Головна » 2017 » Серпень » 16 » Відгомін шостих бойківських фестин у світлинах. Та про районного генсека КПУ із замашками фюрера.
14:24
Відгомін шостих бойківських фестин у світлинах. Та про районного генсека КПУ із замашками фюрера.
123456
Шості бойківські фестини відшуміли- відгуділи, та ще довго точитимуться розмови про це дійство на турківських теренах. На велике свято зібрались горяни зі всього світу, які думками і помислами приросли до цієї землі, де кілька віків тому навівав страх на вельмож народний месник Олекса Довбуш із  опришками.Скільки легенд переповідають, пов"заних з його іменем годі оповісти.Вкраї є не одна криниця з водичкою від якої око "в"яне", зціплює зуби від прохолоди, де за переказами зупинявся славетний месник.

Гірко описував про цей край Великий Каменяр- Іван Франко. Затямились  рядки з одному з оповідань про село Бориня: в селі школа вже літ сто, та письма не зна ніхто.

 Хто тільки не гнобив і не глумився над горянами. За других руских(такий вислів вживали поміж собою турчани) в Турку зі Львова відправляли до  праці в тутешньому кам"яному кар"єрі так званих тунеядців. Для них це було  добровільно-примусове покарання.

Особливо зневажали місцевих освідчених людей комуністичні вожді. Одним з таких був партійний сатрап, зайда  з Чернігівщини Іван Губар. Цей  районний ментовський генсек із замашками фюрера правив горянами біля двадцяти років, завів біля себе кубло галицьких хрунів-яничар.Хто не корився його диктаторському режиму виголошував як вирок: " звільню з роботи і місця не буде в районі прихвосням".   Під цей меч терориста  потрапляли бойки, які сміли чинили спротив узурпатору. Під цю каральну  операцію потрапив і автор цих рядків...

Та нині  Турківський край з вічнозеленими смереками, із сріблистими потічками, що впадають до річки Стрий ,стає туристичною Меккою. Чого вартує перлина Карпат- Розлуч з його поташовою водичкою, аналогу якої  не має в Україні. Місцеві жителі переконались, що де не  копни  лунку  , там цілюща нафтуся, так звана залізна водичка від споживання яких одужують немічні.

 Біля села Яворова виростає спортивно-оздоровча база паролімпійців. 

При господарському підході водойма Явірської ГЄС може стати відпочинковою зоною всієї Галичини і не тільки. До речі, з ініціативи автора цих рядків та св.п.Звершковського у 1965р. тут діяла пристань з прокатом біля двадцяти весельних  і кількох моторних човнів...Нині, щоб до цього повернутись ,треба аби працювали міські очисні споруди.

Та все до цього йде.

Наразі подаємо кілька світлин з бойківських забав на Співочому полі біля с. Явори.
Ужитково-побутові речі, які пропонувались учасникам : 

Як таке дійство могло обійтись без народного депутата по 125в.о. Андрія Лопушанського- одного із спонсорів свята, поруч голова Турківської РДА Олександр Лабецький- легенда подій на Євромайдані.
Що ся діє на Співочому полі
Як в такий пам"ятний день обійтсь без гостини на свіжому повітрі

Про Увагу і повагу до Бойківських фестин засвідчувало і привітання від Степана Кубіва-Першого віце-прем"єр міністра України,  з його ініціативи  Кабінет Міністрів виділив 6 млн. грн. на ремонт Турківського Народного Дому.

Антон Рогач, Самбір-Турка

Переглядів: 515 | Додав: Oksana | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: