Головна » 2012 » Лютий » 10 » «Тушкогейт», або Засланий Забзалюк
15:24
«Тушкогейт», або Засланий Забзалюк
123456

Героєм учорашнього дня, автором нового «касетного скандалу» став старий/новий бютівець Роман Забзалюк (щоправда, той був трагедією, а цей схожий на трагіфарс). Ще місяць тому журналісти ламали голови: чому такий завзятий бютівець вийшов з фракції. Свого часу навіть ходили розмови, що, мовляв, Турчинов відмовився дати Забзалюку грошей на лікування, й тут якраз з’явилися «тушки»..

І ось маски знято. Забзалюк знову в лавах БЮТ. І не просто в лавах. Його прийняли як героя. Під оплески й вигуки «Забзалюк — молодець!».

А перед цим на прес-конференції він пояснив журналістам, що все це була чітко продумана спецоперація. Забзалюк повідомив, що за перехід до групи «реформаторів» він отримав 450 тис. доларів. При цьому, згідно з отриманою ним інформацією, за членство в цій групі пропонується 500 тис. доларів на першому етапі, потім 20—25 тис. доларів зарплата щомісячно плюс надбавки за активну роботу проти опозиції.

Забзалюк також на прес-конференції в УНІАН надав ЗМІ аудіозапис, на якому Рибаков пояснює Забзалюку всі моменти подальшого його перебування в групі. Ось один з фрагментів цього запису:

Голос, схожий на голос депутата Рибакова: — Перше — фінансове питання. Ми вирішуємо. Так скажу. Є два моменти. Перше — отримуєш лише разовий, невеликий аванс. Друге — отримуєш разово, добре разово й потім щомісяця. Упевнений в тому, що карткою голосувати — це твоя робота, можна підстрахуватися...

Забзалюк: — Можна мені сказати? Початок розмови — це десь 500 тисяч?

РИБАКОВ: — Так! Так! Початок розмови — 500 тисяч, а там усе, щоб чітко все інше. Це раз. І друге — якщо ми домовимося, то мені на Західній Україні, як повітря, потрібні кандидати. Тобто мені сам Президент України...

З.: — В ОВК чи депутати?

Р.: — Та кандидати в депутати. Там БЮТ і Яцика давитимуть.

З.: — Януков... цей Яценюк.

Р.: — Так. Яценюк. Ми сьогодні... і Президент особисто мене на зустрічі попросив: «Дай мені більше, максимально...» Я, припустимо, дав Деньковича по Львову, не перевіривши... Ну ти зрозумів — не пройде...

З.: — Не пройде...

Р.: — Він далекий... Нам будь-які кандидати потрібні. Будь-які... Головне, щоб вони були з нами. Ті, які... мають рейтинг на Західній Україні. По х...ю, звідки вони там... бютівські... не бютівські... Головне, щоб у мене були ці раби (!?).

У Верховній Раді ця новина здобула ефект вибуху бомби. «Тушки в ім’я грошей» (так їх охрестив Забзалюк на вчорашній прес-конференції) почали одразу запевняти, що заплатили Забзалюку в чотири рази менше. Мовляв, депутати групи зібрали гроші на лікування Забзалюка в розмірі близько 100 тис. доларів. «Я думаю, що йдеться просто про дуже, скажімо так, низької людської проби провокації», — сказав Володимир Каплієнко.

Екс-регіонал Тарас Чорновіл також був розгублений. Про вчинок Забзалюка він дізнався безпосередньо від кореспондента «Дня».

— Очевидно, що більшість і групу кинули за повною програмою. Я сам до кінця не можу зрозуміти, що сталося, — продумана спецоперація чи людина примудрилася взяти гроші, а потім зіграти зовсім в іншу гру.

— Тарасе В’ячеславовичу, а вам теж щомісяця платять додатково 25 тисяч доларів?

— Якби мені щомісяця давали додатково 25 тисяч доларів, я б не їздив на старій роздовбаній машині зі старими колесами, — розсміявся Чорновіл.

Але хоч би як там було, вчинок Забзалюка є безпрецедентним в українській політиці — він перший і поки єдиний політик, який надав реальні докази підкупу депутата. Зруйнував кругову поруку, виніс на суд громадськості кулуарні домовленості. Голосно сказав те, про що зазвичай шепочуться в кутках. І при цьому ще назвав прізвища.

Щоправда, з «речдоком» спочатку вийшла невеличка неув’язочка. Мабуть, Роман Омелянович вирішив втілити в життя заклик Тимошенко — брати гречку, а голосувати по совісті. Він зізнався журналістам, що збирається гроші віддати до партійної каси. Але потім колеги його поправили. Мовляв, на пакетах з грошима залишилися відбитки «тушок». «Це оформлено відповідними протоколами, вони будуть речовими доказами в кримінальній справі. Потім ці речові докази підуть до бюджету, а там уже, як бюджет розпорядиться», — пояснив Сергій Міщенко. Він запевнив, що з юридичного погляду «і так, як треба зробити, щоб не підставити себе», Забзалюк зробив усе бездоганно.

Тепер справа за правоохоронними органами. У Генпрокуратурі вже запевнили, що готові перевірити підкуп депутата.


Переглядів: 767 | Додав: Oksana | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: