Головна » 2015 » Серпень » 30 » Спільні зусилля Юрія Шухевича і Тараса Тершовчина можуть пролити світло на одну проблему новітньої історії
14:47
Спільні зусилля Юрія Шухевича і Тараса Тершовчина можуть пролити світло на одну проблему новітньої історії
123456

Юрій Шухевич і Тарас Тершовчин

Блаженний муж на лукаву

Не вступає раду,

І не стане на путь злого,

І з лютим не сяде.

(Т. Шевченко)

 

В суботу 22.08.2015 (поч. о 20:00) на 12-ому телеканалі (Львівське телебачення) відбулася телепередача за участю Героя України народного депутата Юрія Шухевича та громадського і політичного діяча Тараса Тершовчина. В цій телепередачі Юрій Шухевич розповів глядачам про Степана Стебельського (псевдонім "Хрін”, майор УПА, командир сотні «Ударники-5», командир тактичного відтинку ТВ-24 «Маківка» групи УПА-Захід) та його шлях боротьби за волю України. Шухевич  також сказав як проходив останній бій в селі Погожеліце, край Злін, Чехія, під час якого Стебельський загинув 9 вересня 1949 року.

В інформації, яку в 2004 році надав професор Микола Мушинка (на даний час проживає в м. Пряшеві, Словаччина) про останній бій Стебельського, сказано таке…

Група з 9-ти воїнів УПА під командуванням Степана Стебельського несла секретні документи до головного проводу ОУН в Мюнхені, Німеччина. Стебельський із одним із воїнів зайшли з лісу в село Погожеліце (біля міста Напаєдла, край Злін, Чехія) для того щоб купити харчі. Чех, до хати якого вони зайшли, сказав своєму неповнолітньому синові, щоб той вискочив через вікно і покликав жандармів. Жандарми підійшли дуже швидко. Воїн, який був надворі, крикнув Стебельському, щоб той відходив до лісу, бо йдуть жандарми, та Стебельский не встиг відійти. Зав’язалася перестрілка, в якій Стебельський був убитий. Його тіло було закопане на сільському цвинтарі в селі Погожеліце.

Тарас Тершовчин висвітлив, як він протягом  2004-2005 рр. (на той час Самбірський міський голова),  за участю Михайла Шпака (голова Самбірського районного проводу  КУН), на території Чехії, біля с. Погожеліце (край Злін), з дозволу місцевої влади, організував проведення ексгумації останків, які за історичними даними та з досліджень професора Миколи Мушинки  (Словаччина), можуть належати Степану Стебельському. Також Тершовчин повідомив, що ці останки він передав 08.05.2005 р. до Бюро судово-медичної експертизи в м. Брно, Чехія.

У 2007 році він зміг продовжити справу із проведення експертизи вищевказаних останків щодо встановлення їх приналежності Степану Стебельському. В листопаді 2007 року Тершовчин організував поїздку до м. Брно разом із судовим експертом, доктором медичних наук, завідувачем відділення судово-медичної криміналістики Головного бюро судово-медичної експертизи МОЗ України Олегом Филипчуком  та головним редактором газети «За Вільну Україну плюс» Богданом Вовком. З 12.11.2007 по 14.11.2007 року в  Бюро судово-медичної експертизи м. Брно Олег Филипчук провів судово-медичне дослідження цих останків методом суміщення фотографії живого Стебельського і фотографії черепа, який перебуває в цьому Бюро. Олег Филипчук надав «Акт судово-медичного дослідження», в якому було вказано висновок експертизи: "… що через значні руйнування лицевої частини черепа та частини кісток, наданих на дослідження, – не виключено, що наданий череп належав Степану Стебельському.

         Для того щоб встановити, що останки, які перебувають в Бюро судово-медичної експертизи в м. Брно, Чехія, з більшим процентом імовірності, належать Степану Стебельському, необхідно провести судово-медичну експертизу на ДНК. Оскільки в Чикаго, США, перебуває донька Степана Стебельського – Ліля-Оверко Стебельська,  то отримавши від неї біологічні зразки її слюни, волосся, крові – можна буде порівняти ДНК тих останків з наданими донькою біологічними зразками, що є в Бюро судово-медичної експертизи в м. Брно, Чехія.

Юрій Шухевич заявив, що постарається завершити роботу із проведення експертизи ДНК на предмет приналежності вказаних вище останків Степану Стебельському, якнайшвидше. Як народний депутат, він направив депутатські звернення до Міністерства закордонних справ України та Служби безпеки України, щоб на офіційному міждержавному рівні в рамках слідства, проведеного органами державної влади Чехії, було проведено таку експертизу. Шухевич сказав, що надіється, що найближчим часом буде проведено відповідну експертизу на ДНК на предмет встановлення приналежності вказаних вище останків Степану Стебельському і якщо експертиза на ДНК вказаних вище останків підтвердить, що вони є останками Степана Стебельського, то вони будуть захоронені в Україні з відповідними почестями для воїнів, які полягли за волю України.

Також Тарас Тершовчин сказав, що коли він був на посаді міського голови, то планував спорудити ПАНТЕОН СЛАВИ «Борцям за волю України» на чолі зі Степаном Бандерою і погруддями дванадцяти визначних командирів УПА, серед яких мав бути і Степан Стебельський. Ведучий відповів Тершовчину, що він надіється, що задум п. Тараса буде втілений в життя.

Від редакції «ЗВУ плюс»

Ці слова ведучого можна зрозуміти так, що при повторному обранні Тершовчина  на посаду Самбірського міського голови в жовтні 2015 року п. Тарас втілить свій задум і в Самборі таки буде споруджено ПАНТЕОН СЛАВИ «Борцям за волю України», якому не буде рівних у світі. А справа з ідентифікацією останків Степана Стебельського свідчить лише про одне: Тарас Тершовчин є українцем, який завжди стояв на захисті українських інтересів.

Переглядів: 763 | Додав: Oksana | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: