Головна » 2016 » Лютий » 27 » Маленька Швейцарія — так називають в народі каньйон на річці Гірський Тікич
18:58
Маленька Швейцарія — так називають в народі каньйон на річці Гірський Тікич
123456
Маленька Швейцарія — так називають в народі каньйон на річці Гірський Тікич з неповторними мальовничими краєвидами

На кордоні Черкаської та Вінницької областей, біля села знаходиться справжнє природне диво неповторної краси — Буцький каньйон, що утворився на скелястих берегах річки Гірський Тікич у протерозойських гранітах. Науковці оцінюють вік цих гранітів у 2 мільярди років.


Буцький каньйон являє собою оригінальний скелястий берег з виступами сірого граніту, довжиною трохи більше 5 км. Все русло кам’янисте, з багатьма порогами і перекатами. Висота скель сягає до 30 м, одна з них — «Скеля Родіонова», названа на честь знаного українського геолога-петрографа, дослідника, доктора геолого-мінералогічних наук Сергія Родіонова.


Родзинкою каньйону є каскадний водоспад що утворився на місці, де бурхлива ріка стікає з двометрової висоти, а поруч з Вирським урочищем збереглися кам’яні руїни старого водяного млина XIX століття. У 1972 році водоспад Вир отримав статус гідрологічної пам’ятки природи місцевого значення.

Буцький каньйон з дивовижними краєвидами приваблює в будь-яку пору року, але навесні він особливо прекрасний і грає яскравими барвами. В цей час на берегах Гірського Тікича буяє весняна зелень і з’являється багато квітів, тут навіть зростає дикий тюльпан і дикий часник.

Взагалі, Буцький каньйон — це чудова рекреаційна зона для активного відпочинку на природі, зокрема для піших походів, альпінізму чи сплаву на байдарках.
Переглядів: 569 | Додав: Oksana | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: