Головна » 2017 » Березень » 31 » Чи приїде Максим галкін на Бойківські фестини?
08:58
Чи приїде Максим галкін на Бойківські фестини?
123456
ЧИ ВІДВІДАЄ МАКСИМ ГАЛКІН БОЙКІВСЬКІ ФЕСТИНИ В ТУРЦІ? АБО НА ВЕЛИКДЕНЬ У ТУРКУ ЧЕРЕЗ САМБІР!
Першоквітневе вітання славному нащадку та його симпатикам

 Янукович ,звісно, не приїде на фестини. Він тепер у путінському загашнику,облизує пальчики від російської ікри. На Україні його чекає бойківська "комора" з сухим пайком на додачу.

Чета Максим Галкін та Алла Пугачова не значаться серед підписантів "одобрямсу" кримської окупації, то вони можуть розраховувати на гостинність горян.

 

У ці передвеликодні дні християнський люд переймається приємними клопотами. Господарі і господині наввипередки приводять до шмиги свої світлиці,білять дерева, тротуарні поребрики, газдині, як завше, у турботах з приготуванням їства. Найбільш беручкі бойкині вже підготовили пічний реманент: коцюби, лопати, рогачі, дечка , адже попереду відповідальне завдання - випікання пасок, тістечок , завиванців тощо. Хлоп’ята готують до поливального понеділка водяні помпки, змовляються, хто першим після Великодньої відправи у церкві, спроможеться відібрати у дівчат писанку, що являється символом молодечої спритності і натяком до залицяння.

А тут ще у цій весняній святковій суєті з'явився новий звичай —перше квітня. Пригадую, як того дня сусідка Настуня о шостій ранку сполошила всю вулицю.

—Йой! Марисю, борзо відкривай, бо на твоїй хижі "чудо" появилолось, —сплескуючи руками приповідала з порогу. 

Почувши голос куми і Іван зіскочив з бамбетля, як  обпечений.

—Он буськи прилетіли і на комині сидять аж двоє,—тикаючи пальцем у небо наголошувала. Такій новині пані Марися з Іваном не могли не радіти бо знають давну прикмету, що ці птахи віщують добро на обійстю.

—А весною не тільки гілка на гілку пнеться, а і природа надихає на кавалерські  справи, —підморгував, засапуючись від новини Іван. 

Тим часом Настуня, аж захлинається від реготу, побачивши, як обоє підстаркуватих сусідів з відкритими ротами оббігають навколо хати, ще й присідають в надії першими побачити вісників тепла і добра. Невдовзі дотепниця, що продовжувала заходитись від сміху, розсекретила «домашню» заготовку :

—Первоє апреля, нікому не верь…

Від цієї прикмети Марися з Іваном аж руки повпускали.

-Ну і дітько советський з тебе, Настуню,- майже одночасно вимовили   ображені старики.

Хочемо того чи ні, але час від часу у наші життєві будні вкрадаються ці інтриги-жарти…Днями переглядаючи шкільний фотоальбом , натрапив на світлину, що може претендувати на вселенський розголос. А чому б і ні? За здогадками предок самого Максима Галкіна вчився у Турківській семирічній російськомовній школі. По закінченні уроків відвідував заняття духового оркестру в будинку піонерів разом з автором цих рядків. Було це в далеких 1952-53 роках. Пригадую, як після першотравневого параду керівник колективу Микола Коваленко повів усіх нас до фотомайстра пана Петра Шалабавки…

 Розповів про свою фотознахідку однокласнику Любомиру Кузишину. Той підтвердив моє припущення , бо після війни в Турці, як і по всьому краю, було багато військових частин і Галкін з корнетом на коліні на світлині (біля правої руки керівника), ймовірно предок найпопулярнішої естрадної величини нинішньої Росії…

Уявляєте собі, яка то буде втіха для верховинців, коли сам російський  метр сцени Максим Галкін вирішить ступити ногою по слідах предка ? Найбільший бойко України Петро Косачевич, який дізнався про це, вирішив запросити естрадну зірку на ювілейні бойківські фестини, що відбудеться в Турці у серпня цього року. А як такі відвідини, ще й з сюрпризами, без примадонни Алли Пугачової?

До бойківського свята далеченько і місцеві урядники мають ще час, аби підлатати шляхи,щоби горяни причепурили свої халупки з маєтками. Передбачливі прогнозують, якщо високі гості вирішать приїхати то обов’язково залізницею, адже чета віддає перевагу комфорту в окремому вагоні. Ніби-то маршрут найшвидкісного потягу "Hyundai" Київ-Львів продовжать до Самбора. 

Проїздом гості оглянуть центр галицького П’ємонту- Львів. Як кажуть, оком глипнуть і на Самбір. В церемоніальний протокол передбачається внести відвідування самбірського ринку- одного з найпопулярніших для малого бізнесу, господар Іван Денькович уже замовив десятиповерховий торт у кулінарів хлібокомбінату. Власник готелю «Імперіал» Володимир Дейниченко також запропонує москвинам , бодай, одну нічку поніжитись в його апартаментах. На всякий випадок забронював номер у якому свого часу  одну нічку проводив  Блаженніший  патріаріах УПЦ КП   Філарет.

Довідавшись про таку прогнозовану новину підприємець найбільшої фазенди у краю Іван Білак на всякий випадок дав команду привести в готовність номер один фіакр зі всіма бойківськими прибамбасами, троїстими музиками тощо. Спеціально для такої події замовив пару білих гнідих,аж у Голландії, де верхова їзда особливо в пошані.

Так- так, не виключено, що подорож із Самбора продовжиться саме в супроводі кінної кавалькади. А чому б не оглянути карпатську перлину Розлуч, привітатись за ручку з полковником-господарем «Бойківського двору» Володимиром Казаном, скуштувати цілющих мінеральних вод, бодай зазирнути на ту місцину, що колись відвідував сам Вінстон Черчілль з Великобританії? А як не помилуватись краєвидом водосховища на р.Стрий Явірської ГЕС, яке віддзеркалює карпатську красу. Не на жарт розходився підприємець з Мюнхена Володимир Мамедов(власник туркомплексу у Розлучі "Бойківська Баварія" ),  намірений приурочити до цієї події відкриття човнової пристанІ .Нібито, вже дав згоду прибути на цю церемонію його земляк, Надзвичайний і повноважний посол Азербайджану в Україні . Зрештою про всі очікувані сюрпризи годі оповісти в одній публікації.

Було б помилково думати, що і автор цих рядків не переслідує меркантильних цілей. Для покриття організаторських витрат запропоную провести аукціон з продажу оригінала світлини, де фігурує предок Галкіна молодшого, стартовою ціною у кілька десятків тис.у.о. А чого дивуватись , адже був випадок, коли під час візиту до США Микита Хрущов жбурнув свого капелюха в гурт докерів. Потім цей релікт комуністичного вождя кмітливий американець, що умудрився схопити його першим, реалізував з молотка за 1млн. «зелених». На такі статки автор не претендує, враховуючи, що маєтки Максима Галкина і Алли Борисівни, у порівнянні з українськими олігархами, дещо скромніші. Та й на пожертви від них заради бойківської гостинності не претендує, тому як запасний варіант—подарувати гостям унікальне фото за увагу до карпатського краю…

Одне слово перша репетиція турківського духового оркестру зразка 1952 р, що бачите на фото , призначена на 1 квітня в офісі редакції газети . Оголошено конкурс на виконання ролі корнетиста-трубача Галкіна старшого. Оприлюднити підсумки планується на відкритті ювілейних бойківських фестин на «співочому» полі Турківщини у серпні 2017р.

P.S. Ледь не забули подати анонс подій на зворотньому шляху чети Галкін-Погачова. У Самборі керівна  верхівка   заметушилась і запропонували  свій гостинний сюрприз-кавалок. Якраз до цієї події приурочили  відкриття спортивного комплексу з плавальним басейном біля Молодіжного озера.  Місцевій депутатській еліті  запропоновано користуватись вежами для стрибків у воду. Якщо будуть себе чемно вести ванну наповнять мінеральним купелем. Але "кмітливі" місцеві депутати цієї розкоші чекати не стали- почали демонструвати карколомні трюки. Що з цього вийшло, самі здогадуйтесь. Отакої...

Знаковій події приурочений  також футбольний матч  між збірними командами громадських колективів   міськвиконкому  і міської ради. 

Кульмінацією святкового ритуалу має стати    супровід уболівальників Почесних гостей до летовища у Новому  Калинові. Чартерним рейсом вони  вилетять до Москви.

Антон Рогач, 

Львів-Самбір- Турка- Новий Калинів-Москва

Фото Петра Шалабавки


P.S. На фото внизу : ліворуч від керівника оркестру Миколи Коваленка з корнетом на коліні Галкін- старший... Автор матеріалу сидить у білій сорочці з протилежного боку.

 

Переглядів: 786 | Додав: Oksana | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: