Головна » 2016 » Листопад » 14 » Майбутній житловий квартал № 16. "За" і "Проти"?!!
14:16
Майбутній житловий квартал № 16. "За" і "Проти"?!!
123456
 Папери вперта річ. А цей документ засвідчує, що попередня влада зробила перший крок у використанні улоговини, що утворилася внаслідок виїмки землі-сирцю, для будівництва житла. Мова йде про майже чотири гектари  біля самбірського  цегельного заводоуправління .

Як стверджує колишній головний архітектор Богдан Медведик, бізнесмен Ярослав Кузьмяк пропонував за власні кошти звести на цьому місці сучасну спортивну арену, але йому категорично відмовили . Тепер зрозуміло чому - готовувались  площу освоїти з іншою метою. 

-Найкращим варіантом,- говорить Богдан Михайлович,-  було б, якщо б нинішні депутати міськради скасували ухвалу своїх попередників. Але де гарантія того, що підуть на цей крок? Друге, хто нині погодиться з місцевих інвесторів викинути на будівництво стадіону мільйони коштів?

Можна сміливо прогнозувати, що в найближчих двадцять п"ять, а то й 50 років  в міському бюджеті не знайдеться грошей на ці цілі. То що, чекати весь цей час манни небесної?

Тому нинішня влада вирішила не ламати задум попередників і пропонує її також під житловий квартал. З цією метою вже робляться відповідні погодження, які згодом мають матеріалізуватись у детутатському рішенні. 

Цікаво чи будуть спроби загальмувати цей процес? По місту свідомо чи несвідомо поширюються  чутки-плітки, мовляв першим претендентом на освоєння під житло цього масиву є ТзОВ "Самбірська ГРОД", де директором член міськвиконкому Степан Мандюк.Так це чи ні виявиться найближчим часом, адже навчились через заздрість, добру ідею "зарубати" під корінь. Попереду  конкурс, який надіємось оголосять. Ніхто нікому не забороняв і не забороняє запропонувати свої умови. 

Наразі ось про що. Зайве підтверджувати, що згадана будівельна організація є провідною  на наших теренах. Довіривши їй чимало закордонних заробітчан інвестували свої кошти для того, аби купити квартиру для себе чи дітей, таким чином  прив"язують свою долю, долю нащадків з рідним краєм. А це значить робочі місця для земляків, поповнення міського бюджету, а від так заробітна платня вчителям, лікарям тощо.

Могли б вони  вкладати кошти в країні тимчасового перебування. Кому від цього було б краще? Вже не кажемо, що будівництво стає потужним чинником для розвитку всієї інфраструктури. Тому прикро, що дехто розглядає ТзОВ "Самбірська ГРОД", як виключно комерційну структуру, хоч насправді несе на собі певне соціальне навантаження.

Приватний ЖЄК будівельників вже давно став альтернативою комунальним жекам, які відживають свій час через неспроможність обслуговувати жильців.

В  тому, що тут діють і працюють на переспективу засвідчує і той факт, що підприємство "Самбірагротехмаш" стало його філіалом. З перших днів відчувається господарська рука. Вкладаються значні кошти у ремонт приміщень, впорядковується прилегла територія, налагоджуються контакти з іноземними компаніями. Виношуються плани, яким чином привабити заможних західних  сусідів до вкладання капіталу у промислове виробництво.

Відомо, що наявні виробничі площі з обладнанням сприяють цьому, є відповідні інженерні комунікації. Не виключено, що через кілька років тут випускатимуться запасні частини до іномарок. Все до цього йде, адже відкриття ринку ЄС для придбання вживаних автомашин рано чи пізно внесе це на порядок денний.Зворотній крок країн ЄС напрошується.

Кожен приватний інвестор зазделегідь продумує про оборот капіталовкладень, а не так, як свого часу з бюджету, тобто з нашої з вами кишені, були виділені значні суми на будівництво дошкільного закладу в центрі міста і до нині вони "закопані".  . Нікого від цього голова не болить.А шкода. 

Як кажуть, не одним днем  живуть в ТзОВ "Самбірська ГРОД".Повторюємо: працюють над майбутнім.Це підкреслюємо бо деякі скептики завжди хочуть бачити в добрій ініціативі негатив. 

Кілька місяців тому відбили  намір цих будівельників у реконструкції міського стадіону з перебудовою адмінприміщення спортшколи власним коштом, в замін за кілька гектарів землі під забудову.Хто від цього виграв? Місто втратило можливість отримати безкоштовно п"ять квартир для  сімей, рідні яких потерпіли в АТО. Планувалось що одну квартиру буде виділено для відселення сім"ї з будинку музею Леся Курбаса. Міські урядники не спромоглись підтримати , аби цей проект був реалізований. А саме головне- підростаюча зміна та й дорослі мали б всі умови для фізичного розвитку. Для цих цілей передбачалось також цокольне приміщення  і перший поверх будівлі, за якими мала б зберігатись комунальна власність. Та поїзд поїхав.

Не виключено, що до цього задуму знову повернуться, але вже на місці старого прогнилого польського бараку,  інший інвестор пропонує звести плавальний басейн. Головне не губити час, щоб вже нинішнє покоління відчуло, хоч краєчок європейської цивілізації, до якої на словах прагнемо. З цього приводу напрошується висновок: немає зла, аби не вийшло на добро.

На цій оптимістичній ноті завершимо нашу розмову. Важливо, щоб громадськість долучилась до обговорення піднятих тем. Потрібно думати і дбати  ,як створити нові місця для роботи, щоб  Самбір набув поголос не тільки ,як центр купи-продай. Наприклад овочева продукція Борщевського з Городка продається по всьому світі,Стрий став центром  випуску кабельної продукції до  іномарок, вже не говоримо  про привабливість Дрогобича до інвестицій. В цьому напрямку робляться перші кроки і на теренах Самбірщини. Головне не забалакати, не загубити добру справу в бюрократичних процедурах, як вже не раз було.

Сподіваємось, що наші світлини доповнять підняті проблеми.

 адмінприміщення спортшколи, як" візитка" міста над Дністром.Від нього тхне смородом чи не на всю вул.Коперніка.

-
такий вигляд мала частина підприємстна "Самбірагротехмаш" збоку вул. Заводської ще вчора.

 такий вигляд має нині частина підприємства "Самбірагротехмаш" з боку вул. Заводської. Згодом тут будуть встановлені бардюри, викладена пішохідна доріжка.

 
Фасад підприємства "Самбірагротехмаш" з вигляду вул.Шевченка. Встановлення пішохідної доріжки зроблено власним коштом.

 
Такого вигляду набув в"їзд до підприємства "Самбірагротехмаш"

 Ведуться роботи по впорядкуванні прилеглої території. Не виключено, що згодом потішить самбірчан фонтан з кольорами веселки.

 
улоговина майбутнього житлового кварталу № 16.


 Читати: З Днем народження -http://sambirmajdan.at.ua/news/0-0-0-2072-10

Антон Рогач, член Національної Спілки журналістів України

Р.S. Повторимось: впорядкування прилеглої території, встановлення хідників підприємство ТзОВ "Самбірська ГРОД"- "Самбірагротехмаш" здійснює власним коштом.Можна тільки радуватись і вітати таку ініціативу, закоханих у своє місто керівників.


Переглядів: 1496 | Додав: Oksana | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: