Головна » 2022 » Лютий » 3 » Зубр і далі ходив «на кавалєрку» у село Зубрицю http://sambirmajdan.at.ua/news/2016-12-14-2184
18:47
Зубр і далі ходив «на кавалєрку» у село Зубрицю http://sambirmajdan.at.ua/news/2016-12-14-2184
123456
  

«Додому» не міг повернутися через глибокий сніг у горах.

Так було 5 років тому. Подорож бойківського символа продовжується нині

Справжня новорічна казка розгортається на очах дітвори невеличкого села Зубриця, де лише 37 хат. Із Національного природного парку "Сколівські Бескиди”, до території якого буде кілометрів десять, через гору причвалав велетенський зубр вагою не менше тонни. Не боячись людей, цей, зазвичай обережний велет, наминав сіно зі стіжків на городах, кажуть, деякі копиці перекинув своїми рогами…

— Видно, Бог так дав, щоб наша Зубриця мала живого символа, — жартуючи розповідає кореспондентові "Високого Замку” Михайло Тупичак, голова Голов­ської сільради, до якої входить це село. — Я у четвер, 15 грудня, приїхав сюди, хотів сфотографувати цього звіра, щоб показати дітям — а його немає, кудись помандрував. Бувало, на день загляне у село, підкріпиться, а потім на два дні кудись зникає. Бачили його наші бойки і вночі. Приїжджали працівники Нацпарку, хотіли перегнати його через гору назад у рідні володіння — не вдалося: у горах сніг по коліна, не хоче зубр мордуватися… Дехто розпустив чутки, що наші люди зі страху позачинялися в хатах. Що нібито вийти надвір бояться. Неправда! Ніякої паніки нема. Зубриця живе звичним життям.

Місцеві жителі кажуть, що зубр-самітник, на відміну від інших своїх, сумирних родичів, має норовливий характер. Впертий як бик. Тому й чинить, як йому заманеться.

Заступник директора "Сколівських Бескидів” з наукової роботи Василь Приндак пояснив "ВЗ”, що "мігрантів” було двоє, обидва — самці. Відбилися від основного стада. З часом один повернувся до гурту а інший почимчикував до села. "Не виключаю, що звабила туди його на відстані "романтично налаштована” корова на котромусь з обійсть — у диких тварин теж спрацьовує "основний інстинкт”, — каже пан Василь.

Адміністрація Національного парку попросила селян гуманно поставитися до тварини. І попередила потенційних браконьєрів, щоб не думали витягати зброю. Адже за (тьху-тьху!) вбитого зубра (цих тварин занесено до Червоної книги) загрожує штраф у розмірі 130 тисяч гривень.

Пан Василь спростував інформацію про те, що зубрів відганяли зі села пострілами зі зброї з гумовими кулями. "У нас такого озброєння немає. Та й не могли його наші інспектори застосувати, бо їх звинуватили б у негуманному поводженні з тваринами”.

Головський війт пропонує свій вихід із ситуації. "Нехай би єгері привезли до Зубриці для свого зубра трохи сіна, кормового буряка, — каже пан Михайло. — Перезимував би у нас, а коли трохи зійде сніг — пішов би до себе "додому”.

P.S. Коли номер уже було підписано до друку, стало відомо, що після "вечорниць” зубр-одинак перебрався із Зубриці до лісу і повертається на територію рідного йому Майданського лісництва.

Фото НП "Сколівські Бескиди” Турківський район

Іван Фаріон

wz.lviv.ua

Переглядів: 1176 | Додав: Oksana | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0