Головна » 2014 » Листопад » 24 » ДО 200-РІЧЯ ТАРАСА ШЕВЧЕНКА.
22:25
ДО 200-РІЧЯ ТАРАСА ШЕВЧЕНКА.
123456

23 листопада Самбірське об’єднання «Просвіта» в рамках 200-річчя Великого Кобзаря провело в залі камерної та органної музики творчу зустріч з кандидатом мистецтвознавства, Заслуженим діячем мистецтв України, кавалером ордена Святої Великомучениці Варвари та іншими відзнаками, членом Національної спілки композиторів України Богданою Фільц.

Творча зустріч – це проект під назвою «До відважних світ належить!», який проводиться Дрогобицьким педуніверситетом і музичним училищем і тамтешнім відділенням спілки композиторів. У Самборі до них долучилися РДА і училище культури. А вибраний для цього він був невипадково. В Самборі якраз напередодні нападу фашистської Німеччини на Радянський Союз закінчив гімназію брат Богдани Фільц Роман. Оскільки він поїхав до батьків, які жили в Яворові, то уникнув розстрілу, якого зазнала група його рідношкільників. Але за зв’язок з УПА інші окупанти, гестапівці, позбавили його життя в Львові у тюрмі на Лонського. Завдяки старанням голови самбірської «Просвіти» Олександри Сумарук прізвище Романа Фільца вписане на надмогильній плиті поховання самбірських одношкільників. Тому близьким для його сестри Богдани став Самбір. Тут вона побувала вже тричі.


У програмі творчої зустрічі були презентація видань самобутньої композиторки «Хорові твори на слова Тараса Шевченка ( упорядник, вона ж ведуча заходу Дзвенислава Василик) і вокальний цикл «Калина мір»яє коралі» на слова Ліни Костенко. Ці твори, а також реквієм пам»яті Небесної Сотні «Ангелику» прозвучали у виконанні хорового ансамблю з Дрогобицького педуніверситету, самбірських дитячо-юнацького хору церкви Різдва Пресвятої Богородиці «Світанок», хору хлопчиків «Дударик», Народного камерного хору «GRATIA», а також доцента з Дрогобича Ірини Кліш.

.

Гостю Самбора вітали і вручили подарунки заступник міського голови Юрій Леськів і заввідділом культури Оксана Фарович, мистецтвознавець з Турки Петро Зборівський, Олександра Сумарук. Високо оцінив її творчість Заслужений працівник культури Роман Паньків. На завершення весь творчий колектив разом з Богданою Фільц виконали Духовний Гімн України «Боже великий, єдиний».

На світлинах: епізоди з творчого вечора з Богданою Фільц.

Текст і фото Ігоря Тиличка.

Переглядів: 807 | Додав: Oksana | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: