Головна » 2018 » Лютий » 26 » Хто більший антисеміт: кульчицький козак чи Рабінович?
22:30
Хто більший антисеміт: кульчицький козак чи Рабінович?
123456
Перед вами не безхатченко , не безробітний, а пенсіонер, житель с.Кульчиці Дмитро Вацинич, нащадок славного козацького Гетьмана Петра Сагайдачного .На світлині він у клопотах ,як доставити  макулатурний "конвой" до кінцевої мети- гуртовні, що за кутом. Не раз і не два доводилось з ним  дискутувати. Він відвертий антисеміт, мовляв всі біди через жидів. 
Наша  відповідь:
-Не пісяй проти вітру, все рівно  бризги повернуться у  очі.
-О,  ви такий самий!-відпалив відразу.
Щоб підтримати діалог нагадую йому , що на галицьких теренах, особливо у містах, майже кожен другий мешканець у довоєнні часи минулого століття був жид.

Можна вести дискусію, які гени успадкували наші предки за часів  вікового співіснування з цією нацією. Тому
трохи екскурсу. Пригадав самбірського гендляра св.п. Гонзу, що на плоші Ринок у кнайпі відпускав кайф на розлив.Без кави не обходилось.
-Що кавусі? -привітно допитував. Коли ствердно кивнули головою,відповідь не забарилась:
-Юш ся робить.
-З коньячком чи без?- уточнював.

 Поміж тим, ретельно спостерігав за клієнтами , які по кілька осіб обступали столики і бесідували кожен про своє. Якщо помітив, що декотрі вже добирають до  "кондиції",надмірно захоплюються дорогим напоєм,  його "підфарбовував" кальвадосом. В азартних дискусіях не кожен зауважував цю "дрібничку".

Ставився до відвідувачів  шляхетно, підкреслено привітно. 
Ведемо до того, що пан Гонза за прилавком  міг конкурувати з будь-яким жидом, котрі свого часу були господарями в корчмах .

Замість того, щоб вчитись жити на світі у них , часто-густо ображаємо всіх без виключення. Є, правда, окремі персони, особливо з вищого ешалону влади ,котрі викликають алергію. Маю на увазі рабіновичів та їм подібних. Родоначальник  прізвища  з телеефіру так "солодко"  вдається до критики всіх і вся,що непомітно і сам стає антисемітом.  Виявляється, якщо  партія "За життя" увійде до парламенту,  домагатиметься того ,щоб поміняти усіх керівних осіб у вищих ешалонах влади .Хіба після цього не можна його назвати антисемітом? Яка різниця між кульчицьким козаком Вациничем  і   Рабіновичем , якщо не враховувати майновий стан кожного?
Вже не говоримо про  власників більшості телеканалів, які промивають мізки переглядачам, "конкуруючи" з Russia today.

Аби не вийшло так, наче автор кепкує над вихідцем з Кульчиць. Навпаки ,  здобутий ним  гіркий хліб  , викликає більше поваги , ніж до чинуш-канцеляристів при печатках  і без них, в ратуші ,білому домі разом взятих.

Свого часу закінчив Дрогобицький електромеханічний технікум, потім три курси Львівської політехніки,займав відповідальні посади при ремонті теплових електростанцій.В порівнянні з нинішніми заочними дипломантами  фінансових академій, якими хизуються деякі  самбірські бізнесмени, освіта Дмитра  Михайловича рівнозначна закінченню Гарвардського університету. Хіба ні? 

Післямова. Не з метою образи вживаємо вислів  жид замість єврей. В галицькому лексіконі останнє має відтінок фальші, привнесений "старшим братом" .В літературних працях Івана Франка слово жид є літературною нормою. Подолянин Степан Руданський в  своїх творах персонажів так само називає. В польській, болгарській літературній,діловій і розмовній мовах -це усталена практика, сприймається , як норма спілкування.
Зрештою- це тема для окремої дискусії.
P.S. Для довідки:антисеміт- вороже настроєний до євреїв, юдофоб.

Антон Рогач, м.Самбір


 

 
Переглядів: 932 | Додав: Oksana | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 4
4 Боп   (09.01.2018 15:52) [Материал]
Чи автор застрахований від кадила після таких дописів?

3 Кирило   (09.01.2018 10:41) [Материал]
Яка різниця між українцем і жидом? Жид лікується за 10 років до хвороби, а українець за два дні до смерті курку зарубає, аби поратуватись.

2 Федір   (06.01.2018 22:20) [Материал]
Любімся, як українці, а рахуймось, як жиди.

1 Абрамович   (04.01.2018 22:40) [Материал]
Victor (Сьогодні 07:43)
«...всі біди через жидів».

«З того факту, що вороги євреїв належали до найрізноманітніших племен, що вони жили в країнах, вельми один від одного відокремлених, що вони підкорялися різним законам і управлялися протилежними принципами, що вони не мали ні однакових характерів, ні однакових звичаїв, що вони були відмінні психологічно, що не дозволяло їм однаково судити про все, — витікає висновок, що загальні причини антисемітизму завжди мали коріння в самому Ізраїлі, а не у тих, які з ним боролися». (Bernard Lazare “L’Antisemitisme” Т. I, S. 42, єврейський вчений і письменник Лазар Бернар).