Головна » 2018 » Січень » 10


(Фото: peoples.ru)

Якщо спробувати визначити місце Висоцького в історії вітчизняної культури (російської та культури всього пострадянського простору) одним словом, то найточніше буде: втілена совість народу. За життя він не став ні заслуженим артистом, ні лауреатом. Не отримував жодних офіційних нагород від держави, проте став справді народним, отримавши широку любов та визнання.

"Своїм" його вважали і інтелігенти, і робітники, і поціновувачі театрального мистецтва, і навіть люди, які перебували в місцях позбавлення волі. Завдяки своїй творчості Висоцький став спражнім символом, який втілював думки та прагнення майже кожного з них.

Висоцький не відразу зрозумів, що хоче бути актором. Після закінчення школи він вступив до Московського інженерно-будівельного інституту, але покинув його, провчившися всього півроку. "Готуватимуся, є ще півроку, спробую вступити до театрального. А це - не моє...", - сказав він тоді.




(Фото: geo.web.ru)

Інтерес до авторської пісні у Висоцкого прокинувся після знайомства з творчістю Булата Окуджави, якого він вважав своїм вчителем. Пізніше Висоцький навіть написав "Пісню про Правду і Брехню", присвячену Окуджаві.

Перші пісні в стилі "дворової романтики" Висоцький почав писати на початку 60-х років минулого століття. Вони не сприймалися всерйоз ані самим автором, ані їх першими слухачами. І 1965-му, він прийшов у Театр на Таганці, який, за виразом самого Висоцького, став для нього "своїм". Там актор створив цілу низку образів - Гамлет, Галілей, Пугачов, Свідрігайлов.

Паралельно з роботою в театрі були й кінороботи. Найвідоміша і найулюбленіша - Жеглов у кіносеріалі "Місце зустрічі змінити не можна" режисера Станіслава Говорухіна . В цьому фільмі актор почав зніматися 1978 року, за декілька років до смерті.

Це була Найвідоміша та найулюбленіша його роль . Багато хто з глядачів був упевнений, що це не вигаданий персонаж. По закінченню фільму ще довго надходили листи за адресою: "МВС, капітану Жеглову”.

За спогадами самого Говорухіна, Висоцький міг би і не зіграти у фільмі, бо на той час був важко хворим. "Як багато втратили б глядачі, якби я здався того вечора", - згадував Говорухін про розмову з актором та його дружиною Мариною Владі, які наполягали на тому, щоб Висоцький не грав у цьому фільмі.

Переглядів: 367 | Додав: Oksana | Дата: 10.01.2018 | Коментарі (0)