Головна » 2016 » Грудень » 14 » Завжди у пошуку
10:29
Завжди у пошуку
123456


Вже не перший рік дивує своєю бізнесовою творчістю самбірчанин Ярослав Кузьм"як. Не так давно ми розповідали про відкриття оптово-роздрібного торговельного будівельного комплексу "Люкс". 

Поруч на цій же вулиці Шевченка розміщений його автомобільний сервіс. Про кафе "Кайзер" відвідувавчі відгукуються , як про одне з вишуканих закладів такого типу в регіоні.  

Не секрет, що чи не головну частину його бізнесової діяльності було присвячено збиранням металобрухту. З цією метою навіть відкрив філіал у Дрогобичі. Злі язики пришили підприємцю кличку "Металіст". При цьому звинувачують у тому , що порізав на метал місцевий цукровий завод, хоч на цей час ходив ще пішки попід стіл...З цього приводу таке:  на зорі незалежності України рухівські демократи "кинули оком" на самбірську гуральню. Для початку з держрезерву поцупили тисячу тонн цукру. Маршрут з краденим відомий- Польща. Потім прихватизація: простим людям акції, а чиновники поділили між собою садочок, привабливе житло тощо...  

Нині хочемо ознайомити із енергетичною стратегією Ярослава Степановича. Для втілення її в життя довелось понести не тільки матеріальні затрати ( вони вимірюються понад 0,5 млн.$), а передбачити потребу в заміні природнього газу на альтернативне паливо, який вже давно використовують в країнах Євросоюзу і добре  себе зарекомендувало в котельнях, для обігріву житлово-комунального і побутового сектору. Таким чином уникнути від російської паливної "ігли".

З цією метою кілька років тому, як кажуть, з третіх рук викупив промислові площі у колишнього іноземного ірланського інвестора.. Тепер "Іралко" начинено сучасним обладнанням ,через який конвеєром йде сушка, дроблення енергетичної лози. Кінцевий продукт- пилети-гранули.

Протягом зміни передбачено їх переробку до 10 тонн. Підприємство розраховано для завантаження у дві зміни(див.світлини- через ці потужності проходить виробничий цикл). Його завершальний етап , де тверде паливо нагромаджується в об"ємній мішковидній тарі.

Про сировину подбав зазделегідь.Уже кілька років у селі Верхівцях вирощує енергетичну лозу на площі 60 га.За розрахунками спеціалістів з одного гектара має виходити 40 тонн гранул- пилетів, дві тонни яких по калорійності прирівнюютьсяч до 1тис.куб.газу.

Вигоду від цього мають селяни .Щорічно земельним пайовикам оплачується 30 тис.грн.орендної плати. Крім того біля 0,50тис.. "зелених" потрачено на посадку лози, догляд за нею.

..  На цьому пошук в енергетичній стратегіїу п.Кузьмяка не заввершується.Наразі вироблення паливних пилетів виходить збитковим.Тому встановлює діловий контакт з іноземним інвестором, який на Турківщині  відкрив підприємство з переробки відходів деревини для послідуючого викорисстання в комунальних котельнях.

На світлиніі керівник підприємства  з іноземними інвестиціями"Сенегал"(вже задіяно в м.Турці) Іван Круц.веде бесіду з Ярославом Степановичем про можливість співпраці.. Про серйозність намірів засвідчує  участь в розмові голови Турківської райдержадміністрації Олександра Лабецького.

Для практичного використання відходів деревини потрібна державна програма, адже втілити її на ентузіазмі не можливо. Свого часу уряд підтримав розвиток вітрової і сонячної енергії, надаючи певних преференцій ініціаторам. Очевидно таким  шляхом слід іти і в нашому випадку. З цією метою є надія на реакцію першого заступника  голови Кабінету Міністрів України Степана Кубіва. http://sambirmajdan.at.ua/news/2016-11-15-2169

Практична робота в цьому напрямку ведеться.
Переглядів: 720 | Додав: Oksana | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 1
1 ЛЕМКО   (16.12.2016 13:34) [Материал]
БАЖАЮ НЕ СТАТИ ПОПЄРЄДНІКАМИ

Ім`я *:
Email *:
Код *: