Головна » 2017 » Листопад » 21 » На Львівщині стартує сезон полювання на зайця
20:26
На Львівщині стартує сезон полювання на зайця
123456

У Львівській області 26 листопада розпочинається полювання на зайця-русака, яке буде тривати до 31 грудня включно.

З цією метою користувачами мисливських угідь розрахована пропускна спроможність мисливських угідь при полюванні на зайця-русака, яку погодили у Львівському обласному управлінні лісового та мисливського господарства та Львівськвй обласній державній адміністрації.

Мисливцям, які бажають полювати, потрібно звертатися безпосередньо до користувачів мисливських угідь, які будуть реалізовувати відстрілочні картки.

Денна норма добування за один день – 1 заєць-русак, інформує сайт ЛОДА.

За даними сайту Зоолог, заєць-русак спочатку був степовою твариною, а лише з середини четвертинного періоу почалося його розселення на північ і на схід. У наші дні він штучно розселяється в багатьох країнах.

На пошуки їжі заєць-русак зазвичай вирушає в сутінках. Він нахиляється до землі, вуха притискаючи до спини. Пересувається заєць-русак повільно, не стрибає, прагнучи залишитися непомітним. Травна система русака пристосована до перетравлювання великої кількості рослинного корму. Основу літнього раціону зайця-русака складають різноманітні трав'янисті рослини, а перевагу він віддає бобам і злаковим. Живлення цими рослинами зберігається і взимку, якщо на це йому дозволяє глибина снігу.

У зимовий час, коли розкопати рослини, що знаходяться під товстим шаром снігу, дуже важко, русак переходить на живлення деревною і чагарниковою рослинністю. Він охоче їсть пагони й кору верби, в'яза, клена, а також яблунь і груш, чим він завдає шкоди садкам.

Розмножується заєць-русак у звичному для нього середовищі проживання. У затишному місці він викопує лише невелику ямку. У жарких країнах окіт відбувається у спеціально виритій норі. Час гону в русака залежить від місця розселення. У Західній Європі він зазвичай починається в середині березня і триває до середини вересня.

Приблизно третина всіх самок дають по чотири виводки на рік. За рік одна самка в середньому приносить 9-11 зайченят. Вагітність у самок зайця-русака триває 45-50 діб. Дитинчата з'являються на світ покриті шерстю, зрячі, їхня маса становить близько 100 г. Вже в двотижневому віці вони досягають маси 300-400 г. Статевозрілими зайченята стають уже наступного року. Чисельність цих зайців міняється через такі причини: серед них поширений кокцидіоз, до якого схильні особини у віці від 5 тижнів до 5 місяців; вони часто страждають від несприятливих погодних умов. Особливо згубні для них нестійка весна і багатосніжні, хуртовинні зими, які позбавляють їх корму.

Заєць-русак живе в степах, лісостепах і місцевостях, покритих негустим лісом. Він любить відкриті місця і селиться зазвичай там, де є зарості бур'яну, густої трави. Тому здебільшого зайця-русака можна зустріти в полі, на лугу або пасовищі. Ареал, що його населяє заєць-русак, на багатьох територіях був розширений штучно. На відміну від кролика, заєць-русак риє нори тільки в країнах з теплим кліматом. Вдень заєць-русак відпочиває в неглибокій ямці, розташованій в добре укритому місці. Завдяки своєму забарвленню він чудово маскується. Чим-небудь стривожений, русак нерухомо сидить, притиснувши вуха до тіла. Якщо ворог підійде дуже близько, заєць вискакує з укриття і тікає. Бігає він швидше за біляка, стрибки його довші.

На короткій відстані русак здатний розвивати швидкість бігу до 50 км/год. Втікаючи, заєць-русак може обдурити переслідувача, майстерно заплутуючи сліди і швидко змінюючи напрям бігу.

Вдень можна ненароком спіткати зайця-русака, який відпочиває у високій траві або в кущах. У сутінках, щоб побачити русака, слід вийти в поле з низькою рослинністю, наприклад, озиминою або конюшиною. Найлегше все ж таки знайти сліди перебування зайця, але не самого звірка. Відбитки лап зайця-русака більші та глибші, ніж відбитки лап кролика. Відбитки передніх лап маленькі і розташовані вони паралельно відбиткам довгих задніх лап.

Поранений заєць пронизливо кричить. Наслідуючи цим звукам, мисливці намагаються принадити лисиць. У разі небезпеки заєць також голосно скрегоче зубами. Саме заєць-русак є відомим у багатьох країнах „пасхальним зайцем". За легендою, грецька богиня ранкової зорі Еос створила зайця-русака з птаха, тому він такий швидкий і полохливий. Іноді зайці з'їдають полівок, кроленят і навіть дитинчат свого виду.

ХАРАКТЕРНІ ОСОБЛИВОСТІ ЗАЙЦЯ-РУСАКА: вуха довші за голову, кінчики чорно-бурі. Коли заєць нахиляється до землі у пошуках корму або в разі небезпеки, що загрожує з повітря, притискує їх до тіла. Забарвлення хутра жовтувато-палево-руде, іноді оливково-руде різних відтінків, з великими чорно-бурими плямами. Підшерсток з чорними або чорно-бурими кінчиками. Краї вух чорно-бурі. Хвіст короткий, зверху чорний. Задні лапи довгі і сильні. Заєць може заплутувати сліди, тікаючи від ворогів.



Переглядів: 121 | Додав: Oksana | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: