Головна » 2015 » Грудень » 22 » ДЕЯКІ МІРКУВАННЯ З ПРИВОДУ СТАТУСУ ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЙ
20:34
ДЕЯКІ МІРКУВАННЯ З ПРИВОДУ СТАТУСУ ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЙ
123456

Своїми міркуваннями з приводу статусу тимчасово окупованих територій Донбасу поділився доктор географічних наук, професор Мирослав Дністрянський.

На своїй сторінці у соціальній мережі Фейсбук вчений пише, що проблема статусу теперішніх окупованих територій Донеччини жодним чином не повинна впливати на організацію державно-територіального устрою України.

Усі дискусії з цього приводу – це геополітична гра, один з напрямів жорсткого протистояння України та Росії (воєнного, інформаційного, економічного політичного) за участю міжнародних субєктів.

Найбільш вигідний для Росії і небезпечний для України варіант, який на сьогодні проштовхує багато проросійських політиків і спікерів, на думку професора Дністрянського, - це тотальна автономізація всіх регіонів України. Мовляв, не лише окуповані території будуть мати широку автономію, але й усі інші. І це, на їхній погляд, буде справедливо.

Насправді, це видозмінена ідея федералізації держави з метою подальшого відколювання від України нових територій. І категорично неприйнятний варіант.

Очевидно, що ні Росія, ні її бойовики аж ніяк не мають наміру виконувати Мінські угоди, якими невигідними вони не були для нашої держави. Неможливо навіть уявити, що вони самі ліквідують псевдореспубліки ЛНР і ДНР.

Але не можна давати підстав і для звинувачень України в небажанні їх виконувати. Бо тоді будуть зняті санкції з Росії. Пам'ятаючи, що питання статусу – геополітична гра, і щоб її виграти, то важливо засвідчити перед світом невиконання саме Росією та бойовиками цих угод. Як це зробити?

Зазначити, що ми не проти окремого статусу, але за умови:

1) бойовики відмовляться від статусу республік і визнають належність території до України;

2) відновлять на всій території українську символіку, а Україна бере під контроль державний кордон.

Сподіватися на те, що Росія і її бойовики пристануть на ці умови, нема підстав. Але тоді саме на них падає відповідальність за зрив угод.

Захід продовжує санкції, а Україна заявляє про те що дотримуватиметься припинення вогню, але з огляду на невиконання Росією Мінських домовленостей в цілому приймає закон про статус окупованих районів Донеччини. Організовує їхню економічну блокаду.

Заморожений конфлікт, але без воєнних дій – це на сьогодні найбільш прийнятний варіант розвитку подій на Донбасі. А подальше його вирішення можливе лише за умови тотального економічного й політичного послаблення Росії.

Довідка.

Мирослав Степанович Дністрянський народився 31 серпня 1961 року в с. Дністрик-Дубовий Турківського району Львівської області. Український науковець в галузі політичної географії та геополітики, історичної географії, етно- і демогеографії. Доктор географічних наук. Доктор суспільно-економічних наук Українського Вільного Університету в Мюнхені. Професор кафедри географії України Львівського національного університету імені Івана Франка.

Переглядів: 593 | Додав: Oksana | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: