Головна » 2018 » Січень » 18 » НАБУ викрило 1,5-мільярдну схему компаній братів Дубневичів
17:49
НАБУ викрило 1,5-мільярдну схему компаній братів Дубневичів
123456


Те, що люди, які працюють у фірмах, бенефіціарами яких є Дубневичі, вперше в історії України отримують підозру – це величезний крок вперед.

Про це в ефірі програми «Перші про головне. Коментарі» (щобудня о 13:00–15:00 та 17:00–19:00 на телеканалі ZIK) заявив голова правління Центру протидії корупції Віталій Шабунін.

«Що стосується викриття схем фірм Дубневичів, хочу сказати, що Дубневичі – це не просто депутати: один із них є керівником парламентського комітету з транспорту. Вони – одні з найвпливовіших «новоолігархів» у Західній Україні. Тільки легально вони задекларували мільярди. Тобто, це далеко не рядові депутати. Це люди десь рівня Мартиненка», – каже Шабунін.

Голова Центру протидії корупції зазначає, що сам факт того, що люди, які працюють у фірмах, бенефеціарами яких є Дубневичі, вперше в історії України отримують підозру –  це величезний крок вперед.

«Тепер питання – чи закінчиться це вироком суду. Та, як на мене, без створення Антикорупційного суду це не закінчиться ніяким вироком. Бо в суді не розвалилася ще жодна справа НАБУ. І чому ми так беремося за Антикорупційний суд – бо ми хочемо, аби справи почали розглядати», – заявив гість програми.

Як повідомлялося, 16 січня 2018 року детективи НАБУ під процесуальним керівництвом прокурорів Спеціалізованої антикорупційної прокуратури затримали у Львові чотирьох службових осіб ТОВ «Енергія-Новий Розділ», ТОВ «Енергія-Новояворівськ» та ТОВ «Енергія» за підозрою у заволодінні понад 300 млн куб. м природного газу НАК «Нафтогаз України» на суму понад 1,4 млрд грн. 

За даними слідства, підприємства-власники Новояворівської та Новороздольської ТЕЦ впродовж 2013-2015 років уклали низку угод про закупівлю в НАК «Нафтогаз України» природного газу для виробництва теплової енергії населенню. З метою здешевлення тепла для цієї категорії споживачів, НАК постачав комерційним ТЕЦ газ за цінами, суттєво нижчими від ринкових.

Детективи НАБУ встановили, що понад 300 млн м3 «пільгового» газу, Новояворівська та Новороздольська ТЕЦ одержали незаконно, не плануючи використовувати його для потреб населення. Натомість, як з’ясувало слідство, цей газ вони використали у власній господарській діяльності для виробництва електрики, яку в подальшому реалізували ДП «Енергоринок». Електрику поставили за тарифом, визначеним виходячи із собівартості електроенергії, виробленої з газу за ринковою ціною.

«Внаслідок описаних дій, прибутковість виробництва електрики цими ТЕЦ перевищила 60% (проти 3-5% закладених в тариф Національною комісією, що здійснює регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП). Таким чином, на переконання детективів НАБУ, ТЕЦ отримали надприбутки, співставні з розміром збитків, завданих НАК «Нафтогаз України» внаслідок цієї «схеми», – йдеться у повідомленні НАБУ.

Корупційну схему викрили детективи НАБУ спільно з працівниками Головного управління контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері економічної безпеки СБУ. У повідомленні НАБУ йдеться, щорозслідування наведених фактів детективи розпочали в грудні 2016 року за матеріалами НКРЕКП та ЗМІ.

Зазначимо, що, згідно даних аналітично-пошукової системи YouControl, кінцевими бенефеціарними власниками ТОВ «Енергія-Новий Розділ», ТОВ «Енергія-Новояворівськ» та ТОВ «Енергія» є Богдан та Ярослав Дубневичі.

Додамо, що антикорупційний сайт «Наші гроші. Львів» раніше описав схему маніпуляцій з обсягами пільгового газу підконтрольними фірмами Дубневичів.

00:00
00:00
Переглядів: 465 | Додав: Oksana | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: