Головна » 2017 » Липень » 23 » З 2 по 6 серпня на Турківщині відбудуться VI Всесвітні бойківські фестини
20:07
З 2 по 6 серпня на Турківщині відбудуться VI Всесвітні бойківські фестини
123456


 
Гасло великої святкової забави, яка триватиме 2 – 6 серпня, – «У розбудові Української держави!».

Основні заходи фестивалю проходитимуть у місті Турка та на «Співочому полі» у селі Явора, що у Турківському районі Львівської області.

А загалом, за словами організаторів, для гостей фестин, а вони приїдуть на Львівщину з усього світу, готують 85 локацій, і не тільки у Турківському районі, а й у сусідніх Старосамбірському та Самбірському.

До слова: на гостей чекатимуть 30 липня – цього дня охочі зможуть здійснити сходження на гору Пікуй та взяти участь у культурно-мистецькому святі. На наступний, також дофестивальний день, заплановано естафету факелу фестин населеними пунктами Верхнє Висоцьке, Комарники, Нижнє Висоцьке, Бориня та Турка.

У день відкриття фестивалю, 2 серпня, відбудеться урочиста хода учасників VI Всесвітніх бойківських фестин й покладання квітів до пам’ятників Шевченку і Бандері, художньої таблиці Івана Франка та меморіальних таблиць героям Небесної сотні та захисникам Батьківщини, які загинули в АТО.

А ще у програмі – бойківський ярмарок, похід до пам’ятного хреста «Старий Руський путь», виставка образотворчого та бойківського ужиткового мистецтва «Вулиця народних майстрів», творчо-концертні зустрічі, туристичне турне шляхами Івана Франка та інших видатних особистостей, фольклорно-етнографічний конкурс, читання поетичних та прозових творів, всеукраїнський турнір з шашок, майстер-класи, парад бойківської народної ноші, також – круглі столи, конференції, лекції, дискусії, різноманітні зустрічі, в тім числі – родинні, та, звісно ж, щедре частування...

Закінчиться фестиваль, як і годиться, феєрверком та бойківською ватрою, пише ДЕНЬ.

Варто додати, що вперше таке величне і велелюдне свято відбулося 25 років тому –1992-го. Відтоді раз на п’ять років на Турківщині з ініціативи Всеукраїнського громадського товариства «Бойківщина ХХІ століття» збираються бойки не лише з України, а й із далекого та ближнього зарубіжжя – США, Канади, Великобританії, Польщі, Естонії, Білорусі, Казахстану тощо, щоби пропагувати бойківську культуру й традиції, відновити народні ремесла та промисли.

Святкування завжди супроводжується сурмами трембіт і мелодіями троїстих музик. Численні гості та учасники фестин співають, танцюють, ярмаркують...

Загалом за час проведення Бойківських фестин на Львівщині побували понад 900 тисяч осіб.


19 липня на засіданні Кабінету Міністрів України прийнято рішення «Про підготовку та проведення Шостих всесвітніх бойківських фестин». 

Рішення передбачає утворення Організаційного комітету з підготовки та проведення фестин на чолі з міністром культури України Євгеном Нищуком та зобов’язує міністерства, інші центральні та місцеві органи влади забезпечити виконання плану заходів за рахунок та в межах видатків державного та місцевого бюджетів...


Переглядів: 563 | Додав: Oksana | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: