Головна » 2019 » Січень » 28 » Подорожуємо:Від Отчого порогу і далі по всій Україні
17:18
Подорожуємо:Від Отчого порогу і далі по всій Україні
123456

Перш ніж пропонувати привабливі туристичні місця в Україні далеко не повно розповімо, бодай штрихом, про екзоти в нашому карпатсько-прикарпатському краї. Вирішили повести мову про це тому, бо "патрійоти- патрійотки" вештаються по всьому світу, нехтуючи історичною пам"яттю. 

Наприклад чи всі знають стежку , що веде до витоку другої за величиною річки України- Дністер, що бере свій початок у Турківському краї. А якими легендами оповитий "Чортів камінь" на околиці села Бусовиського Старосамбірського району. Рукою подати до Лаврівського монастиря, де за переказами знаходяться останки засновника Львова. Поруч "Бойківський двір" полковника запасу  Володимира Казана, розташований на схилах межі Турківського і Старосамбірського районів. Два кроки від цього цілюща водичка, котру у тридцятих роках минулого століття сьорбав Вільстон Черчіль з Об"єднаного Королівства Великої британії, що нижився у закритому плавальному басейні села Розлуч. Любителі мандрівок не обминуть і сучасну паралімпійську базу села Яворів біля ж.д.станції Сянки.

Вже не говоримо про унікальні місця пов"язані з Гетьманом Сагайдачним, музеєм в честь його пам"яті в с.Кульчицях,про культурно-мистецьке надбання Самбора з його Бойківським музеєм.

До пори відпусток ще ой як далеко  та планувати потрібно її заздалегідь. Ось наш ТОП-10 місць в Україні, де потрібно побувати кожному українцю.

« Що це за країна?» Далі...

Українська Сахара – Олешківські піски. Для багатьох українців ця міні-пустеля – сюрприз. За 30 кілометрів від Херсона пролягають вогняні піски. Історія каже, що у цьому краю не раз бували козаки-характерники. Ба навіть більше – сам Іван Сірко 30 днів без їжі та води проходив обряд ініціації саме тут – в Олешківських пісках.  Причиною їхнього утворення стали вівці. 200 років тому тут виписали величезні отари. Вони і виїли усю траву, залишивши хіба що пісок. Вітрова ерозія зробила свою справу, і тепер тут розрослася своя пустеля на 200 гектарів. До слова, це найбільший піщаний масив Європи. Висоти тут коливаються до 20 метрів.

Тунель кохання.  Це чудо природи надихає кінематографів з усього світу. Нам далеко їхати не треба – с. Клевань Рівненська область. Схожий тунель штучно спорудили в Китаї у 2017. До того аналогів у світі не було. Через щільний арковий коридор рухається потяг. Тунель став місцем паломництва для закоханих. Новостворені сім’ї навіть намагаються тут щось посадити в знак любові, яка не минає.

Подільські товтри. Залишки скелястих рифів майже як у США чи Британії. Щоправда, це Хмельниччина. Дугоподібна гряда в межах Національного парку виступає подекуди навіть до 400 метрів над рівнем моря. Для України – це справжнє диво. Справжні рифові споруди мілководного моря. А поза тим у зарослях ховаються рідкісні червонокнижні рослини. Вода, до слова, має терапевтичний ефект, чим приваблює туристів. Окрім пішохідних та водних екскурсій, сюди пролягають кінні, лижні та автомобільні маршрути.

Водоспад Шипіт. Мальовничий куточок протікає крізь глибоку ущелину річки Пилипець. Каскадний спуск на 14 метрів щороку красується і Instagram-профілях туристів. Найбільше людей тут на Івана Купала. А найповноводніший водоспад навесні. Втім не менш фантастичним видовищем є Шипіт взимку. У цьому сезоні користувачі масово ділилися відео та світлинами замерзлого водоспаду.

Мавринський майдан. Гігантський павук невідомого походження. Вчені досі не мають єдиного пояснення, як утворилося це чудо природи. Втім це не заважає величезним горбам зачаровувати туристів. Село Межиріч, до речі, було центром козацьких слобод. Тут пролягала Запорізька січ, тож легенди утворення майдану пов’язують навіть з козацтвом.

Мармурова печера. А чи знали ви, що ця кримська краса увійшла до п’ятірки найкрасивіших обладнаних печер планети? Вхід до печери розташований на висоті більше 900 метрів над рівнем моря. Всередині справжнісінькі галереї та зали. Тут створені екскурсійні маршрути на 1,5 км. Рідкісні кристали, сповзаючі сталактити і сталагміти – чудернацька форма нагадує світ казок. В печері розшукали залишки доісторичного великого хижака, який за будовою нагадував тигра. Одну з галерей переобладнали у справжній королівський двір. Унікальні природні нашарування дозволили мармуровій печері здобути світову славу.

Тустань. Історико-ландшафтний комплекс, до якого входять Урицькі скелі. Камінь, Острий камінь, Мала скеля, Жолоб, Ґулька, безіменна та Хрест – 7 скельних груп. Хтось з туристів називає Урицькі скелі справжнього ногою велетня. Насправді ж, це древні фортифікаційні залишки. Нетривалий маршрут і чудові враження. А головне – тут дихає епоха. Свого часу сюди заїжджав сам засновник Львова Данило Галицький та письменник Іван Франко.

Озеро Синевир. Перлина Закарпаття, справжнє українське диво. Розташоване на висоті 989 метрів над рівнем моря. А глибина кришталевої водойми – більше 20 м. У дзеркальному відображенні надзвичайний пейзаж – озеро оточене древніми хвойними деревами. Народна назва – «Морське око». Дослідники кажуть, що озеро – справжній старожила, йому близько 10 тисяч років. Утворене внаслідок сильного землетрусу.

Гранітно-степове Побужжя. Частина миколаївської області. Це найдавніша ділянка євразійської суші, яка не поринала у морські води протягом 60 мільйонів років. Гранітні скелі тут у сягають 40-50 метрів. Колись у каньйоні Південного Бугу мешкали давні слов’яни, римляни, скіфи, сармати, кіммерійці. Туристи їдуся сюди заради краєвидів, водних спусків. Спортсмени організовують тут змагання зі скелелазіння.

 

Скелі Довбуша. Масивні брили Франківщини особливо захоплюють скелелазів, тут організовують міжнародні змагання. Утворилися вони близько 70 мільйонів років тому на дні теплого моря. Скелі стали прилистком для опришків, тому й заслужили назву лідера. Є факти, що підтверджують: велетнів без усякого спорядження підкорював Роман Шухевич. Колишні фортеці добре збереглися, а отже з часом їх можна буде відтворити повністю, створивши комплекс дерев’яних наскельних укріплень.

 

http://aspire.com.ua/…/top-10-chudes-ukrayini-yaki-treba-p…/



Переглядів: 371 | Додав: Oksana | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0