Головна » 2018 » Березень » 11
Фото Adam Stec.
Ділимось сумною вісткою, що сьогодні в 4 год по полудни, відійшов від нас на 79-му році життя любимий чоловік, батько і дідо Іван (Ян) Стець, син Михайла і Розалії нар. 1939 р. в селі Крайна, парафія Лодинка, Польша. Залишив за собою дружину Ірину, дочку Еву (Беату), сина Адама, внуків Софію, Оріяну і Борислава. Вічна йому пам'ять.
Переглядів: 370 | Додав: Oksana | Дата: 11.03.2018 | Коментарі (0)

"... ЕСЛИ БЫ ВИДЕЛА С ЕГО СТОРОНЫ ЛЮБОВЬ, Я ОТВЕТИЛА БЫ ЕМУ СТРАСТЬЮ"
Два найяскравіші романи Тарас Шевченко пережив у 29 років
Тарас Шевченко, авто- портрет. Виконав його, коли жив у маєтку Репніних у Яготині на Київщині. Дату створення – приблизно 23–26 листопада 1843 року – дослідники встановили за листами княжни Варвари Репніної. Саме їй поет подарував цей автопортрет, а також присвятив написану тоді ж поему ”Тризна”

"Что касается до любви в тесном смысле этого слова, то за все время моего знакомства с Шевченко я не заметил в нем ни одной привязанности, которую можно было бы назвать серьезною. Он любил женское общество и увлекался, но никогда – надолго", – стверджує приятель Тараса Шевченка письменник Олександр Афанасьєв-Чужбинський. Його спогади вийшли 1861 року – одразу по смерті поета. Натомість Олександр Кониський, один із перших біографів Кобзаря, певен, що той завжди мріяв про одруження: "Потреба життя родинного у Шевченка глибока, зростала вона і міцніла разом з його літами. Ще коли він був на порозі віку парубочого, коли йому "тринадцятий минав", він сподівався одружитися колись із тією Оксаною, з якою "укупочці собі росли" і "маленькими собі любились". Ідеться про Оксану Коваленко, подругу дитинства. "Шевченко, як був молодим парубком, покохав "любу чорнооку Дуню Гашковську", – продовжує. – Кріпацька неволя не дала йому одружитися з нею". Має на увазі молоденьку швачку-польку, з якою Тарас познайомився у Вільні, куди 1829-го прибув як служка-козачок зі своїм паном Павлом Енгельгардтом.

Далі Кониський називає третю ймовірну наречену молодого Шевченка – попівну Феодосію Кошиць. Вона – донька священика з Кирилівки, в якого наймитував Тарас. Щойно у травні 1843-го він приїхав із Петербурга в Україну, завітав до рідного села. Усі вечори проводив із попівною. Посватався до неї. Але отець Григорій Кошиць відмовив, а донька не посміла йти проти його волі. Коли Тарас поїхав, Феодосія тяжко захворіла. Прожила ще 40 років, заміж не вийшла.

Переглядів: 353 | Додав: Oksana | Дата: 11.03.2018 | Коментарі (0)