Головна » 2018 » Квітень » 13 » ЖИТЛОВИЙ КВАРТАЛ М. САМБОРА № 16: ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ. РОЗМОВА З СТЕПАНОМ МАНДЮКОМ- ДИРЕКТОРОМ ТЗОВ "САМБІРСЬКА ГРОД"
18:41
ЖИТЛОВИЙ КВАРТАЛ М. САМБОРА № 16: ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ. РОЗМОВА З СТЕПАНОМ МАНДЮКОМ- ДИРЕКТОРОМ ТЗОВ "САМБІРСЬКА ГРОД"
123456
http://sambirmajdan.at.ua/news/2018-04-13-2483
   ВСЕ В ОДНОМУ: КОМФОРТ, ЗАТИШОК, ВІДПОЧИНОК, ФІЗИЧНИЙ ГАРТ!
   Верхня частина проекту межує з Вул.Шевченка



Після того, як будівельна компанія "Самбірська ГРОД" взяла під свою опіку ТзОВ "Самбірагротехмаш" скептики поширювали різного роду небилиці- чутки, мовляв, все йде до того, аби згорнути промислове виробництво. Вийшло навпаки - дочірний підрозділ нарощує виробництво. Впродовж року вже тричі відправляли на експорт до Голландії відпочинкові альтанки, трояндові арки, інші побутові металеві атрибути.

Незабаром четверта партія цих виробів надійде на адресу вибагливого закордонного споживача. Перша пробна партія відпочинкових альтанок в кількості 20-ти штук на початку 2018 року  також буде поставлена на комерційну виставку до США. Нашими виробами зацікавились емігранти українського походження в Канаді.

Крім цього самбірчани виконують замовлення львівських торгових фірм, зварюючи на давальницькій сировині стелажі, контейнери різних модифікацій тощо. Великий обсяг робіт передбачається від мостошляховиків, які замовляють металеві конструкції для пішохідних лавок, шляхопроводів.

Підприємство залучає до праці людей, яких скеровує служба зайнятості, виконуючи соціальну функцію, таким чином зменшуючи напругу серед осіб в пошуку працевлаштування.

Протягом півтора року, від моменту придбання свого промислового філіалу, будівельники асигнували вже до 3 млн.грн. оборотних коштів для ремонту основних засобів, цехів, впорядкування території, яка займає площу біля восьми гектарів. Нереально було б мріяти про освоєння цього земельного масиву виключно на промислові цілі. Таку "розкіш" - велику земельну ділянку під виробництвом, могли собі дозволити лише в часи СРСР, коли народну копійку, вартість землі ніхто не рахував і податки на землю були мізерні. До слова скажемо, що на сьогодні, тільки щомісячна плата земельного податку становить 52 тис.грн.- це найбільша сума, що поступає до місцевого бюджету від комерційних структур Самбірщини.

Після тривалих дискусій міські депутати 27-ми голосами "за", з 32-х присутніх на сесії, погодили надати право на розробку містобудівної документації -детального плану розвитку території "Самбірагротехмашу", обмеженої відповідними вулицями.

Ми вирішили попросити керівника, Степана Мироновича Мандюка, поділитись планами по освоєнню цієї території.

- Що це дає для головного підприємства і, зокрема, дочірного підрозділу ?

-Найперше підкреслю, що йдеться про раціональне використання кожного квадратного метра виробничих площ цехів: зварювального,електромеханічного, ремонтного та ін, кожен з яких займає більше тисячі кв.м. На детальному плані вони заштриховані. Від майбутнього житлового кварталу їх відділяє санітарна зона.

-Скептики подейкують, що, мовляв, обмежується розвиток промислових потужностей в Самборі. Що на це відповісте?

-Я б вам задав зустрічне питання: чому не освоюються кілька десятків гектарів землі колишнього цукрового заводу? Де інвестори про яких так багато говоримо? Чи може багато робимо для їх привабливості і заохочення? І таких прикладів можна навести багато.

Натомість ми відремонтували цехи, верстати, частково благоустроїли територію , нарощуємо виробництво, а не закриваємо його.

Скажу більше:за роки незалежності в м.Самборі мало уваги приділяли раціональному використанню і збереженню основних фондів, нерухомості. Через таке недбальство плоди людської праці було змарновано, втрачено кілька тисяч робочих місць.Нині, щоб повернути людину до верстата , спонукати взяти кельню в руки , треба йти їй на зустріч із своїми пропозиціями, враховувати побажання. Саме над цим працюємо.

-Отже, взяли курс на інтеграцію будівельної і промислової галузі в нашому регіоні?

-Найперше ,частину новозбудованого житла думаємо на пільгових умовах надати для своїх спеціалістів під кредит на 10 років ,з мінімальною процентною ставкою. Акцент робимо на залучення молодих перспективних кадрів . Потім будемо вирішувати внутрішні фінансові питання обидвох колективів, де зараз зайнято біля 150 осіб. Кожним муляром чи штукатуром, маляром чи електрозварювальником, токарем чи слюсарем-сантехніком особливо дорожимо, дбаємо щоб матеріально їх заохотити. Лишень якщо б виплачувати мінімальну зарплату в місяць по 3200грн. то потрібно півмільйона . А у нас середньомісячна зарплата 4100-5000грн. Це може й не так багато, як би хотілось ,у порівнянні з закордонними заробітками, але робітники нам вірять, бачать перспективу для себе і своїх дітей тут у рідних стінах, біля отчого порогу, а не в поневіряннях . Додам, якщо б на законодавчому рівні зменшили податкове навантаження ,ми б могли значно більше і повніше стимулювати виробничників. На жаль, цього не має.

Або таке, окремі органи місцевого самоврядування сприяють будівництву житла, соцоб"єктів щляхом преференцій при підключенні у систему інженерних комунікацій, надання земельних ділянок. У нас навпаки- цей вантаж намагаються перекласти виключно на плечі трудового колективу.



З цього пустиря почнуться будівельні роботи кварталу №16.




Обабіч козлового крану, цих руїн, виростуть ошатні житлові будівлі.

-Давайте ближче до теми славнозвісного кварталу № 16, погодження якого затягнулось майже на рік.

-Питання потребує розгорнутої відповіді. Йдеться про новий житловий масив, де буде збудовано біля 500 квартир, а це за нашими попередніми розрахунками, приблизно 2 тис.новоселів. Тож потрібно подбати про всю інфраструктуру з інженерними комунікаціями, торгово-побутовими і звичайно соціальними закладами.Щоб не утруднювати вас переліком познайомтесь з проектом, де умовними позначками все вказано.

-Наших читачів цікавитиме архітектурне вирішення новобудов?

-Проект замовляємо в провідних архітектурних інститутах Львова. Як правило, це компактні багатоповерхівки. Не виключено, що окремі квартири будуть дворівневі, на які є попит в останній час. Деякі внутрішні конструкції матимуть арочний вигляд. Для перекриття поверхів, оздоблення фасадів використовуватимемо теплоізоляційні матеріали сучасних технологій. Роботи проводитимуть досвідчені фахівці, які мають відповідні навики і досвід. Особливу увагу буде звернуто на внутрішнє планування помешкань ,їх дизайн, тепло- звукоізоляцію. Будиночки, балкони, лоджії  теж привертатимуть зір  зовнішнім привабливим виглядом, щоб вони гармонували і милували око майбутніх господарів та гостей. І водночас, кожен був індивідуальним, щоб не вийшло з кимось з мешканців, як з героєм відомого всім нам фільму "З пегким паром".

До послуг власників, за бажанням, буде зведено достатньо автогаражів. Як і годиться ,в зручних місцях -  автостоянки. А для дітвори- зелена зона, ігрові розважальні споруди. Наочно пересвідчитись, що слово не розходиться з ділом радимо відвідати житловий квартал на вул. Багряного, вул.Білозіра в м.Самборі , який зведено руками наших трудівників. При освоєнні нового масиву  врахуємо набутий досвід, в поєднанні з сучасними технологіями будівельної галузі.

Кілька таких ажурних 4-х, 5-ти поверхових будиночків з мансардами впишуться у житловий ансамбль.


Типовий план елітного 56-ти квартирного семиповерхового будинку. Проект.

Розгорнутий комплексний план розвитку території

Типовий план 4-х поверхового будинку у дворівневому варіанті(секція).

-Яким шляхом намірені йти у вирішенні такого чутливого питання, як обігрів помешкань?

-Це ,як правило, індивідуальне газове опалення. До окремих будівель буде підведено потужніший силовий кабель, щоб на вибір власники могли користуватись і електричними приладами для утеплення, приготування їжі тощо.

-Чи передбачаєте можливість здачі квартир під ключ?

-Якщо під питанням підрозумівається їх внутрішнє оздоблення, інтер"єр то цим шляхом ми вже давно йдемо. Досвідчені дизайнери подбають, щоб все гармонізувати, аби кожен куточок милував око майбутніх власників. Як експеримент в окремих квартирах нами, можливо , будуть встановлені побутові речі: холодильники, пральні машини-автомати, кондиціонери тощо. Це не дрібниці бо знаємо , яких зусиль і коштів доводиться витрачати, щоб самостійно їх привезти і доставити, скажімо, на четвертий поверх. Цю послугу візьме на себе наша фірма.

Приємною несподіванкою стануть і зі смаком облаштовані , наприклад , спальні з нішами для одягу, з поличками для книг. Гостинні кімнати намагатимемось максимально звільнити від додаткового навантаження. Головне при цьому- простір для повноцінного відпочинку і розваг, з невід"ємним атрибутом- картинами на смак і вподобання господарів.

Посеред вітальні , наприклад, практикуємо встановлення круглого столу, накритого вишитим українським обрусом з живими квітами. Такий сюрприз з радістю сприймають новосели. Ці приємні новації в наших планах, хоча, звичайно, життя внесе свої корективи.

-Дещо деталізуйте про споруду, що стоїть у центрі проекту?

-Як і передбачено генеральним планом розвитку Самбора на місці улоговини біля цегельного заводу буде зведено красень- стадіон, або як модно нині говорити - спорт-арену, зі всім комплексом: трибунами, футбольним полем, легкоатлетичними біговими доріжками та майданчиками за європейськими взірцями.

Складовою частиною стануть кімнати для відпочинку, роздягальні , тренажні зали , масажні кімнати , душові, сауни, санітарні вузли тощо. Наша мета- потурбуватись про створення всіх умов з фізичного розвитку підростаючого покоління і задоволення вимог дорослих.

Для популяризації наймасовішого виду спорту- футболу в західній частині головної трибуни будуть приміщення спортивної школи з виховання юних талантів шкіряного м"яча. Заради цього хочеться жити і творити.

-Як вписуватиметься житловий масив у вже існуючу забудову?

-Ділянка між власником кафе Kaizer і АЗС слугуватиме центральним входом до спорт-арени. Дорога повз водонапірну вежу, вул. генерала Кука вестиме до житлового кварталу. Негативний вплив на проектну    забудову здійснює не до кінця сформована вулична мережа. Це намагатимемось виправити. До речі, щоб розвантажити вул. Торгову і Валову частину транспорту передбачається направити по вул.Копилевий, через Млинівку з виїздом на вул.Шевченка. Такі наші пропозиції.

- Введення в експлуатацію такої кількості житлово-соціальних об"єктів неодмінно позначиться на діяльності міського каналізаційного колектору, всієї очисної системи. Як планується вирішення цього болючого питання?

-Сучасні біотехнології дозволяють зведення автономної очисної системи для всього мікрорайону. В наших можливостях також спорудження каналізаційно-насосної станції (КНС) з підключенням до існуючої мережі прилеглих індивідуальних особняків. Отже, є два варіанти розв"язку, за погодженням з міським керівництвом.

-Не секрет, що ціни на нерухомість, зокрема, квартири різко впали. Чи враховуєте цю нинішню особливість і ситуацію?

-Відразу скажу нашим прихильника і заздрісникам, на жаль, є і такі -проблем із реалізацією житла не відчуваємо.Найкраща реклама- це покупці , які вже придбали у нас помешканя. Жодним з них не мали судової тяжби, укладені договори купівлі-продажу ретельно виконуються з обидвох сторін. Головне -завоювати довір"я у майбутніх власників. Люди вже обпеклися на таких псевдо-компаніях, як київська "Еліта-центр" та інших розрекламованих, коли і кошти пропали, і на квартири чекають десятками років, відстоюючи своє право у судах.

Працюємо разом із ЗМІ , зокрема можливостями інтернету над пошуком завтрішніх господарів житла в затишному, комфортному, я би сказав елітному мікрорайоні. Престижу додає сусідство із лісопарковою зеленою зоною понад 50 га, віддаль до р.Дністер не перевищує і 250 м. Близькість країни ЄС- Республіки Польща(МПП Смільниця, Шегиня-30км.) також сприяє діловому комерційному іміджу.

Самбір- це важливий стратегічний транспортний вузол України, тому зацікавленість у придбанні квартир виявляють вихідці східних теренів держави. А чому б і ні: в сорока кілометрах оздоровчо- лікувальна перлина Трускавець, а за півгодини їзди на автомашині - неповторний карпатський колорит, Розлуч- центр туризму з п"янким смерековим повітрям, сріблистими гірськими потічками і цілющими мінеральними джерелами.

Зверніть увагу ,ніби то, суто побутова дрібничка: від житлової зони до головної автомагістралі європейського рівня 5 хв. пішого ходу (300м.). В одному напрямку вона веде до Рудок-Львова, в протилежному : Старий Самбір-Турка(бойківська столиця),Сянки ( спортивна база паролімпійців), Ужгород (МПП до республіки Польщі, Чехії,Угорщини, Румунії).

Ці фактори позитивно впливають на житлову коньюктуру. Хіба такими перевагами можуть похвалитись у Львові чи інших обласних мега-центрах?

-Оглядаючи розгорнутий комплексний план розвитку території можна зробити висновок, що це своєрідний , закритого типу автономний мікрорайон . Чи не так?

-Я би не сказав, що закритого типу, але якщо не брати до уваги майбутній спорткомплекс то житлова зона дійсно залишається відмежованою огорожею. В цьому також є певні плюси . За бажанням жильців весь цей квартал можна буде взяти під охорону, обмежити доступ, м"яко кажучи,сумнівним "гостям" . Тоді безпечно почуватимуться і власники квартир, і їх автомашини , і під наглядом залишиться все прибудинкове господарство. Але це вирішуватимемо разом з господарами житла.

Не заради реклами підкреслю, без перебільшень- вкладені кошти у придбання нерухомості в цьому елітному масиві рівнозначні збереженню заощаджень у твердій валюті в швейцарському банку.Даруйте за порівняння, але це без іронії. До слова,перших десять інвесторів -покупців очікують приємні сюрпризи.

Отже, шановні мешканці міста над Дністром та наші симпатики поза Прикарпаттям: ваш сімейний майновий скарб- у ваших руках!

- На який період розрахована ваша програма?

- В межах 5-7 років міркуємо впоратись із всіма складностями і клопотами. Вони приємні, бо живемо і трудимось для задоволення потреб клієнтів. Після здачі житлового фонду в експлуатацію, його беремо на власне комунальне обслуговування, а це стимулює будувати швидко, якісно і надійно.

Окремі "доброзичливці" оцінюють працю житлобудівців за спрощеною схемою: в квадратних метрах ,перемножуючи їх вартість в національній чи твердій валюті,не враховують, які передували клопоти. До того ж будівельна галузь дає поштовх для розвитку суміжників від виробників цегли, цементу до останнього гвинтика в помешкані. Вже не говоримо про наповнення квартир меблями, побутовою технікою тощо. Це все позитивно впливає на товарообіг в роздрібній торговій мережі,дає стимул для відкриття додаткових робочих місць в Самборі, сприяє збільшенню відрахувань до місцевого бюджету.

-Чи оцінюють старання вашого колективу? Маєте також додаткове навантаження, як член міськвиконкому. Як з цим справляєтесь у нинішніх непростих умовах?

-По всякому буває. Крім інвестицій, пов"язаних з придбанням суто промислового підрозділу ,можете здогадуватись в яку копійку обійдеться спорудження вже згадуваного спортивного комплексу. Наївно було б думати на швидке повернення капіталу.Його, хоч частково, намагатимемось компенсувати раціональним і дбайливим використанням кожного клаптика землі. Допомоги не очікуємо- головне, аби не перешкоджали заздрісники, зловмисники та різного роду дзвонарі-нашіптувачі. Саме останні дорікають, що наша компанія є монополістом в квартирному бізнесі. Тому запрошуємо на конкурентне середовище, але одна справа язиком плескати- інша засукати рукави і перешкоди долати.

Поставили перед собою мету, щоб весь самбірський бізнес крутився не тільки навколо міського ринку-базару , а дати поштовх для всебічного і гармонійного розвитку міста.З таким критерієм ставлюсь до виконання своїх громадських обов'язків.

-Ми напередодні Нового року, Різдва Христового, хочеться привітати Вас і колектив з цими святами. Здоров"я, щастя, творчості, натхнення і радості від праці!!! 

Дякуємо за такі розлогі і вичерпні відповіді.

-Взаїмно, щиро поздоровляю з прийдешніми святами, милим моєму серцю і душі самбірчан, їхні сім"ї і родини.

Розмову вів Антон Рогач, член Національної Спілки журналістів України, 
член громадської ради при самбірському міськвиконкомі.


P.S. Щоб більше і повніше познайомитись з працею зодчих ТзОВ "Самбірська ГРОД" та його керівником С.М.Мандюком радимо переглянути попередню статтю на нашому сайті "Самбір-майдан". Втілити задумане заслуга всього колективу ТзОВ "Самбірська Грод"".Кликніть на текст, виділений червоними літерами.


Переглядів: 1934 | Додав: Oksana | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 2
2 Богуслав   (15.01.2018 20:35) [Материал]
Автор у всіх попередніх дописах гойкав про плавальний басейн, а тут йому мову забрало. Чому? Поруч занедбана територія площею біля шести гектарів, "комсомольське озеро"на якій виросла вже ділова діловина, а ще 25 років тому там люди могли з дітьми на човнах відпочивати.

1 Круль   (03.01.2018 10:48) [Материал]
Цікаво,які сюрпризи приховані для перших 10 інвесторів на придбання квартир. Чому не розголошуєте. Таємниця бізнесу?

Ім`я *:
Email *:
Код *: