Головна » 2016 » Березень » 18

Народився режисер 8 липня 1938 року у Київській області.


Танюк очолював Спілку театральних діячів України понад 25 років. Фото strana.ua

"Перший день без Леся Танюка – найважчий. Ні розум, ні серце не хочуть змиритися з безповоротністю фізичної втрати. Але духовно він залишиться з нами назавжди. Зримі знаки цього – у його творчому спадку, у його учнях, у його заповідях", – написав у присвяті померлому Кубів.

В Самборі  великий митець побував у лютому минулого року. Як данину шани цій Людині  повторно  публікуємо матеріал і світлини члена НСЖУ Ігоря Тиличка,який вийшов у світ 1 березня 2015р., з нашим  коментарем , який  не втратив актуальності і нині.



Наш коментар. Високий гість приїхав і поїхав, а проблема залишилась. Проблема з бородою: за двадцять три роки відколи діє музей Леся Курбаса не вирішено питання відселення сімї, яка займає половину будівлі. Нібито співвласнику  пропонували квартиру у центрі міста з відповідною  площею, але… Очевидно ,так пропонували, аби отримати негативну відповідь. Є привід зекономити міський бюджет. Хоч самбірчани пам’ятають випадок, коли один з числа правоохоронців зумів приватизувати трьохкімнатне службове житло за 2 грн…

Любимо називати наш Самбір мистецькою столицею Прикарпаття. І є за що. Не випадково для відпочиваючих Трускавця відвідання Самбора є чи не одним з головних туристичних маршрутів, де в залі Органної та камерної музики можна послухати світових класиків, познайомитись з експонатами  предків у Бойківському музеї. Кожна така поїздка не обходиться без відвідин  музею Петра Сагайдачного в Кульчицях тощо.

Прикро, що на обочині центрів культури  і досі залишається музей Леся Курбаса, хоч його керівник Любов  Тепла намагається донести до міщан та гостей велич постаті нашого земляка. Зрозуміло, що не обминув заклад свого тезки і Лесь Танюк. Залишив по собі кілька томів  творчого доробку. Звичайно був подивований «проблемою з бородою».

 Громада ,яка себе поважає і шанує культурну спадщину повинна її вирішити. Подбати про це- святий обов”язок міської влади. Так підсумував свій візит гість.

В Україні мало хто має таку кількість титулів, як Лесь Танюк. Він був у перших рядах шістдесятників. Коли на них почалося гоніння, подався в Москву. В столиці радянської імперії йому вдалося не лише уникнути арешту, а й зайнятися улюбленою справою – режисурою театральних постановок і кіносценаріїв, відстоюючи при цьому свої погляди на мистецтво. На батьківщину повернувся наприкінці 80-х років. Коли зародилася громадсько-політична організація Народний Рух України, Лесь Степанович став її активним членом. У 1990 році був обраний народним депутатом України і займався парламентською діяльністю у Верховній Раді п»ять скликань підряд. При цьому не полишав письменництва, культурології, перекладацької роботи (знає 9 мов), був співсценаристом фільму «Голод-33». Лесь Танюк - Народний артист України, Заслужений діяч мистецтв, голова Національної спілки театральних діячів, дійсний член Міжнародної академії екології.

Переглядів: 889 | Додав: admin | Дата: 18.03.2016 | Коментарі (0)

Учора на сесії Самбірської міської ради Львівської області депутати створили спеціальну комісію, яка має вивчити діяльність комунального підприємства «Об’єднане», яке до того належно дбало про чистоту і порядок в місті та продовжує цим доволі успішно займатись.

Про це повідомив кореспондент IA ZIK.

Нова влада після виборів  уклала угоду з попереднім керівником СКП «Об’єднане», який не так давно очолив обласну дорожню установу, про оренду сміттєзбиральної та іншої техніки, без якої неможливо буде вивозити побутові відходи, забезпечувати порядок на вулицях і тротуарах. І за це справно ніби розраховувалась.
Переглядів: 600 | Додав: Oksana | Дата: 18.03.2016 | Коментарі (2)