Головна » 2016 » Лютий » 17 » Яким повинен бути сучасний керівник?
20:32
Яким повинен бути сучасний керівник?
123456

Поняття «управління» виникло разом з людьми. Там, де два суб’єкти намагаються прийти до єдиного рішення, обов’язково необхідна координація їх дій. Для успішної організації трудового процесу робочому колективу потрібно грамотний керуючий. Які ж риси включає в себе психологічний портрет сучасного керівника? За якими критеріями оцінюється успішність і професіоналізм членів керуючого апарату?

Позитивні якості керівника сприяють встановленню довірчого контакту з підлеглими, створенню сприятливого психологічного клімату в колективі і організації ефективного трудового процесу.



Які соціально-психологічні якості створюють портрет сучасного керівника:
почуття емпатії;
комунікабельність;
відповідальність;
стресостійкість;
ініціативність.

Почуття емпатії проявляється у здатності до співпереживання, співчуття, вмінню поставити себе на місце іншої людини. Це одна з головних якостей керівника. Завдяки здатності чути своїх підлеглих, керівник завжди зможе знайти контакт з кожним з них. Життя настільки непередбачувана, що сучасному управлінцю треба бути готовим проявити людяність і розуміння в самих різних побутових негараздах. Це створить атмосферу теплоти, довіри і безпеки в колективі.

Комунікабельність дозволяє швидко вступати в різні контакти з людьми, знаходити спільну мову, вести дискусії і просто налагодити вільне спілкування з вищими і нижчими керівниками і підлеглими. Начальник повинен у доступній формі доносити інформацію до підлеглих, вміти оперативно прийняти рішення в складній ситуації, використовуючи методи навіювання і переконання.

Відповідальність – усвідомлення і виконання своїх обов’язків перед колективом. Це гарантія безпеки і психологічного комфорту всіх учасників трудового процесу. У суспільстві, де начальник нехтує своїми обов’язками, йде від їх виконання, панує безлад, недовіра і невдоволення службовців.

Під стресостійкістю розуміється здатність протистояти життєвим негараздам, негараздам ​​на роботі і в особистому житті. Успішний і грамотний керівник не повинен зриватися на підлеглих за невдачі в любовних справах або сваритися з родиною через зрив важливих контрактів на роботі. Керівнику важливо розуміти природу стресу, самостійно вирішити всі виниклі проблеми, якщо ж це неможливо, звернутися до фахівця. Нерідкі випадки появи стресів у зв’язку з неуспіхом на службі, невмінням організувати роботу колективу або постійним страхом перед вищим начальством. Щоб звести до мінімуму ці фактори, слід пройти курси підготовки керівників, індивідуально попрацювати з коучем або психотерапевтом.

Ініціативність – візитна картка сучасного керівника. Будучи фахівцем у своїй справі, удосконалюючи майстерність і привносячи нововведення в робочий процес, можна добитися великих успіхів на трудовому поприщі. Ініціативні управлінці високо цінуються у великих компаніях, крім того, вони цікаві кадровим службовцям. Організація різних конкурсів та виставок, удосконалення робочого процесу і розробка ноу-хау в своїй області відмінно зближують колектив і впливають на встановлення дружніх зв’язків.

biznesua.com.ua

Переглядів: 621 | Додав: admin | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 2
2 льолік   (19.02.2016 18:55) [Материал]
Лисий і наглий.

1 Кася   (18.02.2016 09:38) [Материал]
Гарний матеріал. Як правило нинішні керівники лисі. Треба подати іншу світлину. Для солідності в результату.

Ім`я *:
Email *:
Код *: