Головна » 2016 » Липень » 28 » До влади через комин...
15:25
До влади через комин...
123456
Інформація про збори територіальної громади міста Самбора.

В неділю, 25.07.2016 року, в Народному домі м. Самбора відбулися збори територіальної громади міста. Реєстрація учасників зібрання проходила в фойє цього культурного закладу. Було зареєстровано 128 осіб. Головою зборів обрано Василя Федірка, лічильної комісії-Віктора Хомика.

Затверджено порядок денний:
1). Обговорення та прийняття Статуту територіальної громади міста Самбора.
2). Обрання голови та членів Комітету громадських представників Територіальної громади (далі Комітет).

  На зборах виступив Володимир Кульчицький- Поливко (депутат Самбірської міської ради), який озвучив норми Статуту.Перед цим його проект роздано кожному присутньому в залі.

Забігаючи наперед скажемо,що в самому проекті проcлідковуються ряд юридичних суперечностей,неузгодженостей з чинним законодавством, але виступаючий не звертав на це уваги.Важко сказати з яких мотивів. Зокрема помітна підміна понять між Комітетом громадських представників і Територіальною громадою, ототожнивши їх.Окремі статті запропонованого документу йдуть в розріз законодавчим актам органів місцевого самоврядування або дублюють їх.

Це такі поверхові штрихи, не заглиблюючись у запропонований зміст вказаного Статуту.

Також були виступи Ярослава Кузя (депутата Самбірської міської ради), Михайла Шпака (товариство «Лемківщина»).Деякі уточнення вносили Микола Сенейко, Михайло Балишин та інші з числа громадських і політичних активістів.

Перед голосуванням, щодо обрання членів Комітету громадських представників територіальної громади були застереження у виступах із залу, щоб не потрапили туди колишні комуняки і регіонали.Один із них (М.С-початкові літери ім"я та прізвища- адмін) все таки "затесався" до цієї кагорти .Вигукувались пропозиції провести люстрацію кандидатів,маючи на увазі їх "революційне" минуле, які спричинились до доведення міської господарки до "ручки".

 Головою зборів було поставлено на голосування : про обрання  кількісного складу Комітету 25осіб,хоч висловлювались думки обмежитись 21 членом,як і передбачалось в проекті Статуту. Дебатували також щодо персональному складу. Не все зводилось до "одобрямсу".

Потім члени Комітету громадських представників на першому організаційному засіданні обрали головою Володимира Кульчицького-Поливка.

Все виглядало ніби законно, якби не одно але……

У відповідності до Постанови Верховної Ради України від 17.12.1993 р. № 3748-ХІІ, якою затверджено «Положення про загальні збори громадян за місцем проживання в Україні»

Стаття 3 гласить:
-збори скликаються в міру необхідності, але не менш як один раз на рік і є правомочними за наявності на них більше половини громадян, які проживають на відповідній території і мають право брати участь у зборах, а в разі скликання зборів (конференції) представників громадян - не менш як двох третин представників відповідних територіальних утворень.

Так як на зборах було зареєстровано лише 128 осіб, а не половина громади, які проживають на відповідній території (м. Самбір має 36 тис. жителів) ,то збори які провели: Василь Федірко, Володимир Кульчицький-Поливко, Ярослав Кузьо та іже з ними у відповідності до вищевказаного «Положення» – є не правомочними!

Якщо би вказані вище ініціатори організували збори чи конференцію представників громадян, попередньо провівши зібрання по вуличних комітетах (21 вуличний комітет), на яких би було обрано представників громадян, то такі збори були би чинними! Більше того, все це має бути протокольно підтверджено, задокументовано.Вимагає копіткої марудної праці. 

Тим часом пішли шляхом найменшого опору, забракло організаторського хисту , а може й відсутність бажання почути з цього приводу думку низової ланки і таким чином зіпсували добрі наміри, які свого часу виношував Юрій Гамар, в якості керівника Самооборони Самбірщини і що входило стержнем його передвиборчої програми.

Здається  тепер треба буде починати все заново:
- утворити вуличні комітети - (21 вуличний комітет);
- провести збори по вуличних комітетах на яких обрати представників громад;
- відкоригувати Статут у відповідності до чинного законодавства України;
- і аж після цього всього провести збори чи конференцію відповідних представників громад!

Тут доречно зауважити ще таке.У відповідності до Статті 14 «Положення про загальні збори громадян за місцем проживання в Україні» дію рішень зборів, прийнятих з порушенням Конституції та законодавства України, може бути зупинено відповідним органом місцевого самоврядування або його виконавчим комітетом до вирішення питання про їх законність у судовому порядку. Про це повідомляється відповідний орган територіальної самоорганізації громадян.

Тобто, не виключено, що після подачі Статуту на затвердження до Самбірської міської ради, отримають негативну відповідь у відповідності до чинного законодавства України! Припускаємо. що коли б міська рада погодила б Статут з порушенням чинного законодавства України – він би не пройшов обов’язкову державну реєстрацію в органах Міністерства юстиції України, відповідно не набув би юридичної сили!

Шкода, що ініціатори доброї справи не проконсультувались з цього приводу з досвідченими юристами, які в Самборі є.Одна справа здригати повітря мітинговими закликами, а інша- засукати рукави і плідно працювати на кінцевий позитивний результат.

Кому вигідний правовий нігілізм на місцевому рівні?

Не виключено, що в такий спосіб вже розпочалася підготовка до наступних  місцевих виборів.Не інакше, як хтось із організаторів вже бачить себе у мерському кріслі ратуші. Тут доречна приповідка: не лізьте ,куме, через комин до чужої хати!

А ви як думаєте самбірчани ? 

Шкода, що не було на цьому зібрані секретаря міськради Юрія Дмитришина, який має юридичну освіту і міг би дати вичерпну юридичну консультацію, перш ніж виносити Статут на розгляд сесії міської ради та обирати кількісний і персональний склад Комітету представників територіальної громади!

Серед присутніх в залі був екс-міського голови Тарас Тершовчин, який, до речі, при голосуванні по вказаних вище питання порядку денного – утримався.Виходить, що мав рацію?!!

Невідомо чи запрошували на цей захід колишніх міських голів.Цікаво було б послухати і їхні думки. пропозиції.

P.S.Не обминула цю подію і міська  бюджетна газета "Новини Самбора".В публікації "Збори громади Самбора показали, хто як уболіває за місто"(29.07.2016р.) ні словом не обмовившись про юридичний нонсенс.Більше того не забули підкреслити, що для повного "щастя" організатори "надалі ставитимуть питання перед владою про виділення окремого приміщення".Про те, що весь так званий Статут проникнутий гетьманською маячнею- ні пари з вуст.До речі, автор цього газетного чтива відомий, як особа, що має алергію до бродячих псів і не байдужа до циган.

 Є ще одна новина, яка стала відома 26.07.2016 р., а саме: – виконавчий комітет Самбірської міської ради затвердив рішення установчих зборів Громадської ради при виконавчому комітеті Самбірської міської ради – про її кількісний та персональний склад. Найближчим часом мають відбутися збори цієї Громадської ради – на яких оберуть керівні органи, затвердять Положення та Регламент, утворять комісії по відповідних напрямках діяльності. Про це будемо інформувати громадян.


Переглядів: 780 | Додав: Oksana | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 4
4 Мамай- пси гавкають караван їде.   (01.08.2016 13:14) [Материал]
пси гавкають караван їде.В який бік інша річ?Дочекаємось коли паркова еліта збиреться в один кулак. До виборів мажна не дочекатись

3 Андрій   (30.07.2016 15:00) [Материал]
Рухівські недобитки хотіли узаконити путч по- самбірськи! Минулися ті часи, коли грали з комуністами у піддавки.

2 Марко   (30.07.2016 12:49) [Материал]
Блажен той муж, воістину блажен,
котрий не був ні блазнем, ні вужем.

Котрий вовік ні в празники, ні в будні
не піде на збіговиська облудні.

І не схибнеться на дорогу зради,
і у лукавих не спита поради.

І не зміняє совість на харчі,—
душа його у Бога на плечі.

І хоч про нього скажуть: навіжений,
то не біда,— він все одно блаженний.

І між людей не буде одиноким,
стоятиме, як древо над потоком.

Крилаті з нього вродяться плоди.
і з тих плодів посіються сади.

І вже йому ні слава, ні хула
не зможе вік надборкати крила.

А хто від правди ступить на півметра,—-
душа у нього сіра й напівмертва.

Не буде в ній ні сили, ні мети,
лиш без'язикі корчі німоти.

І хто всіляким ідолам і владам
ладен кадити херувимський ладан.

той хоч умре з набитим гаманцем,—
душа у нього буде горобцем.

Куди б не йшов він, на землі і далі,
дощі розмиють слід його сандалій.

Бо так воно у Господа ведеться —
дорога ницих в землю западеться!

‪#‎Ліна_Костенко‬

1 Марко   (30.07.2016 12:30) [Материал]
Стаття замовна паном Гаманом та його світою.

Ім`я *:
Email *:
Код *: