Головна » 2017 » Червень » 23 » Ігор Васюник: Академію сухопутніх військ хочуть перетворити у кузню «політруків» та «баяністів
11:08
Ігор Васюник: Академію сухопутніх військ хочуть перетворити у кузню «політруків» та «баяністів
123456
»
Наближчими днями міністр оборони Полторак таки збирається виносити на засідання КМУ питання щодо створення у Харкові інституту танкових військ і перенесення туди підготовки курсантів з Національної академії сухопутних військ ім.П.Сагайдачного. А фактично мова йде про знищення академії у Львові.

Академії, рівень професійної підготовки курсантів та матеріально-технічної бази якої відповідає стандартам НАТО. Академії, на базі якої проходять міжнародні навчання за участі ген.секретаря та командування сухопутних військ НАТО, міністрів оборони Канади, Литви, Польщі, Латвії, Туреччини та ін.

Понад 70% усього міжнародного співробітництва ЗСУ припадає на Національну академію сухопутних військ у Львові. Академії, в якій за час російської агресії проти України підготували 6000 офіцерів, 60 000 солдат та сержантів. Фахівці якої провели індивідуальну підготовку 24-ої, 80-ої, 128-ої, 51-ої, 26-ої бригад та підрозділів (в т.ч. безпосередньо в зоні АТО), а розформована 44-бригада (2000 чоловік) наново сформована фахівцями академії.

Академії, 300 випускників якої нагородженні високими державними нагородами за мужність та героїзм, проявлені в зоні АТО. Восьмеро стали Героями України, троє з них – посмертно. 63 випускників загинули, захищаючи державу…

Національна академія у Львові розвивається за прикладом найкращих видових навчальних закладів Сухопутних військ в країнах-членах НАТО. Високий рівень підготовки курсантів відбувається завдяки: концентрації в одному навчальному закладі наукового та військового досвіду, якісної навчально-матеріальної бази, наявність найбільшого в Східній Європі полігону Міжнародного центру миротворчості та безпеки, що дає можливість проводити бойові навчання. Є всі умови для комплексної підготовки випускників!

І тепер міністр Полторак вирішив навчання «танкістів» з академії перенести на харківський факультет військової підготовки в цивільному виші (!), де не те що ніколи не стріляли з танка, а навіть немає полігону для бойових навчань. Ще міністр Полторак вирішив, що факультет підготовки спеціалістів бойового забезпечення з Львова потрібно перенести в Кам’янець-Подільський, факультет ракетних військ і артилерії - в Суми.

Фактично знищують потужну військову школу, а саму національну академію сухопутних військ перетворюють в кузню кадрів «політруків» та «баяністів».

Розумію, що для загалу така новина була шоком і наміри вищого військового керівництва не знаходять логічного пояснення. Проте такі плани були вже давно: ще за часів Януковича з братом Іваном двічі втручались у ситуацію, щоб не допустити знищення академії у Львові.

Вочевидь міністр Полторак хоче повторити «подвиг попєрєдніків» або такі плани по реформуванню військової освіти придумали «баяністи» при Міноборони. Створення з нуля повноцінних баз для навчання військових потягне на мільярди. Чи не завелика розкіш для воюючої держави, армія якої ще три роки тому вистояла завдяки волонтерам, проводити такі «реформи» у військовій освіті? Бо маємо всі ознаки не «реформи», а спланованої серйозної фінансової оборудки, що найгірше вплине на бойову спроможність ЗСУ.

Застерігаю кожного міністра в уряді від голосування за такі неадекватні та небезпечні для держави рішення. З колегами-нардепами будемо доносити нашу позицію до Президента, голови ВРУ, голови РНБО, Прем’єр-міністра.

Зі своєї сторони буду ініціювати заслуховування міністра оборони у парламенті щодо стратегії розвитку військової освіти в умовах війни та інтеграції Україні в НАТО (за що нещодавно проголосували у Раді).

P.S. До генерала Ткачука єдине прохання: забрати з території академії цей пам’ятник випускникам-«політрукам». Ми творимо нову історію українського війська!

Ігор Васюник, Фейсбук

Переглядів: 513 | Додав: Oksana | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 1
1 Антон   (24.06.2017 07:52) [Материал]
Пригадайте, що робив Янукович і стане зрозуміло чому. Наш військовий заклад хотів передислокувати до Одеси. Західний оперативний ВО зі Львова переніс до Луцька. А що нині під благими намірами? Військову міць до Харкова. Не виключено, що з переспективою потім "подарувати" Росії, а Львів залишиться з "баяністами"... На словах ратуємо за армію,а на справді???

Ім`я *:
Email *:
Код *: