагайдачного.

У фойє закладу культури, на площі перед ним та пам’ятником Т. Шевченку були розгорнуті різноманітні виставки товарів народних умільців та товарів народного вжитку. Тут же присутніх та гостей радували своєю музикою та піснями бандуристи, скрипалі з Херсонщини.

У другій половині дня учасники конгресу працювали за програмою, яка передбачала проведення наукових конференцій на теми духовності, моралі, сім’ї, молоді, сакрального мистецтва тощо.

У свою чергу, Всеукраїнське об’єднання «Письменники Бойківщини» підбило підсумки літературного конкурсу імені Івана Франка та визначило лауреатів серед своїх членів – прозаїків, поетів, фольклористів, краєзнавців.

На Співочому полі біля с. Явора відбувся молодіжний «Бойк-фест» – «Моя родина – Україна». В його програмі були виступи сучасних відомих молодіжних гуртів та виконавців із Закарпаття.

Сьогодні та наступні два дні учасники третього Світового конгресу бойків працюватимуть за своєю святковою програмою. А в неділю, 9 серпня, на Співочому полі буде винесено стометровий прапор на знак єдності етнографічних спільнот бойків, лемків, гуцулів та всієї України. Передбачені інші заходи.

Джерело: ЗІК

Переглядів: 613 | Додав: Oksana | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: