Головна » 2016 » Січень » 19 » Лист земляка з Чикаго
10:47
Лист земляка з Чикаго
123456
Вже більше п"ятнадцяти років постійно живу в Чикаго США. До того мав можливість періодично навідуватись до місць босоногого  дитинства та  родинного гнізда на Старосамбірщині , до рідного Самбора,  де  осів в зрілому віці. В районі кілька разів обирався головою Озерненської сільської ради. Так що проблеми і біди регіону знаю не по чутках.

Є хвилі в житті , коли гріх мовчати. Такими  для мене були і залишаються Помаранчева революція, революція  Гідності. В ті часи чи не весь українського походження нарід, та й не тільки, виражаючи стан душі і серця ,був на головній вулиці Чікаго з вимогою: "Америко, допоможи Україні!".

Годі передати словами, яку внутрішню напругу переживали ми тоді. На жаль, ця тривога супроводжує нас і нині- це  стан  боротьби із страшним  внутрішнім пороком- корупцією та зовнішньою путінською агресією.

Не ставлю під сумнів ,хто переможе в цьому двобої. Колись мені батько мовив: ти сам коваль свого щастя. Так  і українська нація має йти до мети.Крок за кроком , відмітаючи всяку нечисть на  шляху до кращої долі.

Згадаймо наші  історичні постатті світового рівня: Петра Сагайдачного, Андрія Чайковського, Миколу Колеси, Леся Курбаса та багатьох інших, чиє генетичне коріння не дає  права дрімати нинішньому поколінню.

Хочу вам оповісти, як на сповіді: коли наступає невимовна туга за рідним краєм , чи не єдиною розрадою і втіхою для мене і жінки , зятя  і дочки  є сторінка у світовій інтернет-павутині. Звідси черпаю  багато цікавих новин. Знаю про  результати  виборів до Самбірської міської ради, мером якої  став Юрій Петрович Гамар. Хоч цього чоловіка я не знаю, але те , що він був сотником Майдану- вже заслуговує на повагу і схвалення .Інтуативно відчуваю, що це багатогранна особистість,людина інтелектуального мислення. Думаю, що не дасть себе в обійми "любим друзям". Зрештою, час найкращий вимір.


Не зі слів відчуваю неоднорідність місцевого етносу, де переплітаються інтереси бойків і лемків, поляків і євреїв(по- бойківськи -жидів), вчорашніх советських сімей і теперішніх вояків та їх родин із зони АТО. Самбір -місто інтелігенціїі і інтелектуалів , де водночас більшість мешканців здобувають собі гріш на прожиття на ринку, поневіряються по закордонних заробітках.Всю цю особливість мусить враховувати нова владна команда. Тому треба дбати про відкриття нових робочих місць, перш за все, щоб люди не поневірялись на заробітках у закордонні.Якраз на цьому роблю наголос. Вже не підкреслюю про порядок і чистоту біля власних хат. Це особливо ціниться тут.


Ярослава Кузьмяка, підприємця-мецената особисто не знаю, але читаю про його вклад у розвиток рідного міста в інтернетсторінці.Це викликає захоплення, тим більше, як депутата міської ради , який активно долучився до громадської роботи.


Болем переймаюсь від  знецінення гривні, непомірними бюджетними  витратами на війну проти російських варварів, що анексували Крим,що влаштували терористичний путінський дебош на Сході держави, але гасло: "разом нас не подолати", як ніколи актуальне у  матеріальну скруту.

Повторюсь-Самбірщина має великий діловий і інтелектуальний потенціал, який повинні використати новообрані депутати, а в їх особі перші керівники, як міста Самбора, так і району.

Степан Дедик, м. Чикаго,США.

P.S. Користуючись нагодою вітаю із Йорданським святом. Особливо мешканців Дублянської і Озерненської сільських рад, моржа із багаторічним  стажем Миколу Тарановського, сватів  Миколу та Лесю Ораз та всю їх і мою родину, друзів по праці , відпочинку і розвагам...

Христос ся Хрищає!
Переглядів: 743 | Додав: Oksana | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 2
+1   Спам
2 Павло   (20.01.2016 14:54) [Материал]
Що, що а про розваги не забув. І правильно. Гарнесенько, смачнесенько і до серединочки...лосі, лані і всі кохані.Знаємо пам"ятаємо-шурики-мурчики...

+1   Спам
1 гуцул   (19.01.2016 22:38) [Материал]
Стефцю,любити неньку Україну з Гамерики та купов долярами в кишені-то просто.А,заразем,дай ті Боже здоров*є.

Ім`я *:
Email *:
Код *: