Головна » 2017 » Листопад » 05

Про подорож через наш Самбір, згадує "батько української географії”, в найвідомішій книзі, яка були чи не в кожній освіченій родині в Україні, 270 років тому.

mandry_svyatymy_miscyamy   Не дивно, що до "Енеїди” Iвана Котляревського ця книжка була найпопулярнiшою – як сказали б тепер, бестселером №1. Її спочатку вручну переписували з рукопису, а пізніше друковану купляли за великі гроші. Вперше її видав Василь Рубан у Санкт-Петербурзi 1778 року. Як стверджував видавець, в Україні i в сусiднiх губернiях, мабуть, нема жодного мiсця й будинку, де б не було цiєї книжки. Ба бiльше, її переписували по кiлька разiв, благочестивi ж люди з духовних i мирських станiв дiставали її за великi грошi.

  "Немає кращої землi, нiж наша” – такий висновок, після багаторічних подорожей по світу зробив, і описав у своїй книжці, видатний український мандрiвник i фiлософ,  Василь Григорович-Барський, автор книжки "Мандри святими мiсцями Сходу з 1723 по 1747 рiк”.
Ми сьогодні радiємо, що нарештi маємо безвiз, завдяки якому можемо вiльно подорожувати країнами ЄС. А 270 рокiв тому, коли автор закiнчив рукопис,  "безвiз” був скрiзь! Завдяки цьому Василь Григорович-Барський змiг побувати в рiзних куточках свiту i занотовувати враження вiд подорожей на паперi, пише журнал "Історія+”.

Переглядів: 520 | Додав: Oksana | Дата: 05.11.2017 | Коментарі (0)