Головна » 2017 » Березень » 27

Світлий празник Воскресіння Христового, як відомо, кожного року святкують у різні дні. Колись ця дата може випасти на травень, колись у квітні. Така різниця у датах відзначення релігійного свята стосується також і християнських Церков. Хоча іноді віряни східних і західних обрядів відзначають Пасху разом в один і той самий день.

Чому так відрізняються дати святкування Великодня у православних і католиків, чи можна самому вирахувати дату наступної Пасхи ? За роз’ясненнями звернулися до о. Ярослава Ощудляка, ректора Львівської православної богословської академії УПЦ КП.

- У нас кожен семінарист може визначити, коли наступить Пасха наступного року чи на багато років уперед, - каже священик. – Це не така вже й складна наука. Для цього навіть не треба знати астрономію, лише математику на рівні середньої школи та мати під руками спеціальні таблиці. Вираховувати дату ми навчаємо на першому курсі на лекціях із предмету „Церковний устав” за дві години занять. Згодом викладач повертається до цієї теми і перевіряє, чи добре засвоїли вихованці обчислення. Проте, щоб зрозуміти суть визначення дати, чому відрізняються календарі, треба знати історію та богослов'я.

Переглядів: 925 | Додав: Oksana | Дата: 27.03.2017 | Коментарі (0)